Gry Forssell: ”Jag är aldrig nervös innan sändning”

Gry Forssell under ett program av Sommarkrysset 2019

Foto: TT/Shutterstock

Gry Forssell älskar visserligen sol och värme – men sommaren är hennes bästa årstid av andra anledningar också. Då föddes nämligen båda hennes barn och hon gifte sig med maken Alex Kossek. ”Mitt tips till andra för ett lyckligt äktenskap är attträffa en Alex, men inte min!”

Vad man förknippar sommaren med är olika för olika personer. För Gry Forssell finns många starka minnen med mycket glädje som handlar om familjen.

– Min son Vincent föddes i juli månad 2003 och dottern Nikki i juni månad 2009. Det är klart att den här tiden av året betyder extra mycket med tanke på det – vid sidan av att jag gillar värmen och solen väldigt mycket, ler programledaren.

Se också: Fem saker om Gry Forssell som du kanske inte visste

5 saker om Gry Forssell som du kanske inte visste
1:15

Efter reklamen: 5 saker om Gry Forssell som du kanske inte visste

(1:15)

Slå på ljud

Dessutom gifte hon sig med maken Alex Kossek i juli 2007.

– Ja, jag fattar inte att vi har varit tillsammans i 18 år och gifta i 12 år. Vi börjar bli ett strävsamt gammalt par, skrattar Gry.

Hur träffades ni?

– Han var tv-fotograf på samma produktionsbolag som gjorde mitt tv-program Silikon. Vi snackade först en del där. Sedan var vi ute en kväll med en gemensam vän och när vi skulle gå hem hade Alex jacka blivit stulen i garderoben. Eftersom hans hemnycklar låg där hade han ingenstans att sova. Därför följde båda med hem till mig. Vi hade kul tillsammans från start och sedan dess har det varit vi.

Vilka är hemligheterna till ett långt förhållande?

– Ha, ha. Att träffa en Alex, men inte min. Nej, men dels passar vi bra ihop och kompletterar varandra. Sedan tillåter båda varandra att göra de saker vi vill göra. Vi låter varandra vara oss själva och försöker inte styra den andra. Det är även viktigt att ha en bra kommunikation. Man kan inte gissa sig till vad ens partner tycker och tänker.

Gry Forssell och maken Alex Kossek på premiär

”Vi börjar bli ett strävsamt gammalt par”, säger Gry Forssell om maken.

Hur är du som mamma?

– Jag har alltid älskat att vara mamma och att hitta på olika saker med barnen. Av någon anledning har det ju blivit lite trendigt att dissa sig själv som förälder. Jag tycker däremot att jag är en bra mamma som sätter stort fokus på mina barn. Nikki har ärvt mitt stora intresse för ridning och vi köpte en häst för två år sedan. Det är jättekul att göra det tillsammans, att ha samma hobby som sitt barn. Även Vincent red i tre år, men har lagt av nu.

Besvikna orden om inställda Sommarkrysset: ”Astrist”

De har inte blivit vegetarianer som sin mamma ännu?

– Nej, familjens middagar kan vara lite speciella med tanke på att jag är vegetarian som äter fisk och skaldjur – men där Alex inte stoppar i sig något som kommer från havet. Han älskar däremot olika kötträtter. Jag försöker att få barnen att äta så blandad kost som möjligt för att få i sig det de behöver.

Gry Forssell med dottern Nikki under en semester i Grekland

”Dottern Nikki och jag på en båt på semester i Grekland där vi var en vecka med en av mina gamla bästisar från Luleå. Annica, Jonas och deras barn och vi har rest en del ihop och det funkar alltid toppen. Det är så härligt med gamla vänner”, berättar Gry Forssell och delar med sig av en bild ur det privata fotoalbumet.

Du har bott i Stockholm i 25 år – men älskar att åka till uppväxtorten Luleå?

– Ja, speciellt på sommaren. För tio år sedan köpte jag och Alex ett sommarhus i Luleå skärgård, där vi försöker vara så mycket som möjligt. Jag blir alltid lika upprymd av det underbara ljuset och den härliga naturen med vattnet. Det känns verkligen som att det är där jag har mina rötter.

Sedan bor mamma och en hel del vänner kvar i Luleå, och dem besöker jag förstås gärna.

För trettonde året i rad leder du Sommarkrysset på TV 4 på lördagskvällarna. Hinner du få någon semester?

