Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Författaren Anna Ihrén skriver deckare på bussen

16 jan, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Många har en dröm om att skriva en roman. Men det är få som har tid att författa den där bästsäljaren som gror i bakhuvudet. Ska man behöva vänta till pensionen? Anna Ihrén är författaren som lyckades hitta en lucka i vardagen. På bussen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är en trogen skara som står och väntar vid hållplatsen i Sjövik, cirka fyra mil nordost om Göteborg. Här bor Anna Ihrén, 47, med sin make Dan-Robert och barnen Tim, 7, och Bella 6.

Pendlarna ska som vanligt in till sina arbeten och skolor, vissa pigga, andra trötta. Bussen avgår 07.55 och därefter har Anna en timme på sig innan hon är framme i Göteborgs centrum. Många av passagerarna är försjunkna i sina datorer och kollar mejl medan de åker. En och annan läser en bok. Undan för undan fylls bussen av passagerare. Men Anna brukar få sitta i fred.

– De flesta vet att jag skriver deckare och att jag behöver lugn och ro för att koncentrera mig.

Så här har hon hållit på i sex år. Och äntligen har det gett resultat. I konkurrens med storheter som Camilla Läckberg, Caroline Engwall och Jonas Moström blev hon nominerad till 2018 års deckarförfattare – Läsarnas pris vid Crimetime Specsavers Award. (Vinnare blev Emelie Schepp).

Annons

– Det känns inte riktigt klokt, säger hon med ett stort leende. Jag – en underdog som nekades av 23 förlag.

Anna Ihrén läste mycket som barn

Anna är uppvuxen i Stockholm och Göteborg men familjen tillbringade somrarna på Smögen.

– Pappa har sina rötter där och vi hyrde ett ställe.

När Anna berättar om Smögenbryggan, båtarna, bryggseglarna och utflykterna riktigt lyser det om henne. Hon minns tillbaka på alla kompisar som träffades där.

– Jag hade underbara sommarlov, säger Anna.

Författaren Anna Ihrén på en busstation
Annas tips till skrivsugna: Gå skrivarkurser! Det finns allt ifrån helgkurser på studieförbund och privata lyxkurser i Karibien till terminslånga skrivarprogram på olika folkhögskolor. Foto: Julia Sjöberg

Men historien börjar tidigare än så. Redan som litet barn blev hon intresserad av böcker. Mormors bokhylla var fullproppad med äventyr: Pelle Svanslös, Fem-böckerna, Maria Langs deckare.

Annons

Anna läste dem om och om igen.

När hon var tio år fick hon tag på Agatha Christies deckare Och så var de bara en.

– Jag tyckte den var så otroligt spännande. Hur kunde hon skriva så finurligt? Och miljön som det hela utspelade sig i …

Detektiven Kitty Drew i Wahlströms ungdomsbokserie var en annan inspiratör. Anna ville starta en detektivbyrå. Med block och penna gav hon sig ut på spaning, men eftersom hon inte hittade några riktiga fall att lösa började hon hitta på egna historier.

– Jag skrev dagbok varje kväll. Pappa uppmuntrade mig. Men berättelserna behöll jag för mig själv.

Började skriva

Annas dröm var att bli författare. Det har för henne alltid framstått som det mest fantastiska man kunde bli. Inga popidoler eller skådespelare kunde mäta sig med det.

– Tänk att vara lika cool som Ernest Hemingway, sitta på en ö och skapa.

Annons

I stället ledde hennes skrivande till kommunikationsyrket. Sedan 20 år jobbar hon som kommunikatör för olika projekt inom Göteborgs stad. Samtidigt har drömmen om en deckarförfattarkarriär legat där och pyrt. Men när skulle hon få tid?

Alla i Annas omgivning tjatade på henne. Hon lyssnade på vad författaren Camilla Läckberg och de andra sommarpratarna i Sommar i P1 hade för råd. Ständigt återkom samma refräng: skriv varje dag – 15 minuter, en timme – bara du skriver.

– Du kan inte bara skylla på barn eller att du har mycket annat att göra.

Författaren Anna Ihrén sitter på en buss och ler.
Anna har en av-och-på-knapp som gör att hon kan koncentrera sig på bussen. Foto: Julia Sjöberg

Så efter flytten till Sjövik, när villan var byggd och andra barnet var på väg och föräldraledigheten väntade, tänkte Anna att det var nu eller aldrig. Den 15 oktober 2012 bestämde hon sig för att göra verklighet av den dröm hon haft sedan hon var liten.

Annons

– Det jobbiga var att jag inte visste hur man skulle skriva ett bokmanus. Jag trodde att man författade handlingen från a till ö som en stor klump och använde sin inspiration.

I stället fick hon tänka i olika scener och korta kapitel. Sådana som hon själv skulle hinna skriva och andra hinna läsa utan att tappa handlingen.

Med datorn i knät på småvägar och på E20 mellan Sjövik och Göteborg har hon nu skrivit sex böcker.

