Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Gunilla Persson: Min dotter räddade mig från ensamheten

13 okt, 2015 
Linda Andersson
Gunilla Persson är en av de mesta kända svenska Hollywood-fruarna.
Hon är Hollywoodfrun som har orsakat tittarstorm i Sverige. För Året Runt berättar Gunilla Persson om uppväxten, karriären, männen och den svåra perioden i sitt liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ingen annan dokusåpastjärna har gett upphov till lika mycket rabalder som Gunilla Persson. Sedan hon hösten 2010 gjorde entré i de svenska vardagsrummen har hon varit rubrikernas drottning. Trots den hårda kritik som hon har fått utstå ångrar Gunilla inget av det hon har sagt och gjort i TV-rutan.

– Jag vågar säga det andra bara tänker. Kanske är jag för ärlig för Sverige? funderar hon.

Se också: Ikoniska fester i Hollywood

Ikoniska fester i HollywoodBrand logo
Ikoniska fester i Hollywood

Gunilla ger onekligen ett ganska osvenskt intryck där hon sitter, iklädd aftonklänning och dyrbara juveler, i en svit på Grand Hôtel i Stockholm och äter en barnportion köttbullar. Men så är det också 31 år sedan hon lämnade Sverige och flyttade över Atlanten.

Annons

Att hon en dag skulle ge sig iväg ut i världen visste Gunilla redan som flicka i den lilla sörmländska orten Högsjö utanför Vingåker.

– Min ambition var att bli filmstjärna och få råd att ta hand om mina föräldrar på ett gediget sätt när de blev gamla.

Gunilla är sina föräldrars enda barn. Pappa Nils-Erik var arbetsledare på ett företag som tillverkade industritextilier. Mamma Iris var till en början hemmafru, men när Gunilla fyllde 13 började hon arbeta som sömmerska inom konfektionsindustrin. Familjen hade det gott ställt, utan att vara förmögen. Gunilla var inte bortskämd ifråga om materiella ting, men däremot vad det gällde uppmärksamhet.

– Jag var mammas och pappas stjärna. Jag stod alltid i centrum och var van vid att få min vilja igenom, minns hon.

Gjorde kulturprogram i radion

När skolan var avslutad bar det av till Stockholm. Efter att två gånger ha misslyckats med att ta sig in på scenskolan valde Gunilla ett stickspår och började läsa på Poppius journalistskola, parallellt med studier i franska och spanska på universitetet. Som frilansande journalist gjorde hon senare entimmesprogram för Sveriges Radio, där hon porträtterade olika kulturpersonligheter – däribland Thommy Berggren och Stellan Skarsgård.

Annons

På Sveriges Radio arbetade även Gunillas dåvarande pojkvän. Han skickade i hemlighet in bilder på henne till en modelltävling som tidningen Damernas Värld anordnade. Gunilla vann inte, men den amerikanska ”modellmamman” Eileen Ford fick ändå upp ögonen för henne. Gunilla såg därmed sin chans att komma bort från lilla Sverige.

– Jag åkte till New York på vinst och förlust, med bara 500 dollar på fickan och utan att ha något modellkontrakt. Väl där blev jag kontrakterad av Eileen Ford, som skickade mig till Dallas. Jag träffade en man och inom ett år efter flytten till USA var jag gift.

Trots att Gunilla erövrade en mindre roll i TV-serien ”Dallas” visade sig varken staden eller mannen vara rätt för henne. Efter fem år var hon skild och tillbaka i New York. Där blev hon elev på den ansedda teaterskolan Stella Adler. Skådespelardrömmarna kom dock av sig när hon träffade den brittiska hotellentreprenören Patrick Ellis. Under sina fem år tillsammans levde paret jetsetliv. De delade sin tid mellan Västindien, Monte Carlo, London och New York.

Annons

Gunilla Persson slarvade bort drömmannen

Det luxuösa livet till trots tycker Gunilla i efterhand att det var oklokt av henne att bli ihop med Patrick Ellis. Hon menar att hon i stället borde ha valt den svenska regissören Lasse Hallström, som uppvaktade henne i början av 1990-talet.

– Det är det största misstaget jag har gjort i mitt kärleksliv. Lasse hade allt som jag sökte i en man, men tyvärr hade jag redan förälskat mig i Patrick Ellis när vi träffades. Jag har alltid älskat intriger, så jag bjöd in tre olika män – Lasse, Patrick och en ambassadör som också var ute efter mig – som mina kavaljerer på en stor galamiddag. Jag ville spela ut dem mot varandra, förklarar Gunilla med ett skratt.

– Lasse var den som blev argast över mitt tilltag. Han sa: ”Om du inte aktar dig kommer du en dag att stå där ensam med ett tomt champagneglas i handen.” Jag tror att det är precis vad som hade hänt mig om jag inte hade fått Erika. Hon blev min räddning!

Annons

Det fanns en tid då Gunilla tvivlade på om hon skulle hinna bilda familj.

– Min pappa dog i september 1998 och jag skulle fylla 40 på nyårsafton samma år. Det var en väldigt svår period i mitt liv. Jag hade ingen direkt karriär och jag hade inte hittat rätt man, men det allra värsta var att jag inte hade något barn. Min längtan efter att bli mamma var desperat.

Fyra månader innan Gunillas fyrtiofjärde födelsedag kom dottern Erika till världen. Gunilla har aldrig velat prata offentligt om vem dotterns pappa är. Även om hans pengar har försörjt den lilla familjen har hon alltsedan Erikas födelse varit ensamstående förälder.

