Felix Herngren: Clara fick mig att tro på kärleken igen

Clara och Felix Herngren
När Felix Herngren träffade Clara var han mitt uppe i en skilsmässa. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men känslorna kom smygande och resten är historia. ”Helt plötsligt insåg jag att den här kvinnan är helt fantastisk”, säger Felix Herngren, som är aktuell med julfilmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

På jobbet har han ibland minutschema för att hinna med. Men när helgen kommer är det familjelivet som gäller för nyblivne 6-barnspappan Felix Herngren.

– Det är underbart roligt att bara få vara med barnen, och jag älskar att gå ut i parken eller spela tv-spel! säger han.

Första gången regissören och komikern Felix Herngren blev pappa var han 23 år – nu den sjätte gången är han dubbelt så gammal, 46 år.

Fullt upp med sju barn

Han har tre barn med sin exfru Jenny och tre med hustrun Clara. Lägg till en bonusson och antalet är uppe i sju. Att han älskar barn är inte särskilt svårt att lista ut.

– Det är helt underbart roligt att bara få vara med dem – leka, umgås och följa deras utveckling. Jag älskar att gå ut i parken, spela fotboll, titta på tv, laga mat eller spela tv-spel med dem, berättar Felix.

Men med sju barn och mycket arbete är det svårt att få tiden att räcka till.

– Utan en tålmodig fru och familj hade det varit svårt att få livet att gå ihop. När jag är hemma är jag å andra sidan väldigt engagerad. Det är sällan jag ligger på sofflocket, jag gillar att ha massor att göra.

Felix och Clara träffades 2003 när Clara medverkade i tv-serien Ulveson och Herngren, då Felix var mitt uppe i skilsmässan från sin förra hustru.

– Det var en väldigt jobbig period, vi hade varit gifta i tolv år och hade tre barn tillsammans. Det tog ett par år innan jag fick någon form av stabilitet i tillvaron. Jag tror inte att det finns några lyckliga skilsmässor.

Felix Herngren och Clara Byström 2005

Felix Herngren och Clara Byström 2005. Foto: Lizzie Larsson/IBL

Inte kärlek vid första ögonkastet

Med Clara fick han tillbaka tron på äktenskapet – även om det inte var kärlek vid första ögonkastet.

– Vi hade jobbat ihop ett tag och känslorna kom smygande. Helt plötsligt insåg jag att den här kvinnan är helt fantastisk. Men vi tog det ändå lugnt i början med tanke på skilsmässan och allt som hände kring den.

Två år senare, den 7 juli 2005, blev det bröllop och familjen bor i Felix föräldrahem som han flyttade tillbaka till efter förra separationen.

– Mina föräldrar ville flytta till en mindre lägenhet och jag hade inget emot att återvända. Jag har bott nästan hela mitt liv på Östermalm och trivs otroligt bra där. Det är väldigt lugna kvarter och här måste man inte stanna och prata med alla. Jag tycker att det är skönt att kunna vara lite anonym.

Barnen om att ha en känd pappa

Det flesta antar att Felix är den roligaste i familjen, den som håller låda mest och får de andra att skratta. Men så är det inte – i alla fall inte om man får tro honom själv.

– Ärligt talat är jag rätt tråkig privat, många som gillar mig på tv skulle nog bli besvikna. Däremot är min fru sjukt rolig, enormt snabb i tanken. Hon skulle kunna bli en av Sveriges största kvinnliga komiker. Men hon har stark scenskräck och utbildade sig till KBT-terapeut i stället.

Barnen har blandade känslor inför att ha en känd pappa.

– Jag tror att de tycker att det är rätt okej. Till och med kul ibland, som när de får hänga med på premiärer. Och yngsta dottern medverkar i Solsidan.

Felix och Clara med familjen på premiären av filmen ”Solsidan”

Clara och Felix med familjen på premiären av filmen Solsidan. Foto: Karin Törnblom/IBL

Nära att gå in i väggen

Felix är en upptagen man som dessutom är tidsoptimist och för några år sedan var han nära att gå in i väggen.

