Farah Abadi är ny programledare för Ring så spelar vi: ”Lyxigt och superläskigt”

Farah Abadi blir en av totalt fyra programledare för Ring så spelar vi under 2022.

Foto: Lina Arvidsson/Sveriges radio

Farah Abadi är en av två nya programledare för Sveriges största radioprogram, Ring så spelar vi. Hon ser fram emot uppdraget med stor vördnad. "Här kan man inte gå in och experimentera", säger Farah.

På onsdagen den 19 januari berättade Sveriges radio om årets radioutbud och passade också på att leverera en nyhet om Ring så spelar vi i P4.

Programmet, som är Sveriges största med 1,8 miljoner lyssnare varje lördagsmorgon, får två nya programledare. Dessa är Karlavagnen-programledaren Farah Abadi och P4 Extra-reportern Lasse Persson. Duon ska axla ansvaret tillsammans med Pernilla Månsson Colt och Christer Lundberg som idag är ordinarie programledare.

De fyra programledarna kommer att dela på årets veckor.

Se också: Här testar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt en av världens starkaste chili

2:14

Efter reklamen: Här testar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt en av världens starkaste chilis

(2:14)

Slå på ljud

Vi fick oss en pratstund med Farah Abadi någon dag innan nyheten blev officiell. Hon säger att hon är uppfylld av blandade känslor.

– Det ska bli väldigt kul att leda Sveriges största radioprogram. Samtidigt är det också superläskigt just för att det är Sveriges största radioprogram.

Är detta den heliga graalen att få jobba med inom radio?

– Ja, det är det ju. Inte bara på grund av att det är det största programmet, utan för att det är så inarbetat. Det har sett likadant ut sedan 1968.

Farah säger att traditionen innebär ett särskilt ansvar, ett arv att förvalta.

– Här kan man inte gå in och experimentera. Detta är inte som att starta ett nytt program där man får göra vad man vill. Ska man göra Ring så spelar vi så får man ett koncept och frågan: Vill du göra exakt detta?

Tareq Taylors ord får Pernilla Månsson Colt att bryta ihop i TV

Och det ville Farah Abadi. Även om hon också direkt tänkte på att hon kommer att bli jämförd med nuvarande programledare och tidigare storheter som lett denna radio-institution. Exempel är så klart Hasse Tellemar, Thord Carlsson, Mona Krantz och Lisa Syrén.

Men Farah tycker också att olika personers sätt att göra radio på, mest är något positivt. Det ger karaktär till de olika sändningarna.

– Alla kommer med sitt sätt att vara på. Det är fint.

Programledaren Farah Abadi kommer att programleda Ring så spelar vi under 2022.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Leder Karlavagnen varje tisdag

Farah är långt ifrån en nybörjare bakom radiomikrofonen. Hon debuterade som radioprogramledare i SR:s lokala Malmö-station Din gata för tio år sedan och har även programlett Morgonpasset och Musikhjälpen fyra gånger.

Hon älskar att få prata med folk från hela landet. Något hon redan gör i Karlavagnen som hon är programledare för på tisdagar. Ett jobb hon tog över i februari 2021.

– Det bästa som finns är att fråga: "Hej, vad gör du idag?" Att få prata med en bonde, en lastbilschaufför eller en pensionär. Det så lyxigt. Att bara ställa frågan om "hur det är att bo i Boden?" eller "hur det är att ha 200 kor?".

Egentligen hade Farah planer på att trappa ner lite på arbetstempot i höstas. Men hon fick ett par erbjudanden som hon inte kunde säga nej till. Under våren kommer inte bara få höra henne i Ring så spelar vi och Karlavagnen, utan även få se henne i Melodifestivalen där hon intervjuar artisterna innan deras uppträdanden. Hon kommer också vara med i Green room under deltävlingarna och finalen.

Efter krismöten – SVT ställer in Melodifestivalens turné

– Jag var tvungen att att tacka ja. Det har varit ett så himla kul uppdrag. Nu på torsdag (den 20 januari, reds. anm.) åker jag upp till Stockholm för att jobba med "mellon".

Farah Abadi

Ålder: 34 (fyllde år 18 januari).

Från: Landskrona.

Bor: Klagshamn i Malmö.

Gör: Programledare för Karlavagnen och Ring så spelar vi. Sidekick i Melodifestivalen under våren 2022. Syntes nyligen som tävlingsledare i SVT-programmet 1 mot Sverige.

Familj: Sambo och två barn.

Fritid: Äter chips och kollar tv-serier.

Fredagen den 21 januari ser vi henne också i På spåret där hon tävlar med Johan Glans för tredje gången. Förra gången var hon väldigt nära att ta sig hela vägen till final. Aftonbladets tv-recensent skrev duon vann tittarnas hjärta, "särskilt Farah Abadi för sin sköna spontanitet och härligt galna gissningar, som ibland även varit rätt."

Och inom kort är det alltså dags för Ring så spelar vi-lyssnarna att få ta del av Farah Abadis sändningar. Den 19 mars gör hon sitt första program.

– Jag ser verkligen fram emot det, säger Farah Abadi.

Se också: Fem kvinnor som skrivit historia

0:39

Efter reklamen: 5 kvinnor som skrivit historia

(0:39)

Slå på ljud