Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Colin Nutley: Därför har jag inte lärt mig svenska på 50 år

29 sep, 2023 
Jessica Rådne
Fotograftt
Brittiska regissören Colin Nutley har bott i Sverige i ett halvt sekel – trots det har han inte lärt sig språket. Nu förklarar han varför.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se ocksp: Helena Bergströms stilresa genom årenBrand logo
Se ocksp: Helena Bergströms stilresa genom åren

Tidigt 70-tal flyttar filmarbetaren Colin Nutley från England till Sverige för ett jobb som inspelningsledare för tv-serien Deckare UPA. När han många år senare anlitar en ung Helena Bergström till huvudrollen i långfilmen Blackjack (1990), visar det sig snart att han träffat sitt livs kärlek i vårt avlånga land. Colin är 20 år äldre och gift, men skiljer sig för Helenas skull. Colin och Helena gifter sig därefter och får två barn, Molly Nutley född 1995 och Tim Nutley född 1997.

I en ny intervju med Aftonbladet berättar Colin nu varför han fortfarande efter 50 år i Sverige inte har lärt sig språket.

Annons

Vännerna uppmuntrade Colin att prata engelska

Colin förklarar att skådespelaren Rolf Sohlman som slog igenom som tonåring i Roy Anderssons film En kärlekshistoria (1970), är en starkt bidragande faktor till de bristande språkkunskaperna.

– När jag kom till Sverige första gångerna umgicks min dåvarande fru Gunilla mycket i samma kretsar som Rolf. Båda är ungefär tio år yngre. Rolf var liksom ledaren för det gänget och sa att alla tyckte det var så kul att prata engelska, så då blev det så, säger Colin till tidningen.

– Jag förstår svenska bra, men pratar uselt. När jag gjort några radiointervjuer på svenska, har det inte låtit klokt. Och som regissör, när man ska leda ett stort filmteam, har jag ju inte kunnat göra det på stapplande svenska, fortsätter han.

Om varför Colin Nutley älskar Sverige

colin nutley med hustrun helena och barnen
Colin Nutley och Helena Bergström med barnen Tim och Molly år 2005.

I en intervju med Icakuriren från 2014 talar Colin om sin kärlek till Sverige. När yngsta barnet Tim insjuknade i diabetes typ 1 vid 6 års ålder, tackade Colin det svenska välfärdssystemet för vården son fick.

Annons

– Sverige är ett fantastiskt land som är byggt på att vi ska bry oss om varandra. Det är en vacker tanke. Inget annat land tar hand om sina medborgare som Sverige gör. Det är därför vi betalar skatt. För att få hjälp när vi behöver den. Nästa gång behöver någon annan hjälp. Jag betalar gärna för det, sa Colin då.

Helena Bergström medverkar i alla filmer

helena bergström och colin nutley 1990
Nykära! Helena Bergström och Colin Nutley år 1990.

I samma intervju pratar Colin om det faktum att 20 år yngre hustrun Helena är med i alla hans filmer.

–Jag använder mig av många skådespelare, varav min fru är en. Vi har gjort 15 filmer tillsammans. Vi älskar att göra film ihop. Det är en omöjlighet i mitt huvud att hon inte skulle vilja vara med. Och ja, hon kommer vara med i nästa också, säger han.

Colin Nutley är aktuell med biofilmen Bröllop, begravning och dop – Filmen. Tidigare i år släpptes nyheten att kultfilmen Black Jack får en uppföljare. Inspelningarna är planerade att starta 2022.

Källa: Aftonbladet, Icakuriren

Annons