Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Helena af Sandeberg: ”Regissören försökte ta mig på brösten”

05 apr, 2019 
Elvira Lagerström Dyrssen
Redan som ung utsattes skådespelerskan Helena af Sandeberg för olämpliga övertramp från män i branschen. Nu berättar hon om upplevelserna och vikten av att säga nej till de obehagliga inviterna. ”Regissören ville massera mig och försökte ta mig på brösten”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under sin karriär har skådespelerskan Helena af Sandeberg stött på många män som inte har respekterat hennes gränser. Helenas ungdom kantades av inviter – men hon har alltid varit mån om att kräva ett respektfullt bemötande.

– Jag har flera gånger riskerat jobbet. När jag gick på Södra Latins teaterlinje fick jag mitt första filmjobb. När jag kom till repetitionerna sade regissören att jag var spänd och han ville massera mig och försökte ta mig på brösten. Jag sprang därifrån, men försökte gå på repetition en gång till men det upprepades. Jag var bara 17 år. Trots att min stora dröm höll på att gå i uppfyllelse så kände jag ”nej, det här är inte min väg” och hoppade av. Det var tufft, gjort ont, men livet fortsatte. Den händelsen gjorde att jag har fortsatt våga säga ifrån, säger Helena af Sandeberg i en intervju med Expressen.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hennes far var tidigt mån om att döttrarnas nej skulle hörsammas. Tack vare sin pappa har Helena alltid levt med övertygelsen om att män ska behandla henne bra. Med pappans ord klingande i bakhuvudet har hon haft styrkan att lämna dåliga relationer, och i stället kunnat prioritera män som har behandlat henne väl.

Helena af Sandeberg under #TystnadTagning.
Helena af Sandeberg under #TystnadTagning. Foto: TT

Tack vare #MeToo och #TystnadTagning upplever hon en välbehövlig förändring i branschen, även om hon också understryker att det finns lång väg kvar att gå. Af Sandeberg förklarar att hon som kvinna känner sig hörd på ett annat sätt än tidigare, att problemen runt våld och sexuella ofredanden tas på större allvar.

Annons

Kräver lika hög lön som manliga kolleger

Helena af Sandeberg inspireras av vännen Helena Bergströms inställning till branschen. Bergström tröttnade på att invänta jobberbjudanden och tog då saken i egna händer – och började regissera. Af Sandeberg hoppas på att kunna göra en liknande resa.

– Jag är inne på samma bana. Jag upptäckte att nu när jag gör film bryr jag mig nästan för mycket om helheten, för jag sitter efter mina mer än 20 år i branschen på mycket kompetens och känner att jag vill påverka mer. Då är det en bra idé att försöka förverkliga sin egen vision och nu skriver jag tillsammans med en fantastisk manusförfattare på en egen tv-serie. Rent feministiskt är det nog en väg att gå. Makt handlar om att få positioner att driva, att vi gör de stora rollerna, blir lika oersättliga som de här herrarna. Det är ju pengarna som avgör, tyvärr, säger hon till tidningen.

Annons

Jag kan bli jäkligt arg

Och pengarna, det är någonting som hon vid flera gånger har ifrågasatt. Helena af Sandeberg har vid upprepade tillfällen upptäckt att hennes jämbördiga manliga kolleger haft högre lön än hon själv.

– Då har jag hotat med att gå. Och då har jag fått samma lön. Jag kan bli jäkligt arg, skrattar hon.

Helena är aktuell i ”Finaste familjen”

Just nu är Helena aktuell i den svenska Netflix-serien Störst av allt, tillsammans med bland annat Hanna Ardéhn, Felix Sandman och William Spetz. Hon syns dessutom i den tredje säsongen av serien ”Finaste familjen”TV4. Där spelar hon karaktären Johanna, en roll som hon på vissa plan har svårt att identifiera sig med. Rollen Johanna är ”driftig och jordnära” – Helena förklarar att karaktärsdraget ”jordnära” är långt från hur hon själv är i verkligheten. Medan Johanna kan hitta harmoni i livet pågår motsatsen i af Sandebergs huvud, något som hon själv beskriver som ”kaos”.

David Hellenius och Helena af Sandeberg
Tillsammans med David Hellenius är Helena aktuell i den tredje säsongen av ”Finaste familjen” på TV4. Bild från inspelningen av filmen ”Lyckligare kan ingen vara”. Foto: TT

I en tidigare intervju för allas.se har Helena af Sandeberg berättat att hon alltid haft många orostankar. Skådespeleriet har fungerat som en tillflyktsort, där hon har kunnat vila sin aktiva hjärna.

Annons

– Jag har alltid varit en ganska orolig själ. När jag var liten hade jag många katastroftankar, stark inlevelse och mycket fantasier. Jag är ju fortfarande lika orolig, om inte värre, då är det skönt att gå in i de här olika världarna och använda sig av de känslorna under kontrollerade former. Då är jag helt fri.

Läs också:

Helena af Sandeberg: Jag har varit en orolig själ

Livia Millhagen: ”Jag har blivit sexuellt trakasserad”

Marie Göranzon: Vill man inte byta karl får man byta jobb

Annons