– I början hade jag svårt att hålla koncentrationen uppe. Jag blev åksjuk men nu har något i balanssinnet förändrats. Jag har en av-och-på-knapp. Jag har ju bara två timmar om dagen när jag är helt själv och då ska fyra sidor produceras.

Letade förlag

Efter två års skrivande kände hon sig 2014 nöjd med sin första roman Strandsittaren. Anna printade ut de 300 sidorna, köpte vadderade kuvert och skickade ut den till 23 förlag.

Annons

Ingen nappade trots att hon skrev och påminde förlagen och försökte sälja in sig själv och Smögen-miljön där allt utspelade sig.

– Det var tungt att få nej men jag kunde inte acceptera att någon annan satte stopp för min dröm. Jag hade ju lagt tusentals timmar på manuset.

På Piratförlagets hemsida – som hon aldrig tog kontakt med – kunde hon dystert läsa att förlaget fick tusen manus om året och att de bara satsade på en debutant. Anna fann ingen annan råd än att starta ett eget bokförlag.

– Jag gjorde min egen utgivning och fick köpa layout, korrektur och tryckning. Jag beställde 300 böcker första gången. De tog slut på två dagar. Sedan beställde jag 500 åt gången.

Genom Facebook och Instagram hittade hon köpare. Och de hittade henne. Efter 600 sålda deckare hade hon gått jämnt upp.

Men en riktig författare vill förstås också ha sina böcker i bokhandeln. Har man ett stort förlag i ryggen sker det automatiskt, men trycker man själv blir det svårare.

Annons

– Jag och min man Danne åkte runt med boklådor och övertalade butiker att sälja på kommission. Jag fick betalt när de fått betalt.

Författaren Anna Ihrén sitter på en buss och tittar ner i sin laptop.
Anna tar väl tillvara på sin pendlingstid. – Jag har ju bara två timmar per dag när jag är helt själv. Foto: Julia Sjöberg

I november 2016 hade hon sålt 10 000 deckare på egen hand.

– Sedan mejlade jag till ett ljudboksförlag i Malmö och fick kontrakt på tre böcker.

Innan de ens hade kommit ut hörde nystartade Mima förlag i Stockholm av sig.

– De ville ge ut mina första tre böcker i pocket och den fjärde inbunden.

Och sedan dess har det rullat på.

Tror du att de stora förlagen ångrar sig nu, när du till och med blev nominerad till årets deckarförfattare?
– Jag tror att de tyckte att Bohuslän redan var uttömt med alla deckarmiljöer – Orust, Fjällbacka, Strömstad. Men de har underskattat Smögen och Smögenbryggan som har lika många besökare som Liseberg varje år.

Annons

Anna har nu skrivit fyra böcker i den bohuslänska serien Morden på Smögen. Hennes femte bok Nattvakten är den första i ytterligare en serie som släpps inför Göteborgs 400-årsjubilum. En deckare om året ska komma ut fram till 2021.

– Den utspelar sig i nutid och är mörkare än de tidigare. Någon tyckte att den påminde om tv-serien Bron. Handlingen är förlagd i Holland, Stockholm och Göteborg.

Eftersom Anna i sitt arbete som kommunikatör ser mycket vad som händer och kommer att hända i staden de närmsta åren, som till exempel Västlänken och en hel del andra omdiskuterade byggen, är hon väl insatt.

– Serien blir ett tidsdokument, säger hon.

Vad gör du om du gör dundrande succé i Sverige och utomlands?

– Trappar ner lite på arbetet som kommunikator, men jag slutar inte helt. Man behöver input från arbetskamrater och folk omkring sig. Det är säkert svårare att sitta hemma på kammaren och skriva.

Annons

Och så skulle hon sakna bussen. Bussen där sex romaner kommit till.

Vad har du för tips till den som har författardrömmar?

– Ägna all din tid åt att skriva och låt bli att bedöma din text för mycket. Det är lätt att tappa självkänslan då. Du får hjälp av din omgivning när texten väl finns. Och låt aldrig någon annan avgöra om du ska lyckas eller inte.

Tre böcker av Anna Ihrén
Foto: Mima förlag

Strandsittaren är den första boken i Smögen-serien, som efterföljs av Isfiskaren, Sillbaronen och Fyrmästaren. Läs mer och köp här (reklamlänk).

En bok per år fram till 2021 ska släppas i Jubileumsserien om Göteborg. Nattvakten kom ut förra året och Maskmakaren kommer ut i slutet på maj. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

6 handböcker om att börja skriva

  1. Story av Robert McKee. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
  2. Barnbokens byggklossar av Maria Nikolajeva. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
  3. Att skriva: En hantverkares memoarer av Stephen King. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
  4. The writer’s journey av Christopher Vogler. Läs mer och köp här. (reklamlänk)
  5. Kom igång & skriv! av Johanna Wistrand. Läs mer och köp här (e-bok). (reklamlänk)
  6. Konsten att skriva en bästsäljare av Lina Wennersten och Katarina Lagerwall. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Av Marie Corneliusson

Läs också:

Boktips för dig som vill starta om på nytt

Författaren Leif GW Persson om kärleken till sin fru

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons