Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Folkära bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal

24 mar, 2022 
Lovisa Svedlund
Dagny Carlsson, känd som Sveriges äldsta bloggare har avlidit. Hon blev 109 år gammal.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den folkkära profilen Dagny Carlsson har lämnat jordelivet. Det uppger SVT på torsdagen den 24 mars.

Hon blev 109 år gammal.

Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 årBrand logo
Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år

Sveriges äldsta bloggare

Dagny Carlsson blev känd som Sveriges - och möjligen världens – äldsta influencer när hon började blogga som 100-åring. Hon blev snabbt en folkär figur, uppskattad för sina kloka ord om såväl vardagslivet som samhällsutvecklingen.

I sin digitala dagbok använde hon smeknamnet "Bojan". Där fick läsarna följa med på allt från dagliga aktiviteter, som promenader och träffar med vännerna, till tankar om aktuella nyhetshändelser och tillbakablickar från hennes liv.

Dagny Carlsson blev 109 år gammal

Bloggaren som var fyllda hela 109 år när hon somnade in var uppskattad för sin positiva syn på livet.

Dagny Carlsson gick en datakurs som 99-åring och började blogga när hon var 100 år. På bilden är hon 101 år och hade nyligen vunnit titeln "Veckans svensk" i TV-programmet med samma namn.

Hon skrev och pratade ofta om att "saker inte var bättre förr" – det med livserfarenhet av två världskrig och hela det moderna samhällets framväxt.

Annons

– Hur kan folk påstå att det var bättre förr? Det var elände, folk gick och grävde i åkrarna med spadar och åkte häst och vagn. Nu är det mycket bättre, sa hon i en intervju med Allas/Året Runt år 2018.

Hon föddes år 1912 – samma år som fartyget Titanic sjönk.

– Tungt arbete är bortrationaliserat och sköter sig folk är de välnärda och friska. Ingen behöver hungra. Det enda är väl att folk förr brydde sig mer om varandra. Nuförtiden tycker man oftast att man är sig själv nog, fortsätter Dagny Carlsson i intervjun.

"Det var elände, folk gick och grävde i åkrarna". Enligt Dagny Carlsson var det inte bättre förr.

Bloggade om stort och smått

På bloggen delgav hon också sina åsikter och tankar om ämnen som MeToo, klimataktivisten Greta Thunberg och näthat.

Annons

Om den unga klimataktivisten Greta Thunberg skrev hon under rubriken "Antikt":

– Vi har fått en ny hjältinna i Sverige. Det är den unga tonårsflicka som heter Greta Thunberg.

Thunberg jämförs av Dagny Carlsson med Frankrikes nationalhelgon Jeanne d'Arc.

– Hon kommer att gå till historien som den moderhjältinnor menna tidenss Jeanne D`Arc också kallad Jeanna av Lothringen, lyder inlägget på bloggen.

Och för personerna på internet som lämnade tråkiga kommentarer på bloggen hade Dagny Carlsson inget till övers.

– Jag bryr mig inte ett dugg om vad de tramsar om, sa hon i Nyhetsmorgon i slutet av 2019.

Hann leva två hela yrkesliv

Dagny Carlsson hade levt ett långt och innehållsrikt liv redan innan hon blev offentlig. Hon föddes i Kristianstad och gifte sig ung men rymde efter ett tag från maken som behandlade henne dåligt, eftersom han vägrade skilsmässa.

Hon flyttade till Stockholm där hon som 39-åring träffade sin andra make, snickaren Harry, på en dansbana på Gröna Lund.

Dagny Carlsson, på bilden 104 år gammal, vid en författarkväll på Oscarsteatern i Stockholm.

Innan yrket som bloggare tog vid hade Dagny Carlsson haft flera olika jobb. Som ung jobbade hon i en skjortfabrik i Linköping där hon tillbringade 20 yrkesår innan hon kunde vidareutbilda sig. Senare blev hon arbetsledare i en korsettfabrik i Sundbyberg och de sista 15 åren fram till pensionsåldern jobbade hon på Försäkringskassan.

Annons

Innan karriär nummer två – bloggen – drog igång hade hon alltså några år som vanlig pensionär. Och då förgyllde maken Harry hennes tid, berättade Dagny Carlsson i intervjun med Allas/Året Runt.

– Jag hade det väldigt trevligt och fint när min man levde. Han var utåtriktad och vi reste mycket, och var också mycket på teater och opera.

Han lämnade sin fru 91 år gammal, och det beskrev hon som tungt.

– I början var jag så ledsen att det inte var klokt. Jag var fullt övertygad om att jag efter ett par tre dagar skulle dö själv. Men när jag inte dog var jag tvungen att leva. Sedan mildras ju saknaden med åren.

Sommarpratade och gav ut bok

Som rikskändis på gamla dar blev Dagny Carlsson inbjuden till alla möjliga TV-soffor, talkshows och evenemang. Hon var bland annat gäst i underhållningsprogrammet Skavlan tillsammans med Jonas Gardell.

Dagny Carlsson var gäst i "Skavlan" år 2016.

SVT gjorde också dokumentären "Livet börjar vid 100" om hennes liv som modern pensionär. Regissören Åsa Blanck, som gjorde filmen, var en av de första som kommenterade Dagnys bortgång.

Annons

– Det är inget konstigt att en människa som är snart 110 dör. Ändå är det en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket, sa Åsa Blanck till SVT:s Kulturnyheterna.

Värd i radion

År 2017 var hon både sommar- och vintervärd i Sveriges Radios "Sommar & Vinter i P1". Samma år gav hon också ut den självbiografiska boken "Livet enligt Dagny" (Bokförlaget Forum).

Även kungahuset intresserade sig för den pigga bloggaren. I mars 2018 blev hon inbjuden till en pratstund med kung Karl Gustaf och drottning Silvia på Kungliga Slottet.

"Det var riktigt trevligt, de var så lättpratade så" sa Dagny Carlsson till Aftonbladet efter mötet på Kungliga Slottet.

– Med kungen pratade jag om hans resor och diskuterade hans förfäder. Och det visade sig att jag kunde kungalängden bättre än vad han kan. Silvia och jag pratade mest om hennes barnbarn, och om att jag inte har några men hon väldigt många. De var jättetrevliga, sa Dagny till Allas/Året Runt.

Nedan kan du se ett klipp på när Dagny Carlsson var med i "Kroppspodden" för tre år sedan.

Se också: Dagny Carlsson är med i KroppspoddenBrand logo
Se också: Dagny Carlsson är med i Kroppspodden
Annons