Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Premiär: Under förklädet – Sveriges gladaste bagare Fredrik Nylén och vegoprofilen Mattias Kristiansson startar podcast

09 nov, 2022 
Sara Ericsson
Under förklädet, ny podcast
En seriöst oseriös podd om livet – så beskriver bakverkskungen Fredrik Nylén och vegogurun Mattias Kristiansson sin nya podcast Under förklädet. Vi har träffat dem för att ta reda på vad de kommer att dela med sig av i poddsatsningen på Aller Media.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Under Förklädet – ny podcast på Aller MediaBrand logo
Under Förklädet – ny podcast på Aller Media

De har jobbat med matlagning, bakning och kokböcker i flera år och inspirerar dagligen med sina recept och tips. Men nu är det dags att äntra en ny scen tillsammans i podcastformat. Fredrik Nylén, allra mest känd som Fredriks Fika, har sedan nio år tillbaka drivit bloggen med samma namn och är en av Sveriges populäraste profiler inom bakning.

Han är från början utbildad kock med en förkärlek för bakning som tog honom till en andra plats i Hela Sverige Bakar 2013. Mattias Kristiansson är en av Sveriges största profiler inom det vegetariska köket. Mattias driver Vegomagasinet och har skrivit flera kokböcker. De båda syns frekvent i tv-rutan för att inspirera hundratusentals amatörkockar och hemmabagare.

Annons

Lärde känna varandra på julfest

För fyra år sedan befann sig Fredrik och Mattias på samma julfest.

– Vi stängde julfesten tillsammans och du var den enda jag tyckte om på tillställningen, berättar Fredrik.

Sedan dess har de varit goda vänner men utan att slå samman sina passioner för bak- och matlagning i något projekt.

– Vi har ringt varandra mycket för att prata skit, jag är så glad att du orkar med mig, säger Mattias.

De säger själva att de egentligen inte känner varandra så bra men att de funkar toppen ihop trots att de är varandras motsatser. Fredrik beskriver sig själv som en ” lite för snäll” norrlänning medan Mattias är den som inte har tid eller lust att linda in åsikter och är mer rak i sin kommunikation.

– Jag gillar att ställa vassa frågor och kan ibland uppfattas som lite rå. Det är kul att se Fredrik svettas lite i svaren.

Fredrik Nylén och Mattias Kristiansson med ny podd Under Förklädet
Fredrik Nylén och Mattias Kristiansson.

Fredrik Nylén och Mattias Kristiansson startar podcast

Nu tar duon med sin vänskap in i Aller Medias poddstudio. Under förklädet med premiär 16 november kommer att bjuda in lyssnaren till en bubblig värld där livets alla frågor kommer ta plats, alltid med ett skratt nära till hands.

Annons

– Vi kommer prata om olika ämnen varje gång och bolla dessa från alla vinklar som vi kan komma på, säger Mattias.

De båda skrattar och konstaterar att de emellanåt kommer att spåra ur lite.

– Vår podd kommer att vara en härlig fikarast med seriöst oseriösa samtalsämnen om dejting, vänner, döden, otrohet och om att skaffa barn eller inte, säger Fredrik.

Självklart kommer de även att prata om deras hjärteämnen vegankost och bakning.

– Det är omöjligt att inte prata om det vi älskar. Vi kommer nog prata mycket om vad vi äter, bakar och lagar men även vad som händer när vi kastat förklädet, säger Mattias.

Även om de båda är stora profiler inom sina områden så upplever de att det känns lite läskigt att äntra poddscenen.

– Det är läskigt för att jag vet hur folk är. Det är en sak att dela med sig av åsikter bland vänner men nu kommer alla att kunna lyssna. Jag har inga radikala åsikter men det är en utmaning att dela med sig och alla kommer inte att hålla med, säger Fredrik.

Annons

Vilka nya sidor av er själva kommer ni visa i podden?

– I sociala medier stannar det ofta i det ytliga. Här kommer lyssnarna att få lära känna oss på djupet. Det blir mycket mer än det glada och gulliga som syns utåt idag, säger Fredrik.

– Jag känner väldigt lite skam i mitt liv, jag tycker inte att man ska skämmas för något det är livet alldeles för kort för. Det kommer lyssnaren snabbt att märka, säger Mattias.

Mattias Kristiansson och Fredrik Nylén.

Vad kan vi förvänta oss i era avsnitt?

– Det kommer vara mycket humor och skratt. Vi vill ge lyssnaren en god känsla i kroppen där våra olikheter och perspektiv kommer upp till ytan, säger Fredrik.

Vilket är ert värsta bakminne?

Fredrik: En gång testade jag att använda brödsirap när jag bakade en fudge, det gick inte att äta för att den var så äcklig.

Annons

Mattias: Jag bakade till finalen i Melodifestivalen, det året vann Sanna Nielsen och när bakverken skulle serveras hade de varit placerade i en kyl med fisk. Alla bakverk smakade fisk och det var så äckligt.

Vilket är ert bästa bakminne?

Fredrik: Svårt att välja ett, men att resa till Frankrike och bara äta massa goda bakverk är det bästa jag vet.

Mattias: Min första resa till New York. Jag var i himmelriket och allt var så gott, det bästa var en fantastisk munk fylld med halloncheesecake.

Vilken är den viktigaste ingrediensen i er vänskap?

Mattias: Acceptansen.

Fredrik: Att allt får vara högt och lågt samtidigt vilket gör att vi kan prata om vad som helst.

Om er podd Under förklädet var ätbar – vad skulle den vara då?

– En napoleonbakelse! Den är tunn till ytan, ser intetsägande och tråkig ut. Men när man äter den så är det flera lager och den är söt, krämig, fluffig och kul att äta. Så blir den även rätt mäktig.

Under förklädet har premiär 16 november med nytt avsnitt varje onsdag. Redan nu kan du lyssna på trailern här!

Under förklädet
Klicka på bilden för att komma till podden.

Foto: Peter Assarsson

Annons