– Min tid räckte helt enkelt inte till och jag gick runt med ångest nästan jämt. Till slut sa kroppen ifrån. Jag var tvungen att försöka dra ner på tempot. Bland det första jag gjorde var att skaffa en koordinator som sköter alla mina tider. Nu slipper jag att vara dubbel- eller trippelbokad!

Han är uppvuxen i en akademikerfamilj, där mamma arbetade som jurist och pappa som läkare. De har även flera advokater i släkten.

Men varken Felix, storebror Måns eller lillasyster Moa gick den vägen. Måns var den första som hamnade i tv- och filmbranschen och Moa valde att bli journalist och författare.

– Trots att våra föräldrar hela livet har peppat oss att våga, skapa och göra vad vi kände var rätt så blev de ledsna när vi började jobba med kreativa yrken. Det var inte populärt när jag gick hem och berättade att jag inte skulle plugga på universitetet utan ville börja jobba med film. Men så här i efterhand tror jag inte att de har något emot det.

Clara Byström Herngren och Felix Herngren

Clara Byström Herngren och Felix Herngren på premiären av Bo Kaspers Orkesters show Allt ljus på oss. Foto: Karin Törnblom/IBL

Felix Herngren om lillebrorskomplex

Felix är förresten inte hans dopnamn…

– Nej, jag hette Tobias. Men när jag i sjuårsåldern fick reda på att Tobias betyder ”Gud är god” blev jag rasande. Jag var nämligen en inbiten ateist från väldigt tidig ålder. Jag undrade hur mamma och pappa hade kunnat välja det namnet. Eftersom jag var väldigt förtjust i Jan Lööfs böcker om Felix bytte jag till det. Morfar gav mig hundra kronor till att registrera namnbytet, men det visade sig vara gratis att lägga till ett namn. Så jag kunde spara pengarna i stället, säger han och skrattar.

Innan Felix slog igenom på allvar med figurerna Papi Raul och Dan Bäckman hade han mycket lillebrorskomplex gentemot Måns.

– Han har alltid varit så bra – begåvad, snygg och atletisk. Jag var ganska medelmåttig i skolan, men Måns hade 4,8 eller något liknande i snittbetyg. Vi började tidigt med teater på Fältöversten och trots att han alltid stöttat mig har det varit jobbigt att växa upp ihop med ett underbarn till bror.

Smyger in i salongen

Komediserien Solsidan på TV4 är utan tvivel en av Felix allra största succéer. Sedan premiären i januari 2010 har han varit med och skrivit manus, regisserat och agerat i rollen som Alex.

– Folk har behov av att garva åt sitt eget liv och få perspektiv på de problem vi har. Sedan är det en härlig mix av skådespelare och karaktärer, som Johan Rheborg, Henrik Dorsin, Mia Skäringer och Josephine Bornebusch, förklarar han den enorma framgången.

Men nu är han mest nervös över hur filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann ska tas emot när den har premiär på juldagen. Filmen tog ungefär 60 dagar att spela in, till stor del i Ungern men även i Sverige och Thailand.

— Det är skönt att den äntligen är klar. Det ska bli kul att gå på bio med vanlig publik någon kväll för att se hur den mottas. Jag brukar smyga in sist i salongen och sitta längst bak.

Robert Gustafsson och Iwar Wiklander från julfilmen Hundraåringen

Robert Gustafsson spelar huvudrollen i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Här på dressinen med Iwar Wiklander. Biopremiär juldagen!

Det här är Felix Herngren

Född: 4 februari 1967 i Stockholm.
Familj: Gift med Clara, barnen Fanny, 23, Vera, 17, Leo, 12, Bill, 7, Iris, 2, bonussonen Nils, 12 år, samt en nyfödd flicka.
Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.
Yrke: Reklam- och långfilmsregissör, komiker och skådespelare.
Största fobin: Gamla matrester.
Tyngsta lasten: Cappuccino.
Värsta hushållssysslan: Städa toaletten.
Aktuell med: Spelar Alex i Solsidan på TV4, har skrivit manus, regisserat och producerat Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann som har biopremiär den 25 december.

Av Joakim Löwing

Foto: IBL och Buena Vista International Sweden