Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Dominika Peczynski om parterapin med Anders Borg: ”Det var innan vi började bråka”

01 sep, 2023 
Frida Funemyr
Hon slog igenom som popstjärna i Army of lovers på 90-talet och har senaste åren skapat stora rubriker i media, bland annat med ”skilsmässan” från Anders Borg.
Allas träffar den färgstarka och tv-aktuella Dominika Peczynski i en lång och öppenhjärtig intervju.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 saker du inte visste om Dominika PeczynskiBrand logo
Se också: 7 saker du inte visste om Dominika Peczynski

Dominika Peczynski är just nu aktuell med TV-programmet Förrädarna, ett realitymysterium som lättast beskrivs som ett psykologiskt mordmysteriespel där brädspel möter verklighet och där tittarna blir vittnen bakom kulisserna. Man befinner sig på ett slott där tre av alla deltagare är förrädare. Ingen i gruppen vet vilka förrädarna är, alla lurar alla och så vinner man till slut en summa pengar. Blir man mördad får man åka hem.

– Jag fattade ju redan innan jag var med att det skulle bli läskigt, men att det var på den här nivån förstod jag inte då. Det var väldigt suggestivt med mörk musik och människor som låg i kistor. Jag blev rädd på riktig, säger Dominika. Under inspelningen blev det inte så mycket häng med övriga som man kan tro, inte minst på grund av att Dominika verkligen inte visste vem hon kunde lita på.

Annons

Bäst synkade hon bland annat med Hasse Aro, Mi Rydell och Janne Josefsson.

– Jag hängde mest med dem i min egen ålder, konstaterar PR-kvinnan.

Army of lovers släpper ny musik efter TikTok-succé

Dominika är PR-strateg i eget bolag till vardags, men hon tycker också att det är uppfriskande att göra lite tokiga inhopp i underhållningsbranschen som olika gästspelningar i tv-program, scenframträdanden och skrivjobb. Hon får ofta diverse förfrågningar och säger hellre ja än nej. Men det ska både vara ett roligt sammanhang, vara hyfsat bra betalt och inte ta alltför mycket tid i anspråk för att Dominika ska vilja vara med.

– Samtidigt som jag älskar att göra saker jag inte gjort förut och gärna kryddar tillvaron med diverse äventyr så har jag ett vanligt jobb på dagarna där jag går till kontoret och arbetar åt mina uppdragsgivare som PR-strateg.

För Dominika är det viktigt att ha viss förutsägbarhet och rutin i tillvaron. Hon har drivit bolag med anställda sedan hon var 28 år gammal.

Annons

– Jag tycker om att vara PR-dam och inte vara beroende av underhållningsbranschen, säger Dominika som några gånger per år uppräder med bandet Army of Lovers där hon varit medlem sedan 1991.

– Vi gör några gig varje år för att det är kul och för att det ger möjlighet att besöka spännande länder och för att vi gillar att umgås med varandra och spöka ut oss på scen.

Från vänster: Jean-Pierre Barda, Michaela de la Cour, Alexander Bard och Dominika Peczynski.
Musikgruppen Army of lovers år 1993. Från vänster: Jean-Pierre Barda, Michaela de la Cour, Alexander Bard och Dominika Peczynski.

I höst släpper bandet nytt material efter att ha fått en renässans på TikTok, där de trendat ganska länge.

– Min son Harry, som nu är 12 år, berättade det redan för flera år sedan men det tog ett för polletten att trilla ner på oss vuxna, som inte har TikTok. Det är extremt oväntat och väldigt roligt att få den här chansen en andra gång i livet.

Annons

– Att vara popstjärna är väldigt speciellt, säger Dominika som beskriver inspelningarna med Alexander Bard och Jean Pierre som inget annat.

– Det är lika bombastiskt, men produktionerna låter nu och inte då. Nytt, men omisskänsligt Army of lovers, förklarar Dominika.

Flydde antisemitism i Polen: ”Min familj hade flera skäl”

Dominika var endast 7 år gammal när hon tillsammans med sin mamma och pappa kom till Sverige från Polen. Polen var då en hård kommunistisk diktatur utan åsikts- och yttrandefrihet och politiska dissidenter och deras familjer levde potentiellt farligt. Människor angav varandra och folk hamnade i fängelse på grund av sina åsikter.

- Antisemitismen var också väldigt framträdande på den tiden i Polen, så min familj hade flera skäl till att fly. Det var också olagligt att lämna länder inom Warsawapakten och försök att fly straffades med fängelse.

Hon berättar att en dag hade hennes föräldrar hade packat ner luftmadrasser, hinkar och spadar. Dominika trodde familjen skulle åka på solsemester till Grekland. Hennes föräldrar hade ljugit för henne om var de skulle åka så att Dominika inte skulle kunna försäga sig till någon på förskolan. När hon vaknade på morgonen, efter resan med färjan, befann sig familjen i kylslagna Sverige och inte på en strand i Medelhavet.

