Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Björn Skifs och hustrun Pernilla jobbar tillsammans: Saknar henne för mycket annars

09 okt, 2023 
Joakim Löwing
Han är aktuell med succéshowen En värld av Skifs och för regi och koreografi står som vanligt hustrun Pernilla.
Nu berättar Björn Skifs mer om hälsoläget och anpassningarna frun behövt göra.
– Hon vet vad jag klarar av, säger den folkkära artisten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se också: Saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Björn Skifs har stått på scenen i över sex decennier och tar som 76-åring sin senaste succéshow vidare från Stockholm till Malmö och Göteborg.

För regi och koreografi står som vanligt hustrun Pernilla – som han i år firar 35-årig bröllopsdag med.

– Det har alltid fungerat bra att jobba ihop och ändå lyckas hålla isär privatlivet, säger han.

Björn Skifs: Tacksam för motgångarna i karriären

Showen En värld av Skifs drog fulla hus under två säsonger på Hamburger Börs i Stockholm.

Nu blir det totalt 50 spelningar av scenshowen på Amiralen i Malmö och Rondo i Göteborg under hösten och vintern/våren.

Med en över 60 år lång karriär finns en och annan hitlåt att välja mellan…

Annons

– Jag är väldigt glad och tacksam över att ha kunnat hålla på så länge och att folk fortfarande vill lyssna på min musik. Det här hade jag aldrig vågat tro på eller fantisera om när jag bildade mitt första band Slam Creepers 1962 som 15-åring, ler han.

Även om det känns som att han alltid levererat och haft en stor publik, upplever Björn att det funnits en del nedgångar också genom åren.

– Men det är egentligen enbart positivt, man ska inte bara tro att man kan glida runt på en räkmacka hela tiden – utan behöva kämpa för framgång och att fortsätta utvecklas. Att bredda sig och upptäcka nya vägar för att vara aktuell. Sedan är det viktigt att ha roligt också, för det märker publiken.

Björn Skifs på scen för krogshowen En värld av Skifs
Succéshowen En värld av Skifs spelar nu i höst och vinter i Malmö och Göteborg.

Firar 35-årig bröllopsdag med 18 år yngre frun

Så har det inte alltid varit – även om han älskar att stå på scenen.

Annons

– Det är klart att det inte alltid är lika kul att vara artist och har hänt att jag tagit sabbatsår. Men jag har aldrig varit nära att sluta med musiken. Varje gång som jag haft uppehåll kommer suget ganska snart tillbaka och jag hoppas hälsan tillåter att jag håller på ett tag till. Vad skulle jag göra annars? Det här är ju även min största hobby och intresse.

Något han delar med hustrun Pernilla. Paret träffades 1986 bakom scenen på Cirkus i Stockholm – då Björn var 38 och dansaren Pernilla 20 år.

Sedan dess har de varit oskiljaktiga och gifte sig 1988 – vilket innebär att makarna firar 35-årig bröllopsdag i år.

– Det är vi förstås väldigt stolta och glada över. Vi hade mycket tur som träffade rätt. Jag tycker att Pernilla är fantastisk på alla sätt och jag saknar henne faktiskt bara vi är borta en stund från varandra.

Björn och Pernilla gör allt tillsammans.

Arbetar tillsammans med hustrun: Vi tjafsar sällan

Men det händer å andra sidan inte särskilt ofta – i alla fall inga längre stunder. Makarna inte bara lever under samma tak – utan har dessutom arbetat tillsammans ända sedan föreställningen Speldosan i Sälen 2000.

Annons

Båda säger vad vi tycker, även om vi sällan bråkar eller tjafsar

Precis som vanligt är det Pernilla som regisserar och koreograferar En värld av Skifs.

– Det har alltid fungerat jättebra att arbeta tillsammans, vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt även där. Dessutom kan vi jobba en hel del hemifrån och klarar ändå av att hålla isär med privatlivet. Annars hade det säkert varit tuffare. Båda säger vad vi tycker, även om vi sällan bråkar eller tjafsar. Vi tänker lika, men lagom olika för att det ska bli diskussioner. Sedan är det perfekt att båda älskar sport och att resa, ler Björn.

Björn Skifs: Jobbigt att vara borta från Pernilla

Under den pågående showen kommer han att spela varje torsdag till och med lördag i först Malmö och sedan Göteborg. Då veckopendlar paret till sin 1700-talsgård i Österhaninge, drygt ett par mil utanför Stockholm.

– Jag har alltid gillat att turnera, men är väldigt trött på resandet. Eftersom vi behöver ta hand om huset och vår katt åker vi hem på söndagar och tillbaka på onsdagar. Något som är betydligt lättare att göra tillsammans och dessutom hade det varit jobbigt att vara borta så mycket från varandra.

Annons

Paret har bott på gården i över 35 år - och har en härligt lummig trädgård med en pool, som de gärna badar i under sommarhalvåret.

– Det är en gammal prästgård där boytan ligger på ungefär 300 kvadratmeter, så det är lite att städa och en stor tomt att ta hand om. Bägge sönerna har växt upp här, men de är ju utflugna sedan länge – säger Björn om Oliver och Jonathan.

