Annika Jankell om åldrandet: Tufft att vara kvinna – man ska vara snäll mot sig själv

Foto: Karin Törnblom/TT, Roger Tillberg/TT

I en intervju med Allas berättar den folkkära radioprofilen Annika Jankell om vad hon gör för att navigera i ett allt mer utseendefixerat klimat.
Bland annat avslöjar hon vilken träningsform som lindrar hennes stelhet och får henne att känna sig lättare mentalt.
– Jag ser det som en investering i framtiden. För ålderdomen, säger hon.
Se också: 5 saker du vill veta om Annika Jankell
0:51

Efter reklamen: Se också: 5 saker du vill veta om Annika Jankell

(0:51)

Slå på ljud

Skådespelaren och radioprogramledaren Annika Jankell har levt i rampljuset under många år. Som många andra har hon upplevt den enorma utseendefixering som ofta kommer med ett liv i offentligheten.

Men nuförtiden med dagerns sociala medielandskap, är vi många, inte bara offentliga personer som mår dåligt över oss själva. Vilket påverkar hälsan i stort.

När Allas träffade Annika Jankell nyligen berättade hon om vad hon gör för att ta hand om hälsan – och hur hon ser på sitt egna åldrande.

TV4-parets knep för att vårda kärleken i vardagen: ”Händer inte av sig själv”

Annika Jankells uppmaning: ” Släpp jämförelsehets”

Annika är en av många som identifierat den otroliga stress, framför allt kvinnor, upplever i dagens samhälle. ”Jämförelsehest” är ordet hon använder för att beskriva klimatet, och det slår an hårt i oss.

– Mitt hälsotips till andra kvinnor är att djupandas. Att inte ställa för höga krav på sig själv. Jag tror att många tänker att det är antingen eller. Exempelvis att man måste träna som en elitidrottare eller inte alls. Hellre lite än ingenting, förklarar hon och fortsätter:

– I dagens stress och jämförelsehets tror jag att det är jätteviktigt att man övar sig på att vara kompis med sig själv och tillåta sig själv att skratta lite mer än vad man kanske gör i dagsläget.

Annika Jankell slog igenom som programledare för musikprogrammet Listan i slutet på 80-talet, tillsammans med kollegan Staffan Dopping.

Annika Jankell slog igenom som programledare för musikprogrammet Listan i slutet på 80-talet, tillsammans med kollegan Staffan Dopping.

Foto: Björn Edergren/SVT

Komikern avslöjar: Så hanterar jag och Mia Skäringer våra konflikter

Annika Jankells knep för att må bättre med åldern

Själv har hon också blivit biten av en trendig träningsform, som har många hälsofördelar – både fysiskt och psykiskt.

– Bikramyoga gör man i 40 graders värme och det gör, för mig i alla fall och många andra, att det blir som en meditation i rörelse. Värmen bidrar till att man hänger av sig sitt bagage på något sätt och går in i ett flow. Jag kan inte ens beskriva hur skönt det känns efteråt, berättar Annika Jankell för Allas.

Hon vill dock inte sticka under stolen med att just bikramyoga är en utmanande form av yoga och kanske inte passar för alla.

– Det är tufft, men man mår så himla bra av det. Man får cirkulation ut i fingertopparna, så man slipper att bli stel, säger hon och fortsätter:

– Jag ser det som en investering i framtiden. För ålderdomen.