– Tack vare min dotter är jag lycklig i dag. De enda gångerna jag har önskat att jag hade haft en man vid min sida är då jag har försökt få in Erika på privatskolor. Vid de tillfällena har jag nedlåtande blivit frågad om jag verkligen har råd att betala för skolan. Den frågan hade aldrig ställts om jag hade varit gift. Som tur är har Erika varit så duktig att hon kommit in på egna meriter.

Annons

Vill åldras ihop med någon

Gunillas stora ansträngningar för att få in sin talangfulla dotter i underhållningsbranschen har väckt upprörda känslor hos de svenska TV-tittarna.

– Jag har blivit anklagad för att vilja att Erika ska bli stjärna mer än vad hon själv vill det, men det är inte sant. Man kan aldrig tvinga ett barn till någonting. Min önskan är att Erika ska ägna sig åt vad helst som gör henne lycklig, men om du frågar henne säger hon att hon vill bli en världsberömd artist. Jag känner såväl igen mig själv i henne. Fast Erika har mycket bättre förutsättningar att lyckas än vad jag, som växte upp i lilla Högsjö, hade.

Nu när Erika närmar sig tonåren längtar Gunilla efter en man att dela tillvaron med.

– Mamma kommer inte att leva för evigt, och Erika kommer snart att skaffa sig ett eget liv. När den tiden kommer vill jag inte behöva sitta ensam. Jag hoppas hitta en godhjärtad man som jag kan ha roligt ihop med. Det är väldigt viktigt för mig att han älskar Erika som sin egen dotter. Jag vill att vi ska åldras tillsammans, precis som mina föräldrar gjorde.

Annons

Såg programmet som inkörsport

När jag undrar om det är viktigt att mannen ifråga har pengar ler Gunilla finurligt.

– Ja, det måste han ha. Jag vill inte behöva försörja karlsloken. Jag blir chockad när jag hör att män och kvinnor sitter och delar upp middagsnotor mellan sig. Det är männens sak att ta hand om sådant.

Under den här omgången av ”Svenska Hollywoodfruar” får vi följa Gunillas jakt på kärleken. Hon har sin svenska massageterapeut Pelle att tacka för sin TV-karriär. Det var nämligen han som rekommenderade Gunilla när TV3 2010 sökte huvudpersoner till serien ”Svenska New York-fruar”.

Läs också: Vem pussar du under misteln Gunilla?

– Jag såg programmet som en inkörsport till det jag var ute efter: Att bli berömd och därigenom få möjlighet att göra gott – bland annat genom att berätta om hur min mamma höll på att dö av vanvård i Sverige.

Sedan 3,5 år tillbaka bor mamma Iris hos Gunilla i Los Angeles, som numera är familjens bas. ”Svenska Hollywoodfruar” har genererat många sidoprojekt för Gunilla. Hon har exempelvis lanserat en egen parfym, och just nu skriver hon på sin kommande självbiografi.

Annons

I besvikelse över hur produktionsbolaget hade redigerat hennes medverkan i ett avsnitt av ”Svenska Hollywoodfruar” meddelade Gunilla förra hösten att hon skulle hoppa av serien.

– Men jag ändrade mig. Det är så fruktansvärt roligt att vara med i programmet. Så fort jag går ut i Sverige blir jag omringad av människor, vilket jag älskar. Jag vill inte vara anonym.

Det här är Gunilla Persson

Yrke: Dokusåpastjärna, skådespelerska, filmskapare och författare.

Familj: Mamma Iris, 88, och dotter Erika, 12, samt katterna Tusse och Lulle.

Uppväxt i: Högsjö utanför Vingåker.

Bor: I hyrt hus i området Pacific Palisades i Los Angeles. Har även kvar sin våning i New York.

Aktuell: I ”Svenska Hollywoodfruar”, som sänds tisdagskvällar på TV3.

Otippat om Gunilla: Hon har gjort entimmesprogram för Sveriges Radio, där hon porträtterat kulturpersonligheter som Thommy Berggren och Stellan Skarsgård.

11 personliga frågor till Gunilla Persson

Vilket är dina bästa karaktärsdrag?

– Att jag är ärlig och kreativ.

Vilket är dina sämsta karaktärsdrag?

– Att jag är fruktansvärt morgontrött. Jag måste släpa mig upp ur sängen de dagar Erika ska iväg till skolan.

– Dessutom är jag oorganiserad. Jag letar alltid efter någonting. Just nu kan jag inte hitta min Chanelväska.

Annons

Vilket är ditt levnadsmotto?

– ”Lev varje dag som om det vore din sista, men lev även varje dag med vetskapen om att livet varar för evigt.” Jag tror på ett liv efter döden. Det här är bara början på det stora äventyret…

Vad får dig att skratta?

– Jag skrattar lätt och ofta, framförallt åt mamma och Erika. Jag har också förmågan att kunna skratta åt mig själv.

Vad får dig att gråta?

– När jag ser någon annan som är ledsen har jag svårt att inte gråta av sympati. Allra mest upprörd blir jag när jag ser bilder på svältande- eller cancersjuka barn.

Vad gör dig arg?

– Orättvisor och när gamla och sjuka människor far illa på grund av andras slarv och misskötsel.

Vem är din största förebild?

– Mina föräldrar! De har lärt mig att man ska leva för sin familj.

Vilka är dina favoritplatser i USA?

– Mina hemstäder Los Angeles och New York

Vad saknar du mest med Sverige?

– Uppmärksamheten som jag får här. Och moster Sonja, som bor på ett ålderdomshem i Norrköping.

Hur känner du inför att åldras?

– Det är livets gång att man blir äldre, men jag känner en press att hålla mig vacker. Dock är jag emot skönhetsingrepp. Jag tycker att man ska åldras med värdighet i stället för att hålla på och operera sig.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

– Att jag är elak. I själva verket är jag snällast av alla oss ”Svenska Hollywoodfruar”.

Annons