– Ja, jag får hitta på saker på vardagarna – som i år då vi för första gången ska ge oss på att åka runt i en husbil några dagar. Om vi är i stugan flyger jag från Luleå på fredagen, direktsänder på lördagen och flyger tillbaka på söndagen.

– Jag gillar programmet mycket och är stolt över att det har blivit en långkörare. När jag började 2006 var det faktiskt få sådana stora underhållningsprogram i Sverige som leddes av enbart en kvinna. Men nu är det ju kvinnliga programledare både för Allsång på Skansen med Sanna Nielsen och Lotta på Liseberg med Lotta Engberg.

Och i höst firar du 15 år med eget morgonradioprogram på Mix Megapol?

– Ja, hur fort har inte de gått! Det är en stor förmån att få jobba med både tv och radio – som är roliga på olika sätt. Radion är inte lika uppstyrd som på tv, där det är större produktioner och mer styrt. Man kan vara lite mer spontan. Eftersom det är mer avskalat och osminkat kommer man lyssnare närmare. Det händer ofta att folk kommer fram och berättar att det känns som att de känner mig – och det känns fantastiskt. Ett kvitto på att vi lyckats.

Stämmer det att du inte är ett dugg nervös för livesändningar?

– Ja, det har jag faktiskt nästan aldrig varit och nu är jag ju så erfaren. Mycket handlar om att vara väl förberedd, vilket jag ser till att alltid vara. Men för ett par år sedan när jag skulle leda Ryttargalan inför en massa människor som jag respekterar enormt mycket, var jag inte så påläst som borde varit och då blev jag skitnervös. En ny situation, som var jobbig att tackla.

Vilket är annars ditt pinsammaste minne framför kameran?

– Det var under Körslaget på TV 4, då jag fick fel besked i öronsnäckan om vilken kör som hade gått vidare – och tvingades ändra det jag nyss sagt. Även om jag inte kunde rå för det kan jag lova att det inte var så roligt just då. Fast det var ju liksom inte ett liv som stod på spel direkt, utan bara ett underhållningsprogram i tv.

Du som är på Gröna Lund varje helg – vågar du åka karusellerna?

– Jag älskar framför allt berg- och- dalbanor. Höjder är jag väl egentligen inte så förtjust i, men den enda jag inte vågat åka hittills är Ikaros – där man i 90 graders lutning släpps nästan hundra meter rakt ner mot marken.

Sover du ut under sommaren – då du slipper gå upp klockan fem varje vardagsmorgon för att sända radio?

– Ja, det är inga problem att sova till bortåt nio. Om inte vår hund Bosse väcker oss genom att skälla på fåglarna när det börjar bli ljust ute vill säga, skrattar Gry.

Vem är Gry Forssell?

Född: 16 februari 1973 i Växjö, men uppvuxen i Luleå.

Familj: Gift med Alex Kossek, barnen Vincent (16) och Nikki (10). Har en hund som heter Bosse och en häst som heter Neo.

Bor: I en villa i Enskede, Stockholm. Sommarstuga i Luleå skärgård.

Karriär: Efter ungdomsprogram som PM och Pickup på SVT, har hon gjort bland annat Silikon, Jakten på ökenguldet och Fångarna på fortet på TV 3 – följt av Pokermiljonen, Rampfeber, Sommarkrysset, Grammisgalan, Körslaget, Gladiatorerna och Sveriges bästa på TV4. Leder sedan 2004 morgonradioshow på Mix Megapol.

Aktuell med: Programledare för Sommarkrysset på TV4 och för Gry Forssell med vänner på radions Mix Megapol.

Gry Forssells bästa sommar:

– Oj, det är inte så lätt att välja ut. Finns så många bra. Men om jag måste ta en blir det nog 2003. Då blev jag nämligen mamma för första gången, vilket förstås var fantastiskt.

Och värsta sommar:

– När jag efter att ha slutat på SVT – för att jag inte fick lika lön som min (manliga) kollega – bodde i en andra eller tredjehandsetta i Stockholm, som var en helt ny stad för mig. Jag kände inte så många och levde på minst sagt begränsad budget (A– kassa), det var ju ingen höjdare direkt. Inte så mycket för att det blev knäckemacka till middag som för ovissheten och att det kunde bli lite ensamt. Men det var inte vidrigt på något sätt, bara lite trist.

Foto: TT, Shutterstock, Privat, Mix Megapol