Björn och Pernilla Skifs tillsammans med sönerna Jonathan och Oliver på vimmel 2005.

Höjdpunkter i karriären – efter alla år i branschen

En av hans mest minnesvärda turnéer i karriären var Badrock – som Björn drog i gång i Borgholm på Öland 1986 och sedan åkte runt i Sverige varje sommar till och med 1992. Där medverkade flera av Sveriges största artister.

– Det var fantastiska somrar och vi gjorde ju sedan en comeback 2016, med fem konserter enbart i Borgholms slottsruin, berättar han.

Annons

Efter alla år i branschen kan Björn fira någon form av jubileum nästan hela tiden. I fjol fyllde han 75 år, samtidigt som det var 60 år sedan Slam Creepers bildades.

I år är det 35 år sedan han gjorde sin första långfilm Strul – som lockade 789 000 biobesökare, vilket gör den till en av de mest sedda svenska filmerna genom tiderna.

Regissören Jonas Frick ( tv) tillsammans med skådespelarna Björn Skifs och Gunnel Fred i samband med filminspelningen av filmen Strul 1987.

Slog ABBA på USA-listan med Hooked on a feeling

Och nästa år är det 50 år sedan Hooked on a feeling med hans grupp Blue Swede blev den första svenska låten någonsin på första plats på den amerikanska Billboardlistan.

– Det var otroligt roligt och häftigt att till och med lyckas slå ABBA när det gäller något, vi var ju före dem att ligga etta på USA-listan. Det hände förresten lördagen den 6 april 1974 – samma dag som ABBA vann Eurovision Song Contest med Waterloo.

Annons

Under 1970- och 80-talet deltog han i Melodifestivalen fyra gånger som soloartist – och vann två av dessa med Det blir alltid värre framåt natten (1978) och Fångad i en dröm (1981).

Björn Skifs i Melodifestivalen 1975
Vilken nostalgi! Artisten kom femma i Melodifestivalen 1975 med Michelangelo.

Men Michelangelo, som placerade sig femma i Melodifestivalen 1975, har blivit en betydligt större hit med tiden.

– Det är en låt som publiken alltid förväntar sig att jag ska sjunga på en konsert, liksom Hooked on a feeling. På senare år är det framför allt Håll mitt hjärta som vuxit sig stor. Någon som betytt lite extra för mig är också When you tell the world you're mine – som jag fick äran att sjunga duett med Agnes Carlsson på Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllop 2010.

Annons

När det gäller filmkarriären gjorde Björn och vapendragaren Bengt Palmers även biosuccé med Joker 1991 och Drömkåken 1993.

– Verkligen kul att de gick så pass bra. För egen del är jag ingen skådespelare, men gjorde så gott jag kunde. På senare tid har det funnits intresse inom filmbranschen att göra en uppföljare till Strul – en Strul 2 alltså. Men jag vet inte, ofta blir uppföljarna sämre. Vi får se vad som händer.

Saknar att jobba med Arne Hegerfors

Då kanske han varit mer sugen på en återkomst för Kryzz – det populära nöjesprogrammet på SVT som Björn var programledare för tillsammans med Arne Hegerfors under slutet av 80- och början av 90-talet?

– Det var jättekul att spela in, Arne och jag hade en sådan härlig jargong och roliga ordvitsar. Jag kan sakna den typen av underhållningsprogram i dag. Tyvärr är inte Arnes hälsa så bra nuförtiden.

Björns hälsa är i alla fall fortfarande god, även om han märker av att han blivit äldre på scenen.

– Men det är klart att det märks att jag inte har samma rörlighet och ork som för 20-25 år sedan. Pernilla har bra koll på vad jag klarar av. Det finns ingen som känner mig bättre än henne, säger han.

Annons

Björn Skifs

Ålder: 76 år.

Familj: Hustrun Pernilla, 58, sönerna Oliver, 35 och Jonathan, 32. Har även en birmakatt som heter Molly Malone.

Bor: I en renoverad prästgård i Österhaninge, utanför Stockholm, med 300 kvadratmeter boyta.

Aktuell med: Scenshowen En värld av Skifs – som spelas på Amiralen i Malmö mellan den 5 oktober till 25 november och på Rondo i Göteborg mellan den 1 februari till 30 mars.

Tre snabba med Björn Skifs

Vad är det roligaste du vet som inte kostar något att göra?

– Hm, det måste vara att umgås med familj och vänner – för bara sällskapet får man hoppas att det inte kostar något, haha.

Hur lång tid tar det oftast för dig innan du packar upp din resväska efter en semestertripp?

– Det är gör jag nästan alltid direkt, den får sällan stå och drälla någon längre stund. Jag tycker det är skönt att ha ordning och reda på saker.

Om du tvingades äta en och samma maträtt varje dag i en månad, vad skulle du då valt?

– Jag tycker att exempelvis fläsk och löksås är väldigt gott, men det hade säkert blivit rätt tjatigt att äta det varje dag … Men någon form av husmanskost skulle det i alla fall bli.

Annons