Petra Hultgren vann Fröken Sverige och blev skådis – sen försvann hon

Foto: Lars Nyberg/TT, Roger Tillberg/TT

Petra Hultgren blev känd för hela svenska folket när hon vann Fröken Sverige-tävlingen 1995.
Därefter följde många år av roller i svenska serier och filmer – innan hon försvann från rampljuset.
Så här lever Petra i dag!
Se också: Dåliga 90-talsfilmer som blivit moderna klassiker
1:04

Efter reklamen: Se också: Dåliga 90-talsfilmer som blivit moderna klassiker

(1:04)

Slå på ljud

Petra Hultgren, i dag Petra van de Voort, blev känd när hon tävlade i skönhetstävlingen Fröken Sverige 1995, och lyckades vinna. Eftersom det var mitt under tävlingens storhetstid blev det en bra språngbräda för 23-åriga Petra som ville bli skådespelare.

Redan 1996 landade hon en roll i tv-serien Vänner och fiender, och mellan 1997 och 2002 spelade hon Annika Fridell i Vita lögner. Den populära såpan lades ner 2002, men det var bara början för Petra Hultgrens karriär. Hon vände sig till Teaterhögskolan i Stockholm, och tog examen från högskolan 2005. Då följde roller i Wallander, Andra avenyn, Irene Huss och Kungamordet.

Petra Hultgren 2001.

Så här minns många Petra Hultgren i Vita lögner.

Foto: Roger Vikström/TT

Så ser Hasses och Tages barn ut i dag – sönerna berättar om uppväxten

Träffade holländska maken i Tyskland

2007 fick Petra Hultgren en roll i den tysk-svenska produktionen Komissarien och havet, vilket blev början på en helt ny del av hennes karriär. I Tyskland träffade Petra Hultgren nämligen en holländsk filmarbetare vid namn van de Voort, och de två blev kära och gifte sig. Med sitt nya efternamn så började Petra van de Voort att etablera sig som skådespelare i Tyskland, där hon bor med maken och deras två söner.

Men att lära sig ett nytt språk efter 30 är inte helt enkelt, och Petra van de Voort har kämpat hårt för att bli flytande på tyska.

–Eftersom jag bara kommunicerade på engelska i början så gjorde jag en pakt med min tyska vänskapskrets, att de måste svara mig på tyska när jag sade något. Jag har genomlevt många konversationer där jag inte har fattat någonting, och min man har fått sitta tolk på många middagar. Så det var hårt i början, berättade hon för UNT 2017.

Rico Rönnbäck spelade Conny i Varuhuset – så lever han i dag

Att hon vann Fröken Sverige i början av karriären har inte hjälpt henne med karriären – förutom att det gav henne möjligheten att gå på audition för sin första roll.

– Den har väl kanske snarare legat mig i fatet. Men den gav mig möjligheten att provspela för en tv-såpa och det är jag väldigt tacksam för i efterhand, har hon sagt om Fröken Sverige-titeln till TT.

På Instagram visar Petra van de Voort upp delar av sitt liv och karriären i Tyskland, och hon verkar jobba på spännande projekt även för framtiden.