Annons

– Jag minns att det var en kall septemberdag, säger Dominika som, trots sin unga ålder, upplevde att det inte var läge att fråga om vad som hände med solsemestern.

Kom till Sverige som 7-åring – berättar om tuffa tiden

Eftersom hennes mamma och pappa inte fått uppehållstillstånd i det nya landet rådde en spänd stämning. Dominika beskriver hur hon höll tyst då hon kunde absorbera deras ångest. Tystheten varade under flera veckor. Hon sa inte ett ord.

På ett slags kontor sov familjen på sina medhavda luftmadrasser som de blåste upp varje kväll. Varje dag innan åtta på morgonen lämnade de platsen, gav sig ut på gatan och gick runt på stan fram till personalen på kontoret gått hem igen.

Familjen hamnade sedan i förorten Bredäng i Stockholm och Dominika började på judiska skolan på Östermalm.

– Det var först när jag kom till Sverige som jag fick veta att jag var judinna. Det var vanligt att man håll tyst om sådant i Polen, även inför de egna barnen, berättar Dominika.

Annons

Det judiska påbråt spelar i dag inte större roll än rent kulturellt för henne.

– Judendomen för mig har en kulturell betydelse, inte religiös eller andlig aspekt eftersom jag inte är troende.

”Mina föräldrar hade inga jobb och vi saknade bostad”

Efter flykten till Sverige förändrades familjens tillvaro radikalt. I Polen hade de tillhört en etablerad och bildad medelklass. Rent materiellt familjen det gott ställt. I Warszawa bodde Dominika i en stor våning, hade barnflicka, gick på balettlektioner och var dessutom enda barnet. I Sverige hade familjen blivit fattig och resurslös och hotades dessutom av utvisning under två år då asylansökan avslagits. Under den här perioden blev Dominikas mamma också gravid med hennes lillebror. Hotet om utvisning gjorde pressen blev alltför stor på familjen.

– Mina föräldrar hade inga jobb och vi saknade bostad, och dessutom fanns en ny bebis i familjen.

Dominikas mamma hamnade på psyket och hotet om utvisning påverkade familjen mycket.

Annons

– Plötsligt sattes jag åt sidan, jag var inte längre nummer ett och jag hamnade i skymundan. Jag var ”left to my own devices” och blev tidigt självständig. På gott och ont. Man blir ganska påhittig och resursstark av en sådan barndom. Lär sig att lösa problem på egen hand och ber inte om lov i onödan. Man gör som man vill, lite grann, menar Dominika.

Man blir ganska påhittig och resursstark av en sådan barndom.

Barndomen och flykten från Polen var minst sagt tuff och den har påverkat Dominika på så vis att hon alltid måste ha en resväska packad.

– Jag är ständigt beredd på att dra. Omständigheter kan uppstå, sådant man inte kan kontrollera. Denna noja delar jag med många flyktingbarn. Pandemin och kriget har förstärkt denna känsla på nytt. Samtidigt måste man pågå i sitt dagliga värv och inte låta oron äta upp en.

Städbråken med Anders Borg och relationen i dag

Enligt löpsedlarna har det varit lite turbulent mellan Dominika och Anders Borg de senaste åren, men i verkligheten har det inte stormat lika mycket.

Annons

– Det har inte varit så fram och tillbaka som det verkat, en pappersskilsmässa är det som hänt. Vi bor ihop, men är skilda. Däremot är vi fortfarande förlovade och jag inser att det här funkar jättebra för oss.

Dominika erkänner att hon har svårt för att leva med en annan människa, men Anders är den enda hon står ut med och vice versa.

– Vår kärlek är fundamentalt stark.

Anders Borg och Dominika Peczynski
Anders Borg och Dominika Peczynski på releasefesten för hennes bok Jag gör som jag vill.

Vad som hände var att Dominika ansåg att Anders jobbade alldeles för mycket vilket gjorde henne uttråkad.

– Varför vara ihop med en karl som jobbar hela tiden? Men efter skilsmässan tycker jag att han har skärpt sig. Vad vi framför allt bråkade om hade med städning att göra. Han är pedant och det är inte jag. Fast jag anstränger mig jättemycket så verkar han inte märka det. Just nu är han bortrest så nu passar jag på att inte städa alls, säger Dominika som kan leva i ett kaos.

Annons

Hon brukar köra ett race med städning precis innan han kommer hem. Dominika berättar om ett tillfälle för ett tag sedan då Anders plötsligt ställde alla sopor i hallen. Han skulle testa Dominika och se hur länge de kunde stå där innan hon gick ner och slängde dem.

– Till slut frågade han mig om jag ens vet vart soprummet ligger. Där blev jag rejält avslöjad. Han gick då ner med soporna och jag vet inte än i dag var vi har vårt soprum.

Men för övrigt har de det väldigt bra just nu.

– Jag tycker det är svårt att leva med någon. Tio år med Anders är rekord så vi börjar bli ett strävsamt par.

Parterapin och skilsmässan som inte var ”på riktigt”

Redan innan skilsmässan gick paret i terapi.

– Det var innan vi började bråka, men vi var så kära så just då visste terapeuten inte vad han skulle hjälpa oss med.

Om Anders och Dominika hade skilt sig ”på riktigt”, hade hon känt att de gett upp kärleken för lätt.

– Nu var det bara pappershandling. Det var bra att vi inte flyttade isär när vi skilde oss, det hade varit onödigt. Passionen kommer och går och just nu är vi väldigt förtjusta i varandra. På det stora hela väldigt bra förhållande. Stabila just nu, jag är inte på väg någonstans.

Annons

Passionen kommer och går och just nu är vi väldigt förtjusta i varandra.

Det bästa med Anders är enligt Dominika att det hela tiden finns någon att ringa till. Hon kan säga en halv mening och Anders vet då precis vad det handlar om.

– Jag har roligt med Anders, han ser bra ut och han är bra att samtala med. Vår relation flyter på på ett otvunget sätt. Vi har en vuxen relation där vi ger väldigt mycket utrymme och stöd till varandra. Ingen kontrollerar var den andre är eller ställer vardagskrav på varandra. Mycket space, stöd och förståelse. Vi är också väldigt bra kompisar. Varandras närmaste människa.

Dominika om mammarollen: ”Jag gulleduttar”

Dominikas dotter är vuxen och pluggar i Lund, Anders tre barn bor inte heller hemma, därför är det endast Harry kvar.

– Jag gulleduttar väldigt mycket med Harry. Han är mammas lilla hjärta. Harry har ett zoologiskt intresse så vi kollar ofta på filmer eller läser böcker om djur eller så brukar vi besöka olika djurparker. Alltid lär han mig något nytt.

Det finns många utmaningar i rollen som mamma, men framför allt vill Dominika att hennes barn ska vara glada och harmoniska, ha bra vänner och trivas i skolan. Men också att de får inse att livet inte alltid är en dans på rosor.

Annons

– Jag kan känna enorm oro, speciellt kvällstid, om jag inte vet var eller vad barnen gör. Eftersom min dotter bor i en annan stad vill jag gärna ringa titt som tätt och checka av att allt är som det ska.

Dominika Peczynski barn
Dominika Peczynski och dottern Hannah tillsammans på vimmel i Stockholm år 2015.

Vad gör dig lycklig?

– Att hitta väldigt mycket karljohan på ett och samma ställe. Det är ett hallelujatillstånd, bortom all lycka och nästan en helig upplevelse för mig. Jag älskar att plocka svamp, men det är ju så kort säsong. Jag har ett ställe i skärgården där jag brukar vara först på plats.

Har du någon last?

– Jag är en storsnusare. Och så drar jag ju mig för att städa. Jag låter helt enkelt högar ligga och tar en prilla på det.

Vad skrämmer dig?

– Jag gillar inte alls att tänka på döden och blev nu ännu mer påmind om denna rädsla under inspelningen av Förrädarna.

Annons

Vad betyder begreppet framgång för dig?

– Detsamma som frihet. Att man får göra som man vill, träffa vem man vill och resa vart man vill. Du vet, när man inte känner av livets begränsningar. Ju färre begränsningar desto bättre.

Vad är bästa avkopplingen för dig?

– Att läsa böcker.

När du ser tillbaka på ditt liv, vad är du då mest stolt över?

– Jag är stolt över att jag varit en glad jävel trots alla motgångar. Vissa i min ålder är så bittra, men det har inte jag blivit. Jag tycker fortfarande att livet är ett äventyr.

Vem är den viktigaste personen i ditt liv?

– Just nu är det Alexander Bard och Camilla Thulin. Dessa personer har varit viktiga mentorer för mig genom livet och tog tog sig an mig när jag var tonåring. Det går inte en dag utan att jag pratar med Camilla och ber om olika råd. Både hon och Alexander har präglat mig och betyder än i dag massor för mig. Det var under perioden då jag jobbade på Tyrol i Stockholm som jag för första gången träffade Camilla. Hon är tio år äldre än mig, men vi fick omedelbar kontakt. Än i dag är vi varandras bästa vänner. Det är nästan som att vi är gifta, men utan sexet förstås. Vi har en livstidsdom på varandra.

Annons

Vad är det bästa med att vara du?

– Att jag är och har ganska roligt. Jag är rolig för andra och rätt kul för mig själv.

Vilken egenskap får du kämpa mest med?

– Min slarvighet. Jag tappar bort grejer, glömmer och slarvar. Det tar tid att lokalisera alla saker och det är rätt jobbigt.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det ska man inte säga, då jinxar man det bara. Blandade korvar, lite mer av samma skulle jag säga.

Dominika Peczynski

Ålder: 52 år.

Familj: Barnen Hannah och Harry, sambon Anders Borg, 3 bonusbarn.

Bor: På Östermalm, Stockholm.

Yrke: PR-strateg och popstjärna.

Aktuell med: Förrädarna på TV4 och ny musik med Army of Lovers.

Annons