Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mi Ridell om förlamningen som nästan förstörde hennes utseende: "Det var fruktansvärt"

08 sep, 2023 
Claes Salomonsson
Mi Ridell är aktuell i tv-programmet Förrädarna
Listan över pjäser, filmer och tv-serier som hon medverkat i är hur lång som helst. Men när sonen Max föddes väcktes tanken på ett lugnare liv. Mi Ridell bytte bana – och är i dag expert på kroppsspråk och föreläsare inom presentationsteknik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon tänkte bli operasångerska och har faktiskt, vilket kanske inte många vet, som ung medverkat i operor som Askungen, Figaros bröllop och Carmen. Fast ganska snart hamnade Mi Ridell i stället i skådespelarfacket och blev en av våra flitigaste och folkkäraste komedienner.

Se också: Se när Eva Rydberg bjussar på Mello-dansBrand logo
Se också: Se när Eva Rydberg bjussar på Mello-dans

Mi Ridell var i Rena Rama Ralf och mycket mer

Mi Ridell var 24 år när hon slog igenom på allvar som komiker, i revyn Mulliga vitaminer 1992 ihop med Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Triple & Touch. En revy som blev en riktig långkörare och som spelades på teatrar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan rullade det på av bara farten under hela 1990-talet och en bit in på 2000-talet: Rena Rama Rolf, Hotelliggaren, Gäster med gester, Så ska det låta, Bert, Vita lögner, Storstad, Den vite riddaren, Saltkråkan, Skandalen, Monopol, Reine & Mimmi i fjällen, Jobbet och jag, Papphammar, Casinorevy, Let´s dance …Ja, säg i stället den pjäs, tv-serie eller film med komik som Mi Ridell inte varit med i under åren i strålkastarljuset under framför allt 1990-talet.

– Ja, det är så att jag själv knappt minns allt jag gjort och varit med i, säger Mi och skrattar.

Mi Ridell jobbar som föreläsare om kroppsspråk

På 2000-talet blev det mest teaterroller innan Mi Ridell 2017 återvände till filmduken för ett gästspel i tv-serien i Gåsmamman där hon spelade rollen som psykolog i några avsnitt av säsong två. Sedan slog pandemin till och allt det roliga tog slut.

Annons

– Fast jag hade långt innan dess valt att kliva av och börja en helt ny karriär, påpekar Mi.

Mi Ridell

Född: 3 juni 1968 i Karlskrona.

Familj: Sonen Max, 21 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm, fritidshus på Öland.

Karriär: Sångerska, skådespelare och i dag expert och föreläsare inom retorik och kroppsspråk.

Aktuell: Föreläsningar om kroppsspråk med ständiga resor även internationellt. En av deltagarna i TV4:s nya underhållningsprogram Förrädarna.

Allt började redan 2008 då Mi fick en förfrågan från näringslivet om att komma och föreläsa inför tre tusen läkare och tandläkare om hur de inom teatern gör för att med hjälp av kroppsspråket få fram ett budskap. Det blev en lyckad föreläsning, vilket resulterade i ytterligare en, och en till och en till …

– Dessutom hade jag fått min son bara några år tidigare och kände att jag inte ville jobba kvällar och helger längre, utan prioritera lille Max och vara en närvarande mamma. Det var nog mest det senare som gjorde att jag aktivt valde att byta jobb och karriär.

Det var ett jävla tempo sju dagar i veckan

– Samt att jag vid den tiden också tillbringade mycket tid i Spanien med familjen.

Under sina år i Spanien utvecklade Mi sina kunskaper i retorik och framför allt kroppsspråk genom att gå en digital utbildning hos Joe Navarro, en före detta FBI-agent som är en av världens främsta på området. Det var han som uppmuntrade henne att skriva en svensk lärobok i kroppsspråk, vilket hon också gjorde tillsammans med pseudo­nymen Lucas Bruhn. Boken Kroppen ljuger aldrig: konsten att tala kroppsspråk släpptes 2016 och är en praktisk handbok som lär läsaren både förmågan att själv uttrycka sig,och att kunna tolka och lyssna in andra. Sedan 15 år tillbaka åker hon nu runt på heltid och föreläser om kroppsspråk, både i Sverige och utomlands.

Mi Ridell har gjort många komiska roller.
Mi Ridell har gjort många komiska roller på teaterscenen och i tv-rutan.

När du i dag, med distans, ser tillbaka på den där tiden då du ständigt stod i rampljuset på teater, tv och film. Vad känner du då?

Annons

– Det var förstås en jättehärlig tid och en upplevelse. Men också ett jäkla tempo. Jag filmade på dagarna och spelade teater på kvällarna. Sju dagar i veckan.

– Det finns inget jag ångrar från den tiden, mer än att jag kanske borde ha haft lite vassare arm­bågar … Gjort lite smartare val än att vara den där ”go och glad kexchoklad” som folk i gemen uppfattat mig som.

En sommarbild på när Mi håller sin nyfödda son Max i famnen.
Sonen Max är i dag vuxen men det var hans tillkomst som fick Mi att omvärdera livet som skådespelare.

Är det fortfarande så att folk känner igen dig från den tiden och stannar dig på gatan?

– Ja. Då får jag oftast höra att jag spred sådan glädje och vad de främst minns av allt jag gjorde. Mest beröm och att jag gick genom rutan, som man säger. Det är förstås bara gulligt när folk kommer fram och säger snälla saker.

Mi och sonen Max busar in i kameran.
Mi och sonen Max.

Mi Ridell har blivit expert och föreläser om kroppspråk

Att i dag träffa och intervjua Mi Ridell över en kopp kaffe är både trevligt som utmanande. Hon kollar noga på hur jag sitter, åt vilket håll mina ben är vända, om vi har ögonkontakt, min klocka och noterar att jag kom i tid till intervjun i sin bedömning av mitt kroppsspråk, eller icke verbala kommunikation, som hon hellre kallar det.

Annons

– Det är inte bara kroppen, hur vi sitter eller står. Det handlar även om ansiktsuttryck, attityd, klädval och så vidare.

Våra fötter avslöjar mer än man tror

Hon säger att det finns så många myter gällande kroppsspråk som hon genom sina många föreläsningar ser som sin uppgift att krossa.

– Som att man kan se på folks ögon om de ljuger. Det stämmer inte. Kroppsspråket kan berätta mycket om en människa, men inte om de ljuger. Själv börjar hon alltid med att granska folks fötter.

– Fötterna pekar generellt dit intresset är.

Mi har en vuxen son som heter Max.
Mi och sin Max.

Vad är nyttan med att kunna tyda andra människors kroppsspråk och vara mer medveten om sitt eget?

– Nyttan är oändlig. Framför allt när det gäller känslor; det utvecklar empatin mellan oss människor. Ungdomar i dag sitter tyvärr inte alltid som vi två mitt emot varandra. De tittar inte varandra i ögonen på samma sätt som vi äldre gör.

Annons

– De håller på att bli sämre på att läsa av varandras mimik och kropps­språk, vilket är oroväckande. Därför är det viktigt att vi talar om den mellanmänskliga kommunikationen och hur vi bemöter varandra. Med respekt!

Du har sagt att kroppsspråk även är bra för hälsan och vårt välmående. Eller?

– Absolut! När vi i dag kurar ihop oss och sitter med våra mobiltelefoner och datorer, ja då tror ju vår stenåldershjärna att vi är deprimerade.

– Och när vi sträcker på oss så påverkar vi våra kemiska reaktioner positivt i våra kroppar.

Sven-Bertil Taube och Mi Ridell har spelat ihop.
TV-serien Jobbet och jag som gick på 90-talet på kanal 5. Här är Mi Ridell på bild med Sven-Bertil Taube.

Ansiktsförlamningen skrämde Mi Ridell

År 2020 var ett tufft år för Mi Ridell. Hennes älskade mamma dog, hon valde att lämna sin dåvarande relation, sonen Max flyttade hemifrån och pandemin slog till, vilket gjorde att hennes föreläsningar ställdes in – ett svårt ekonomiskt avbräck. Och som om inte det var nog fick Mi en nerv i kläm som höll på att förstöra hennes utseende.

Mi Ridell på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg.
Mi mitt i havet av andra kända ansikten, här från en uppsättning av Kaos i Folkparken på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg.

– Jag riskerade att bli ansiktsförlamad på min vänstra sida och gjorde en ganska omfattande käkoperation. En av dessa händelser i sig hade varit nog, men fem blev lite väl mycket att hantera!

I dag mår hon ändå bra och känner sig glad och lycklig på alla sätt.

– Men det tog sin tid att komma tillbaka och det var ett fruktansvärt år i mitt liv.

Mi tycker att hon utvecklats som människa med åren, inte minst den mer seriösa och lite tyngre sidan av sig själv. Och hon har inte stängt dörren till teater-, tv- och filmvärlden, även om hon gärna slipper att åter hamna i det ständiga komediennefacket.

Annons