Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Följ med Arvingarna bakom kulisserna!

16 jul, 2013 
Johanna Svan
Arvingarna på dansbandsscenen i Malung
Vi följde med dansbandet Arvingarna under en eftermiddag och en kväll under Dansbandsveckan i Malung för att se hur det går till bakom kulisserna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tomt men inte tyst. Klockan är strax efter tre på eftermiddagen. Förutom ett gäng dansbandskillar som springer fram och tillbaka så är det tomt på dansbana nummer tre i Orrskogen i Malung. Men alltså inte tyst. För nu ska alla instrumenten testas när de kopplas in.

Ska spela växelvis med Kindbergs

Ikväll ska Arvingarna spela upp till dans tillsammans med dansbandet Kindbergs, växelvis under kvällen, och bägge banden ”riggar” sina grejer på scenen som är stor nog att rymma båda banden.

Casper Janebrink
Casper Janebrink är äntligen nöjd med ljudet från basen.

Runt scenen dras det sladdar och hängs upp lampor samtidigt som det vrids på knappar hur många gånger som helst innan Casper Janebrink är nöjd med ljudet från basen.

Annons

I en kort paus diskuteras det senaste inom området ”förstärkare” mellan några av medlemmarna i Arvingarna och Kindbergs.

I en annan hörna står två personer och tittar på när en tredje hänger upp en högtalare.

Under en tillfällig tystnad från Arvingarnas bas hörs ett annat band soundchecka på någon av de andra dansbanorna i Orrskogen. Ljudet avbryts av Kindbergs som testar en saxofon.

Direkt till Allsång på Skansen

Lasse ”Lasseman” Larsson berättar för mig att när de slutat spela ska allting plockas ner igen innan bandet sätter sig i bussen och åker till Stockholm där de ska vara med i Allsång på Skansen dagen efter. Då ska låten Eloise som vann Melodifestivalen 1993 få vara allsång.

”Lasseman” pekar på en man som sitter en bit från oss.

– Där sitter chauffören, hoppas han sover ordentligt i kväll så att han orkar köra inatt, säger han med ett leende.

Sedan är det dags för soundcheck. ”Lasseman” berättar att det tar ungefär 1-2 timmar totalt att fixa allting.

Annons

Det råder viss förvirring angående stämsången i en av låtarna, Finns det nån annan nu. Det testas olika stämmor och egentligen verkar det som att killarna i bandet inte riktigt kommer fram till hur de ska göra. Det ska bli spännande att höra den låten i kväll.

Hasse Carlsson från Flamingokvintetten

Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten och pappa till arvingarna Kim och Tommy, tittar förbi en stund. Han ska själv spela i kväll, på banan bredvid sina söner.

Efter soundchecken är det dags för bandet att gå och äta, ta det lugnt och ladda inför kvällens spelning

Vid halv åtta börjar folk strömma till dansbanorna. Inne i logen bakom bana tre befinner sig Arvingarna och Kindbergs. Det känns som lugnet före stormen. Någon halvligger i soffan, killarna från båda banden duschar, dricker vatten, diskuterar festen de var på igår, planerar kommande möten, knyter skosnören och fönar håret. Och så låter det som att Arvingarna är på gång att spela in nya låtar. Ska de ändras efter demon? Är tonarten och tempot rätt?

Annons

Fullt på dansgolvet i Malung

Prick klockan åtta går Kindbergs upp på scenen, det är de som börjar ikväll. Efter drygt en halvtimme byter Arvingarna av dem. Dansgolvet är nästan fullt vid halv nio, ett par timmar senare går det knappt att ta sig fram längre.

När detta skrivs är dansen slut för längesedan och Arvingarna är förhoppningsvis framme i Stockholm. Och det är dags för soundcheck igen…

Bilder från en kväll med Arvingarna:

Soundcheck i Malung
Så här såg det ut på dansbanan när Arvingarna soundcheckade…
Arvingarna spelar under dansbandsveckan i Malung
… och så här såg det ut fem minuter efter att de hade börjat spela på kvällen.
Rigga scen
Två personer tittar på när en tredje hänger upp en högtalare…
Arvingarna i logen
Först lite vila i logen…
Arvingarna stylar sig själva
…innan det är dags att göra sig i ordning.
Arvingarna
Arvingarna är färdiga för att möta publiken…
Arvingarna på scen.
… och spela upp till dans hela kvällen!

Läs också:

Finalister och startordning Melodifestivalen 2019

Uppgift: Arvingarna klara för Melodifestivalen 2019

Casper Janebrink vann Stjärnornas stjärna 2018

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons