Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Familjen hamnade i karantän – återskapar kända konstverk

03 apr, 2020 
Marcus Alm

Coronavirus fick familjen Ó Catháin/Nilsson att bli strandsatta i Dublin och uttråkade. Nu återskapar de konstverk för att fördriva tiden – och deras arbete gör succé på sociala medier.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Molly Ó Catháin, som i vanliga fall bor i London och arbetar som scenograf och kostymör, befann sig hos föräldrarna Liz Nilsson (ursprungligen från Trelleborg i Skåne) och Brian Ó Catháin i Dublin när coronaviruset stoppade alla resor inom EU. Plötsligt var den sociala och utåtriktade 27-åringen fast i Irlands huvudstad tillsammans med föräldrarna och väl i isolering började kreativiteten flöda – mycket med hjälp av mamman Liz som är konstnär.

Se Johans fina initiativ - sjunger personliga hälsningar:

Coronaviruset: Johans fina initiativ – sjunger personliga hälsningarBrand logo
Coronaviruset: Johans fina initiativ – sjunger personliga hälsningar

– Jag hade absolut hunnit åka över till London men valde att stanna i Dublin eftersom det kändes tryggare och mindre tätbefolkat, säger hon.

Dessutom kändes det tryggare att vara i en stad där föräldrarna fanns under en global kris. Likväl var den första veckan i isolering väldigt frustrerande för Molly, som i London bor med flera vänner. Avsaknaden av sällskapslivet tog snabbt ut sin rätt.

– Men nu har jag börjat anpassa mig, det går ju inte att vara sur och frustrerad, jag har ju det så lyxigt trots allt. Det finns ju så många i Dublin, i Irland och över hela världen som har det tusen gånger värre, säger hon.

Molly Ó Catháin
Molly Ó Catháin. Foto: Ste Murray

Varifrån kom idén att återskapa konstverken?

Jag såg en tweet från riksmuseet i Amsterdam för några veckor sedan som bjöd in till idéen om man lever isolerat och hade det tråkigt en vecka innan. Sen under dag sex av våra isolering så började vi bli lite tokiga, skrattar hon.

Annons

Att helt plötsligt bo hos sina föräldrar igen som 27-åring var väldigt speciellt, att man för första gången skulle umgås och lära känna varandra som vuxna var lite annorlunda. Och då behövdes också något att göra tillsammans – speciellt när dagen alltid var tvungen att utgå från hemmet. I Irland får man endast gå ut för att handla mat eller motionera inom två kilometer från sitt hem på grund av coronaviruset.

– En kväll när jag tyckte vi behövde lätta på stämningen lite så bestämde jag att vi skulle klä ut mina föräldrar till American gothic, den första målningen vi gjorde.

Och bilden blev snabbt populär på hennes Instagram – då bestämde de sig för att återskapa fler målningar. Efter en måltid med mexikansk mat och margaritas gjorde återskapade de sedan den klassiska målningen av Frida Kahlo och Diego Riviera.

Efter att denna bilden gått ut dröjde det bara någon dag innan en snöbollseffekt satte igång och bilderna på föräldrarna började bli virala.

Annons

Bidrog till en lättare tid i karantän

– För min del, eftersom jag jobbar som scenograf och som designer för en teater, så har jag inte haft någonting att göra. All verksamhet har ju stängt ner och alla bollar man i vanliga fall haft i luften bara pausade samtidigt. Jag har aldrig känt något liknande innan. Så för min del har det hjälpt väldigt mycket att få lite struktur igen.

Molly har i dag bara två krav på sig själv varje dag. Det första är att springa, det andra är att jag ska ta en bild på mina föräldrar. Det är helt otroligt att detta kan bli hela ens dag, säger Molly.

Nu har tiden dessutom börjat fyllas av intervjuer med både tidningar och radio i Sverige, Irland och Storbritannien.

– Det är roligt, det verkar bidra till att sprida glädje, annars känner jag mig hjälplös och vet inte hur jag ska bidra, berättar Molly.

Till andra i karantän som kan behöva inspiration eller själv vill återskapa konstverk så tipsar Molly om att skapa ett tema, eller någon slags ram att hålla sig inom. Detta eftersom konsthistorien är så stor.

Annons

– Man kan till exempel välja att bara återskapa bilder på unga kvinnor, eller bara konst med djur om man har husdjur, tipsar Molly.

Ett annat tips är att hålla det lekfullt och att man bara använder sig av saker som redan finns i hemmet. Meningen är inte att det ska vara helt perfekt.

– Eller varför inte tänka på andra kategorier, som album eller klassiska filmscener, säger Molly.

Hennes egna ramar är att det ska vara två människor, och enbart två människor, att bilden ska tilltala henne på något sätt och gärna bilder som hon själv har känt har haft en koppling till hennes egna föräldrar.

– Jag har dessutom tittat på många porträtt som visar hur konstnärer genom historien gestaltat sina egna föräldrar, säger hon.

Vem är Molly Ó Catháin?

  • Bor: London.
  • Familj: Mamma Liz, pappa Brian.
  • Yrke: Scenograf och kostymör på teater.
  • Ålder: 27 år.
  • Instagram: Mollyfreja.

Hur har dina följare i sociala medier reagerat på konstverken?

– De har reagerat med glädje och tacksamhet. Det lättar upp och skapar en rolig stämning, folk har kunnat vara delaktiga också och skicka in förslag på målningar. Jag letar just nu efter en svensk konstnär att inspireras av, men har inte riktigt hittat den rätta bilden.

Annons

Att så många medier uppmärksammat konsten var inte något hon räknat med tidigare och förvånar Molly.

– Först kontaktade de irländska tidningarna mig, sedan ringde irländsk radio och ville göra en intervju, och sedan har jag även varit med i BBC:s radio, säger Molly och avslutar:

– Jag tror att folk är sugna på roliga eller lättsamma nyheter just nu, det behövs för att lätta upp i allt det viktiga, men väldigt tunga som kommer i våra nyhetskanaler hela tiden.

Läs mer om coronaviruset

Annons