Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Henke Lundqvists om hustrun Therese: Hon har gjort stora uppoffringar för familjen

10 nov, 2022 
Förra året avslutade Henrik Lundqvist en lysande ishockeykarriär.
Nu berättar han om hustruns stöd och uppoffringarna i familjelivet.
– Jag tror det är viktigt att de [barnen] känner också att man är närvarande, säger målvakten i SVT:s nya dokumentär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemligaBrand logo
Se också: 4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemliga

Henrik Lundqvist, eller Henke som han också kallas, har genomlevt ”en av de största svenska ishockeykarriärerna genom tiderna”. Så sammanfattar SVT den kända målvaktens cv.

År 2021, efter 15 säsonger i New York Rangers, lade han skridskorna på hyllan. Under karriären han hann åstadkomma stora framgångar; OS-guld, VM-guld, NHL-karriär och den prestigefulla utnämningen ”NHL:s bästa målvakt”.

Men han hade inte klarat det utan kärleken, Therese Andersson, vid sin sida. I nya dokumentären Henrik Lundqvist - en hockeysaga, som släpptes den 9 november, berättar den levande ishockeylegenden om hustruns stora betydelse under karriärens höjdpunkter.

Annons

Henrik Lundqvist om hustruns beslut: ”Aktivt val”

Henrik Lundqvist och Therese Andersson träffades år 1998. Vid tidpunkten spelade han i grönvita Göteborgsklubben Frölunda. Efter 13 år tillsammans gifte sig paret på Jungfruöarna i Karibien. I dag har de dessutom två döttrar tillsammans; Charlise och Juli.

– Välgörenheten och familjen, det blir vårt teamwork, säger Lundqvist om hustrun i SVT:s nya dokumentär om hans karriär.

Under de 15 år som Henke spelade i NHL levde han i rampljuset. Hustrun höll sig dock i bakgrunden under toppen av makens karriär. Anledningen bakom beslutet var att skydda döttrarnas privatliv.

– Det är aktivt valt för barnens och hennes skull, att det är skönt när vi är ute när folk inte vet vilka de är. Hon känner sig bekväm i den rollen, förklara Henrik.

Henrik och kärleken Therese har varit ett par i 24 år.
Henrik och kärleken Therese har varit ett par i 24 år.

Henrik om uppoffringarna i familjelivet: ”Inget val”

Vidare poängterar Henrik hustruns stöd under småbarnsåren. Det påverkade honom mycket att inte kunna vara så närvarande i barnens liv som han ibland hade önskat.

Annons

Men han gjorde det bästa av situationen och balanserade karriören och familjelivet bäst han kunde, under hockeysäsongens mest aktiva månader.

– Jag tror det är viktigt att de känner också att man är närvarande, det lilla det blir under vintern, säger han och konstaterar att det var priset han betalade för framgången.

Hustrun Therese, som också syns i dokumentären, känner med maken. Hon ger sin syn på hur hockeykarriären påverkat familjelivet:

– Det är en stor del du offrar där, du lägger tid på hockeyn och resorna och förberedelser i stället för familj. Du har inget val, det är så det är.

I fjol avslutade Henke alltså ishockeykarriären, efter att han tvingats till en hjärtoperation till följd av en läckande hjärtklaff.

Annons