Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Maria Montazami om relationen med maken Kamran: "Måste visa var skåpet ska stå, ha ha"

01 sep, 2023 
Joakim Löwing
Maria Montazami på en båt över atlanten
Maria Montazami deltar i tv-programmet Över Atlanten. Men under inspelningarna föll den populära Hollywoodfrun så illa att hon tvingades till ett ingrepp när hon kom hem.
– Jag fick ta det lite lugnt på båten och göra som jag brukar – agera hönsmamma!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av alla flärdfulla kvinnor som syntes i Svenska Hollywoodfruar så var Maria Montazami den enda som medverkadei samtliga av de tretton säsonger som sändes mellan 2009 och 2019 på TV3.

Maria Montazami avslöjar tricket för att bli en bra mammaBrand logo
Maria Montazami avslöjar tricket för att bli en bra mamma

Med sitt varma och alltid lika omtänksamma sätt att vara blev hon snabbt en tittarfavorit – och har genom åren även varit medi ett antal andra tv-program i sitt födelse­land, som Let’s dance, Smartare än en femteklassare, Hela kändis-Sverige bakar, Fångarna på fortet, Klassfesten, och nu senast, The Island.

Svenska Hollywoodfruar har öppnat otroligt många dörrar, där jag fått uppleva en massa roliga saker och träffa en massa spännande människor. Men om det inte vore för min skara av fans och följare i Sverige hade jag aldrig blivit trea i Let’s dance. De röstade mig vidare varje vecka, trots att jag egentligen inte dansade något vidare, skrattar Maria.

Annons

Maria Montazami mer än lyxig hemmafru i Kalifornien

Deltagandet i The Island var ett minst sagt annorlunda äventyr, långt ifrån vad hon är van vid – och ett tydligt bevis på att hon är så mycket mer än bara en lyxhustru.

Programmet handlade om att i 14 dygn överleva på en öde ö utanför Panama tillsammans med sju andra kända personer. Goda middagar och champagne var det liksom inte tal om ...

Maria Montazami

Namn: Maria Brigitte Anita Montazami.

Född: 13 november 1965 i Västerås.

Familj: Gift med Kamran, 61, barnen Sara, 32, Hanna, 29, Emma, 26, och Nicholas, 25.

Bor: I ett hus i Laguna Niguel i Kalifornien, USA.

Aktuell med: En av deltagarna i den femte säsongen av Över Atlanten på Kanal 5 och Discovery+. Övriga deltagare är Julia Dufvenius, Anders Svensson, Nassim Al Fakir, Hans Fahlén och Mikkey Dee. Skeppare ombord är världsomseglaren Gunnar "Gurra" Krantz. Seglatsen går från Maspalomas på Gran Canaria till St Martin i Västindien.

– För att vara helt ärlig tvekade jag inte en enda sekund, jag sa ja direkt när jag fick frågan att delta. Det var en enormt stor och häftig utmaning, samtidigt som jag hade chansen att visa upp en helt ny sida av mig själv för tv-tittarna. Vissa kanske tror att jag bara lever lyxliv i vårt hem i Kalifornien – men jag är betydligt mer än en Hollywood­fru och det var det skönt att ge prov på, ler hon.

Annons

Hela tillvaron handlade om att hitta mat och vatten, för något sådant erbjöds de inte av inspelningsteamet.

– Det fanns ormar och andra läskiga djur på ön, som vi var rädda att stöta på. Men värst var nog ändå strandlopporna. Jag blev så illa biten hela tiden att jag mer eller mindre liknade en röd kräfta av alla bett. Det hjälpte inte särskilt mycket att jag hade ett par strumpor på både fötterna och händerna.

Maria fick dock så pass mycket smak på äventyr att hon genast tackade ja när hon fick frågan om att ställa upp i Över Atlanten – som nu är aktuellt med en femte säsong på Discovery+ och Kanal 5.

Det lät som en ny spännande utmaning

Att tillsammans med ytterligare fem kända personer, skepparen Gurra Krantz och hela inspelningsteamet spendera 16 dygn isolerade på segelbåten – utan chans att kliva av någon gång under resans gång – var inget som avskräckte henne.

Maria Montazami på en båt med en drink i handen
Maria ombord på familjens båt:
– Jag älskar att åka i den, men det är ju en motorbåt och något helt annat än att göra en långsegling.

– Familjen har en egen båt som jag älskar att åka i och jag är faktiskt expert på att ankra med den. Men det är ju en motorbåt och något helt annat än att göra en sådan här långsegling över hela Atlanten. Dessutom tillsammans med många människor, som jag heller inte kände innan, på en liten yta. Men jag tyckte att det lät som en ny, härlig utmaning och bara att köra. Och barnen höll med mig – de sa: ”Wow, mamma – det måste du ju säga ja till.”

Annons

Maria Montazami ramlade framför Anders Svensson

Även den här trippen blev oförglömlig på många olika sätt med massor av minnen.

– Det är ju lätt att bli sjösjuk av alla höga vågor och i ett försök att förhindra det testade vi alla ett slags plåster, som vi satte bakom öronen. Det skulle förebygga symtom av åksjuka, som illamående, kräkningar och yrsel. Och det kändes ganska bra i början. Sedan blev vi lite kaxiga efter fyra, fem dagar och tog bort dem, men det skulle vi inte ha gjort … ha ha.

Över Atlanten tv-program med kändisar som Mara Montazami

Maria berättar att hon fick en egen titel när det gäller att kräkas.

– De andra sa att de aldrig hade hört någon person som kräks så tyst som jag gör, de var fascinerade över att det mer eller mindre var ljudlöst. Men jag vet inte om det är någon egenskap att vara stolt och skryta över, säger hon med ett skratt.

Annons

När den förra fotbollsstjärnan Anders Svensson mådde dåligt skulle hon ropa på honom för att höra efter hur han mådde.

Bästa jag vet är att fokusera på andra

– Och då råkade jag snubbla till och ramla så illa att jag slog i underarmen ordentligt. Det gjorde väldigt ont och blev en rejäl blodutgjutning inne i armen – ett så kallat hematom. När jag kom hem fick jag operera bort knölen som uppstod under och sy flera stygn. Det blev ett stort ärr.

På grund av sin skada fick Maria ”utegångsförbud” på båten och blev tvungen att enbart hålla sig inne ett par dagar.

Första bilden på svenska hollywoodfruar med Lena Jolton och Päivi Hacker och Maria Montazami
Succéserien Svenska Hollywoodfruar gjorde Maria Montazami till ett känt ansikte i Sverige. Här vid pressträffen för den allra första säsongen 2009, med Lena Jolton och Päivi Hacker.

– Då fick jag i stället fokusera på det som jag är allra bäst på i livet: att se till att alla andra mår bra, laga mat och serva. Skepparen Gurra Krantz gick till exempel upp två kilo under resans gång – så han var nog ganska nöjd med min matlagning, haha. Jag är och har alltid varit en riktig hönsmamma, där är det ingen som knäpper mig på fingrarna.

Annons

Deltagarna hittade snabbt varandra och det var en skön stämning på båten. Något som passar Maria perfekt. Att hon inte är den som gillar att tjafsa eller starta debatter med andra märktes tydligt redan under Svenska Hollywoodfruar. Till skillnad mot vissa av de andra Hollywoodfruarna, som Gunilla Persson.

Hur tror du att båtresan hade varit om Gunilla var med?

– Jag tror inte att hon är så bråksugen längre, så det hade nog varit rätt lugnt ändå. Men jag skulle bli förvånad om Gunilla ställde upp, för det är nog inte riktigt hennes grej att vara med på något sådant.

Sedan Maria Montazami blev ett känt ansikte i sitt hemland har antalet resor till Sverige ökat en hel del.

Maria Montazami går upp för en trappa i sitt vackra hem.
Som vi är vana att se Maria, omgiven av lyx och flärd i hemmet i Laguna Nigel i Kalifornien.
– Jag är betydligt mer än en Hollywoodfru och det var det skönt att ge prov på i Över Atlanten, säger hon.

– I samband med inspelningen av Let’s dance var jag till exempel hemma elva veckor i sträck och det tillhör ju inte vanligheterna precis. Då försöker jag hinna med att träffa mina nära och kära så mycket som möjligt – det vill säga min mamma Anita, syster Chatarina och bror Christian.

Annons

Men eftersom Maria flyttade till USA efter gymnasiet har hon egentligen bott längre där i sitt liv. Hennes och maken Kamrans hus ligger i Laguna Niguel, Kalifornien.

33 år som gifta – träffades på en restaurang

Paret träffades 1987 när Maria jobbade som servitris på en restaurang i USA, där Kamran var restaurangchef. Tre år senare gifte de sig. Makarna har med andra ord varit tillsammans i hela 36 år varav 33 år som gifta.

