Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tone Norum försvann från rampljuset efter succén – så lever 80-talsstjärnan i dag

15 sep, 2023 
Joakim Löwing
Tone Norum slog igenom på 80-talet och var en av våra mest flitiga artister under ett drygt decennium.
Men familjeliv lockade mer än strålkastarljus – och Tone bytte bana.
– Jag har mer erfarenhet och är mer avslappnad i dag, berättar 80-talsstjärnan för Året Runt (en del av Allas.se).
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Se också: Det här minns vi från 80-talet

Hon slog igenom som 20-åring med en låt skriven av sin brors bandkamrat – Joey Tempest i redan världskända Europe. Plötsligt blev Tone Norum ett namn på allas läppar och släppte hits på löpande band, den största av dem balladen Allt som jag känner ihop med Tommy Nilsson 1987.

Tone Norum om genombrottet och Joey Tempest

Tone Norum hade visserligen bestämt sig för att bli sångerska redan som femåring hemma i Upplands Väsby där hon växte upp tillsammans med sina föräldrar och sin storebror John. Detta efter att ha hört och älskat Anita Hegerlands låt Mitt sommarlov.

Det blev helt klart något av en chock

Men som 20-åring, när genombrottet kom med Can’t you stay 1985, var hon långt från förberedd på alla framgångar som ändrade vardagen helt…

Annons

– Det blev helt klart något av en chock, framför allt att få uppträda inför tusentals åskådare. Jag var med i tjejbandet The Roses under ungdomsåren, men vi hade bara ett par spelningar och det var inte inför särskilt stor publik, ler Tone.

Tone Norum när det begav sig 1985.

Debutsingeln skrevs och producerades av en viss Joey Tempest i den stora och välkända hårdrocksgruppen Europe.

– Att min bror John var gitarrist i bandet och vän med Joey blev min väg in i musikbranschen. När Europe vann Rock-SM 1982 fick de en manager – och när han hörde mig sjunga ville han satsa även på mig.

Syskonen John och Tone Norum på Draken 1988.

Duetten med Tommy Nilsson: Älskar den fortfarande

Men sedan gällde det givetvis att ta vara på chansen – vilket Tone också gjorde. De första singlarna, både Can’t you stay och Stranded, sålde guld. Liksom det första hela albumet One of a kind.

Annons

– Det gick från noll till hundra på en gång och det var lite svårt att ta in att det hände mig. Jag blev inbjuden att vara med i olika tv-program – som Nöjesmaskinen och Listan, fick göra en massa intervjuer och åka på turné. Det var fantastiskt att få göra flera turnéer i folkparker runtom i Sverige, vi har många väldigt fina sådana.

1987 kom Tones allra största och mest folkkära hit – balladduetten Allt som jag känner tillsammans med Tommy Nilsson.

– Det är klart att den har betytt väldigt mycket för mig och min karriär – inte minst för att den blev så populär i olika åldrar. Från gammal till ung. Jag älskar fortfarande att sjunga låten, helst tillsammans med Tommy förstås, ler hon.

Tone Norum och Tommy Nilsson vid en jukebox i oktober 1988.

Träffade kärleken och lämnade rampljuset: ”Skönt beslut”

Karriären var under flera år intensiv och gick i hög hastighet. Under en period av tio år hann Tone med att släppa fem album och göra många olika turnéer.

Annons

Sedan träffade hon kärleken i sin blivande man Magnus Andersson, flyttade till hans hemstad Nyköping och de fick två barn tillsammans – dottern Miranda och sonen Edward.

– Då jag la jag mer eller mindre helt av med musiken under flera år för att kunna vara hemma med barnen. Det var ett medvetet val och ett skönt beslut, säger Tone.

Hiten Allt som jag känner blev långlivad. Här sjunger Tone Norum och Tommy Nilsson på Sommarkrysset 2017.

Så lever Tone Norum i dag

Frånsett att hon ibland har ryckt in och hjälpt till i maken Magnus matbutik i Oxelösund har Tone aldrig haft något annat yrke än musiken.

