Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Johnnie och Mattias: Så vårdar man vänskapen när någon har det tufft

05 sep, 2023 
I över 20 år har målar- och snickarduon Johnnie och Mattias synts i tv-rutan.
Profilerna berättar för Allas om vänskapen – och framför allt hur man är en bra vän till någon som går igenom något tufft.
– För det går upp och det går ner i en vänskap, så är det ju... men just när det går ner är det viktigt att man tar hand om varandra, säger Mattias.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Annika Jankells syn på att åldrasBrand logo
Se också: Annika Jankells syn på att åldras

Sedan början på 00-talet har tv-Sverige fått bekanta sig med målaren Johnnie Krigström och snickaren Mattias Särnholm.

Duon parades ihop som det charmiga ”fixarteamet” i byggprogrammet Roomservice 2001. De kände inte varandra innan, men deras härliga jargong gick rakt genom rutan, och de två kollegorna blev snart goda vänner privat.

När Allas träffar tv-profilerna på Kristallengalan 2023 passar vi på att tanka killarna på deras bästa tips på hur man vårdar en vänskap.

Mattias om tuffa tiden efter sjukdomsdiagnosen

I samband med premiären av Roomservice 2012 gick Mattias ut och berättade att han drabbats av den obotlig sjukdomen alopeci, som innebär håravfall.

Annons

Vid tidpunkten tog diagnosen hårt på profilen psykiska hälsa. Något han tidigare berättat om för nöjessajten Hänt.

– När det hände så var det otroligt jobbigt. Jag fattade inte att det kunde vara så jobbigt som egentligen inte spelar någon roll fysiskt. Det var ingen skada skedd på mig förutom att jag förändrade hur man ser ut. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle vara så jobbigt så jag var nere i dojorna och vände rent mentalt. Det tog otroligt lång tid för mig att reda ut det, sa han då och utvecklade sedan att han fått förnyad inblick i ”osynliga sjukdomar”:

– Och när man bli mentalt trasig så är det ingenting som man bara kan säga "äsch skit i det där" dagen efter, utan man känner inte så. Jag har fått en större förståelse för mentala kollapser av olika former.

År 2014 sändes den sista säsongen av tv-programmet Roomservice, och sedan dess har svenska folket kunnat följa de goda vännerna Johnnie och Mattias i program som Sofias änglar och Stugdrömmar.

Johnnies och Mattias vänskap: ”Tar hand om varandra”

När Allas träffar målar- och snickarduon på röda mattan kommer vi osökt in på temat vänskap. Framför allt hur man ska bete sig som vän i de stunder då den andra går igenom något jobbigt.

Annons

– Det är viktigt att man är lyhörd och lojal, och att man finns där i alla lägen. För det går upp och det går ner i en vänskap, så är det ju... men just när det går ner är det viktigt att man tar hand om varandra. Finns där för varandra och att man lyssnar in, säger Mattias och fortsätter:

– När det är lite segt, så är det härligt att få ett sms. Man kan bara skriva ”tjabba” och det kan räcka i det läget.

Johnnie berättar att han har en annan variant på det där ”tjabba”-sms:et. Något som får både honom själv och hans goda vän Mattias att dra på smilbanden.

– När det är segt, då skickar man en rolig kattvideo, säger han alldeles sparlligt.

När skickade du senast en rolig kattvideo till Mattias?

– Det var i går. Eller nej, i förrgår var det faktiskt. I går skickade jag en hundvideo, svarar Johnnie.

Mattias tar vid och avslöjar att det är något han uppskattar väldigt mycket.

– Johnnie är i en period där han skickar mycket djurvideor. Det är roligt! Man blir glad av det!, säger han och fortsätter:

– Vi har faktiskt en liten exklusiv chatt som heter ”djurvideor” där vi bara skickar gulliga djur till varandra. Sofia ingår också i den.

Annons