Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Irma Lehtosalos hälsobesked efter läkarnas misstankar om diabetes

29 aug, 2023 

I realityprogrammet Marko & Irma fick tv-tittarna följa med mamma Irma Lehtosalo till läkaren när de testade henne för diabetes.
Nu berättar Irma för första gången vad läkarnas provsvar faktiskt visade – och Marko uttrycker oro för sin mamma.
– Du måste ju sluta socker mitt i nätterna, säger han till sin mamma under en intervju med Allas.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
Se också: 5 tidiga tecken på diabetes

Det prisade succéprogrammet Marko & Irma, med den älskade mor- och sonduon Marko ”Markoolio” Lehtosalo och Irma Lehtosalo, har vunnit svenska folkets hjärtan.

I slutet av första säsongen framgick det att mamma Irma är något av en gottegris. När Allas träffar de två tv-profilerna på röda mattan inför Kristallengalan 2023 låter hon meddela att ”ferraribilar” är hennes absoluta favorit.

Men Irmas kärlek till godis har orsakat en del oro hos sonen Marko, och även hos hennes läkare. I slutet av första säsongen av realityprogrammet lät hennes läkare nämligen ta en rad blodprover, eftersom de misstänkte folksjukdomen diabetes.

Annons

– Du måste ju sluta socker mitt i nätterna, säger Marko till sin mamma under en intervju med Allas på Kristallengalan, vid vilken Marko & Irma tog hem pris i kategorin ”Årets realityprogram”.

Samtidigt avslöjar Irma för första gången vad utfallet blev efter läkarnas tester – om hon har diabetes eller inte.

Irma Lehtosalos läkare testade henne för diabetes

Under inspelningen av realityprogrammet upptäckte Marko att det ”var något knas i kroppen” på sin mamma. Tv-tittarna fick följa med under ett avsnitt där Marko skjutsar henne till vårdcentralen för att agera mentalt stöd när läkarna tog prover på den nålrädda Irma.

– Det är inget roligt. Läkarna tror att jag har diabetes. Det är därför de ska ta de här proverna, sa Irma allvarligt inför besöket.

Senare i samma avsnitt, när Marko står ensam framför kameran, uttrycker han en oro för sin mammas hälsa.

Annons

– Jo, men jag är orolig för hennes hälsa. Det är det här med käket. Hon är från den gamla finska skolan, det är mycket salt och mycket socker. Socker är tydligen det bästa mot allt. När mina barn är sjuka säger hon ”ge dem socker”. Jag är på henne om det här, men det är svårt att få gamla finska hundar att sitta, säger han avslutningsvis och håller tummarna för att provsvaren inte ska visa på något allvarligt.

Marko "Markoolio" Lehtosalo och Irma Lehtosalo tar emot pris för serien Marko & Irma som vann ”Årets realityprogram” på Kristallengalan 2023.

Mamma Irmas glädjande hälsobesked: ”Ingen diabetes”

När Allas träffar den glada mor- och sonduon på röda mattan passar vi på att fråga Irma om vad läkarnas provsvaren visade, efter deras misstanke om diabetes.

Annons

– Ja, just det, det har man inte fått veta! Vad hände då? Har du tagit ett prov efter det? Vad sa läkarna?, utbrister Marko chockat innan Irma hinner svara.

Han kollar oroat på sin mamma.

– Ja, de har tagit ett till prov. Läkarna säger att det ”lagom”, så det är bra. Ingen diabetes, säger Irma lugnt.

Marko är fortfarande inte helt övertygad, och kollar orolig på sin mamma.

– Är du säker? Det här har du inte ens berättat för mig? Sa läkarna verkligen att det var lagom?, frågar han.

– Ja, säger Irma och rycker på axlarna samtidigt som hon skrattar och gör två tummar upp. Vilket glädjande besked!

Annons