Maria Montazamis make Kamran
Maria och maken Kamran har varit tillsammans i 36 år, varav 33 som gifta.

– Det är en lång tid, men åren har gått fort och kärleken mellan oss är väldigt stark. Vi är nästan förvånade över hur mycket vi tycker om varandra efter alla år tillsammans. Kärnan i vår relation är humorn, vi har roligt och skrattar mycket tillsammans. För att få en långvarig relation tror jag också det är viktigt att visa omtänksamhet och respekt. Både Kamran och jag känner till varandras sämre egenskaper, men vi klagar inte – utan accepterar varandra som vi är. Sedan tycker jag att det är viktigt att ta alla chanser som finns att fira kärleken och varandra.

Annons

På vardagar kan det dock vara lite svårt med den sistnämnda varan. Det får i så fall bli senare på kvällarna. Kamran arbetar sedan många år tillbaka som mäklare och kommer ofta hem sent.

– Fördelen med att vara gift med en workaholic är att man får mycket egentid, skojar Maria ironiskt. Men för att vara allvarlig är vi bra på att ta vara på tiden då vi ses. När Kamran kommer hem från arbetet har jag fixat med allt hemma – så att huset är rent och snyggt, trädgården alltid i ordning och maten lagad. Han har liksom aldrig något att klaga på och det är bäst för hans egen skull. På jobbet kan han bossa över de andra, men i hemmet är det jag som bestämmer och visst händer det att jag måste visa var skåpet ska stå, ha ha.

Nicholas son till Maria Montazami
Sonen Nicholas, 25, är mäklare precis som pappa Kamran och storasyster Sara.

Saknar sina utflugna barn och längtar efter barnbarn

Tillsammans har de fyra barnsom alla är vuxna och utflugna ur föräldrahemmet i dag: Sara, 32, Hanna, 29, Emma, 26, och Nicholas, 25.

Annons

5 SNABBA FRÅGOR

Säg något som du alltid ser fram emot!

– Ett party. Sådana har vi haft många av hemma. Vårt hus är antagligen det på vår gata som fört mest ljud genom åren, ha ha. Vi har haft massvis av olika tillställningar och barnen har ofta haft många vänner på besök.

Om du fick bestämma en onyttig sak som plötsligt blev jättenyttig – vad skulle du då välja?

– Hm … godis eller annars bröd. Det älskar jag.

Kan du utföra en hjärt- och lungräddning på ett korrekt sätt om du hamnade i en situation där det skulle behövas?

– Oj, det var länge sedan jag gick en sådan kurs och den skulle verkligen behöva uppdateras. Men jag skulle försöka och göra mitt bästai alla fall.

Hur många telefonnummer kan du utantill?

– Det är jag faktiskt ganska bra på även nuförtiden – trots att man inte behöver kunna dem i huvudet. Mellan tio och femton kanske.

Hur lång tid tar det vanligtvis innan du packar upp din resväska efter en semestertripp?

– Där är jag jättesnabb! Kommer vi hem på dagtid plockar jag upp allt innan jag går och lägger mig, och kommer vi hem väldigt sent eller på natten tar jag det dagen därpå.

– Nu har vi vant oss vid att ha gått in i en ny fas i livet. Eftersom jag älskar att umgås med mina barn har det varit lite tungt och känts tomt, men ofta är det ganska skönt också att det bara är vi två. Det ligger inte längre någon smutstvätt kastad här och där, och när jag tittar in i alla rum tänker jag att det är så rent och snyggt överallt.

Annons

Mäklaryrket är något som gått i arv. Dottern Sara arbetar på samma mäklarfirma som sin pappa, medan sonen Nicholas – som jobbar på ett annat mäklarföretag – ibland hjälper till.

Maria Montazamis döttrar Sara, Hanna och Emma
Med döttrarna Sara, 32, Hanna, 29, och Emma, 26.

– Kamran är ganska gammalmodig av sig, så det blir ingen optimal kombination med Nicholas nytänkande. I alla fall inte på heltid. Däremot fungerar det bättre med Sara. Hon är stark i psyket och väldigt envis – men kan ändå tackla och hantera det sättet som hennes far är på.

I fjol gifte sig Sara och nu har även Hannas pojkvän friat, och bröllopet planeras till nästa år. Men några barnbarn har det inte blivit än så länge.

– Det är inget jag går och tänker på dagligen, men självklart skulle det vara fantastiskt att bli mormor eller farmor. Det är klart att jag längtar efter att den dagen ska komma!

Annons