Och även om hon hade ett flera år långt uppehåll visste hon att hon någon gång skulle komma tillbaka.

Det började med en hel del olika samarbeten – inte minst med Peter Jezewski, sångaren från The Boppers. Men också med bland annat Mikael Rickfors, Jonas Otter och Niklas Andersson.

Tone Norum tillsammans med maken Magnus Andersson.

Sedan gick en dröm i uppfyllelse i slutet av 2019 – då hon var med och startade tjejbandet Blue Harlows.

Annons

– Det är lite country, lite irländsk och skotsk folkmusik blandat med pop. Jag har velat göra det här ända sedan jag hörde den irländska folkrockgruppen The Corrs på 90-talet.

– Tyvärr hann vi bara göra en spelning innan pandemin bröt ut, men så fort alla restriktioner släpptes drog vi i gång igen och det är verkligen jättekul. Vi har skrivit en del egna låtar och så gör vi även covers på irländska och skotska låtar som få har hört i Sverige.

Tone Norum

Namn: Tone Norum.

Född: 18 september 1965 på Danderyds sjukhus, uppvuxen i Upplands Väsby.

Familj: Gift med Magnus Andersson, barnen Miranda, 22, och Edward, 18.

Bor: I en villa i Nyköping.

Intressen: Musik, inredning, vara ute i naturen och promenera, cykla, arkitektur och historia.

Aktuell: Är med i julturnén Greatest 80’s som åker runt i Sverige mellan den 17 november och 17 december. Övriga artister är Mikael Rickfors, Lasse Lindbom Band, Snowstorm, Magnum Bonum, Ankie Bagger, Dan Hylander, Sha-Boom och Katrina (från Katrina & The Waves).

Tone Norum: Musiken var bättre på 80-talet

Dessutom är Tone under november och december månad aktuell med julturnén Greatest 80’s – en show med en lång rad artister och låtar som var stora på 80-talet.

– Vi gör 19 spelningar på en månad. Jag tror knappt att jag hade ett så välspäckat schema ens på 80-talet! Men det ska bli otroligt roligt. Jag har uppträtt med och känner alla de andra artisterna och vi får garanterat kul ihop. Framför allt ser jag fram emot att möta publiken.

Annons

Varje artist uppträder med ungefär fyra egna låtar vardera, och det lär bli tätt mellan hitlåtarna.

– Frånsett min favorit i dag, Ed Sheeran, tycker jag att det generellt sätt gjordes bättre musik på 80-talet. Det var väldigt bra melodier och jag är stolt över mina låtar. Allt som jag känner, Stranded och Don’t turn around är givna, sedan får vi se vilken det blir mer.

Tone är sannerligen still going strong!

Men på frågan om det även var roligare på 80-talet än nu, behöver Tone ingen längre betänketid.

– Nej, det är mycket roligare nu. Jag har mer erfarenhet och är mer avslappnad i dag. Jag tror också att det kommer sig en del av att jag blivit bättre på att njuta i stunden och ta en dag i taget. Det händer så mycket i livet, med sjukdomar och annat, att man inte kan ta något för givet. Jag varken tänker eller planerar långt framåt, utan lever här och nu.

Annons

Jag har mer energi och är mer avslappnad i dag

Tone Norums två vuxna barn: ”Ny fas i livet”

Tone har själv hunnit bli 58 år och barnen är också vuxna. Miranda har fyllt 22 och Edward 18 år.

– Det har gått väldigt fort och när barnen flyttar hemifrån blir det en ny fas i livet. Får se vad de väljer att satsa på. Miranda är den som är mest musikalisk, hon spelar piano och gitarr. Edward är mer sportig, han spelar fotboll och tränar på gym. Men de får förstås göra vad de själva vill, säger Tone Norum.

Precis som hon själv gjorde – och det är många glada över.

Tone Norum tillsammans med dottern Miranda. Visst är mor och dotter lika som bär?
Hårresande frisyrer vi aldrig glömmer - men som vi önskar att vi gjordeBrand logo
Hårresande frisyrer vi aldrig glömmer - men som vi önskar att vi gjorde
Annons