Så ser Hasses och Tages barn ut i dag – sönerna berättar om uppväxten

Foto: Bertil Åberg/SVT/TT, Michael Brannäs/TT

Ikoniska humorduon Hasse Alfredson och Tage Danielsson jobbade ihop i flera decennier, och var bästa vänner.
Bakom kulisserna växte deras barn upp tillsammans – sönerna Jesper och Daniel berättar om uppväxten med de kända humorpapporna.
– Jag fick vara med här ibland, men det var ju ganska tråkigt tyckte jag, har Jesper Danielsson sagt till Dagens Nyheter.

Se också: 6 kändisbarn som har gått i sina föräldrars fotspår
1:27

Efter reklamen: Se också: 6 kändisbarn som har gått i sina föräldrars fotspår

(1:27)

Slå på ljud

”Hasse och Tage” har blivit ett begrepp synonymt med en sammansvetsad duo – under mer än tre decennier jobbade komikerna Hasse Alfredson och Tage Danielsson tillsammans och gjorde en lång rad revyer och filmer ihop. Humorduon var också bästa vänner, och deras respektive familjer brukade också umgås mycket med varandra.

Hasse och Tage 1970.

Foto: Lennart Halvarsson/Aftonbladet/TT

Inför filmen Hasse och Tage – en kärlekshistoria som kom 2019 mötte Dagens Nyheter upp två av duons barn, Hasse Alfredsons mindre kända sin Daniel Alfredson och Tage Danielssons son Jesper Danielsson. I stugan i Stockholms Vita Bergen, där deras pappor skrev många av sina gemensamma projekt, berättade barndomsvännerna om sina speciella uppväxter med de ikoniska komikerföräldrarna.

– Jag fick vara med här ibland, men det var ju ganska tråkigt tyckte jag. Det var mycket roligare att följa med på repetitioner eller filminspelningar, säger Jesper Danielsson. På inspelningarna fick man ju vara lite statist, koka kaffe, sälja program och bära någon... lampa, säger Jesper Danielsson, som själv jobbar inom filmbranschen.

Johnnie och Mattias: Så vårdar man vänskapen när någon har det tufft

Sonen: Tage Danielsson var en familjekär pappa

Han minns sin pappa som en hängiven yrkesman, samtidigt som han prioriterade att vara med familjen, som bestod av hustrun Märta-Stina Köhler och sönerna Jesper och Patrik. När Tage Danielsson gick bort i hudcancer 1985 var sonen Jesper 22 år gammal.

– Han var en hårt arbetande, person. Disciplinerad. Men jag kommer också ihåg en person som älskade en massa andra saker och ägnade jättemycket tid åt resor, att vara med familjen, äta god mat och ta långa pauser. Den privata sidan av Tage överskuggades inte alltid av arbetet.

Daniel Alfredson och Jesper Danielsson.

Foto: Anette Nantell/DN/TT

Dominika Peczynski om bråken med Anders Borg: ”Blev rejält avslöjad”

Daniel Alfredson om pappa Hasse: ”Melankolisk sida”

För Daniel Alfredson kom förlusterna inom familjen ännu tidigare i livet. Bara åtta år gammal förlorade han sin bror Mats 1967 i en tragisk olycka. Att förlora sin son var något som påverkade Hasse Alfredson resten av livet. Kvar hade han barnen Daniel, Tomas och Sofi.

– Jag var bara åtta när min bror dog. En sådan händelse får ju alla leva med resten av livet, men jag vet inte hur det präglade min pappas arbetsliv. Han gjorde senare lite dystrare saker, som boken En ond man. Men jag tror i och för sig inte att det hade med min brors bortgång att göra. Han hade en ganska stor melankolisk sida i sig och den fanns där från början.

Tomas Alfredson, Jesper Danielsson och Daniel Alfredson på premiär på filmen Hasse & Tage - en kärlekshistoria.

Foto: Karin Törnblom/TT

Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamla
1:04

Efter reklamen: Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamla

(1:04)

Slå på ljud