Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

36 underbara bilder på Lasse Berghagen – som du kanske glömt

27 sep, 2023 
Lasse Berghagen hör till en av Sveriges mest folkkära artister och underhållare.
Allsång på Skansen, den blå kavajen, trallvänlig musik och relationen till exhustrun Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
De varma minnena med ikonen är många – här är 36 bilder som du kanske inte sett förut (eller hunnit glömma).
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste

En kväll i juni, Stockholm i mitt hjärta, Teddybjörnen Fredriksson, Ding dong och Jennie, Jennie. Låtskatten är enorm och det är nog få svenskar som inte har varma minnen från den här artisten och underhållaren som blivit synonym med svenska sommartraditioner.

Här är 36 härliga bilder ur Lasse Berghagens karriär, från 60-talet till i dag.

1960-talet: Blev flickidol

Lasse Berghagen slog igenom som artist på 60-talet. På den tiden var han en så kallad flickidol, som jagades av ”skrikande tonårstjejer i Folkparkerna” enligt Svenska Dagbladet.

Annons

När tidningen intervjuade Lasse inför hans 60-årsdag 2005 lät han meddela att han är tacksam för alla år i branschen.

– Det har varit fyrtio fantastiska år i en rolig bransch, och jag har sån kärlek till det jag gör. Jag fortsätter förhoppningsvis många år till.

1965: Gifter sig med Barbro ”Lill-Babs” Svensson

Lasse Berghagen gifter sig med sin kära Barbro ”Lill-Babs” Svensson under ett vinterbröllop december 1965. Här poserar de glatt för fotografera efter vigseln i Katarina kyrka i Stockholm.

Annons

1966: Välkomnar dottern Malin Berghagen

Ett år efter bröllopet får den lilla familjen tillökning. Lasse och Barbro välkomnar dottern Malin Berghagen till världen. Glädjen är total!

Två år senare,1968, avslutar Lasse och Barbro äktenskapet, men förblir goda vänner och ett stabilt föräldrateam till Malin.

1972: Tv-serien Strapetz

På 70-talet adderade Berghagen epitetet programledare till cv:t, när han tog sig an underhållningsprogrammet Strapetz. Den unga Lasse Berghagen var inte rädd för att spexa till det.

Annons

Programidén gick ut på att lyfta andra musikaliska talanger. Cornelis Vreeswijk och Monica Törnell framförde en mycket minnesvärd duett av låten (Bort från) Luleå i programmet 1971.

1973: Tävlade mot Lill-Babs i Melodifestivalen

År 1973 intog han Melodifestivalen-scenen för första gången med låten Ding dong. I startfältet fanns bland annat ABBA, Glenmarks, Ted Gärdestad och exhustrun Lill-Babs. Popduon Malta tog hem vinsten med bidraget Sommar'n som aldrig säger nej.

1974: Skänk en slant

Året därpå var Lasse Berghagen en del i den karismatiska trion som stod för programledarinsatsen under välgörenhetsprogrammet Skänk en slant, till förmån för Radiohjälpen. Programmet var en sorts förlaga till dagens populära Musikhjälpen. Dansbandskungen Sten Nilsson och flickidolen Lasse Lönndahl utgjorde de andra två profilerna i trion.

Annons

1975: Vann Melodifestivalen

När Lasse Berghagen ställde upp i Melodifestivalen 1975 stod stjärnorna rätt. Lasse och hans låtbidrag Jennie, Jennie vann nämligen hela tävlingen, som avgjordes i tv-huset i Göteborg det året.

Annons

1976: Triss i Lasse

Tv-programmet Triss i Lasse, i regi av Mille Schmidt, höll verkligen vad titeln utlovade. Den skojiga lördagsunderhållningen i tv framfördes nämligen av tre folkkära showprofiler vid namn Lasse: Lars Amble, Lars Berghagen och Lars Lönndahl.

1977: Lasse Berghagen show

Lasse Berghagen show var en krogshow som sattes upp på Cirkus i Stockholm 1977. Året därpå kom tv-versionen av showen till svenska hem i hela det avlånga landet.

1983: Poserar med två drottningar

1983 blir Carola Häggkvist ett musikfenomen över en natt när hon vinner Melodifestivalen med låten Främling. Här poserar Lasse Berghagen med det nya stjärnskottet tillika blivande schlagerdrottning och Sveriges drottning, drottning Silvia, vid ett vimmelevent.

Annons

1983: Hyllade exhustrun i Här är ditt liv

När artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson medverkade i tv-programmet Här är ditt liv, var Lasse på plats för hylla exhustrun. Även deras gemensamma dotter Malin och författaren Lars Forssell, som skrev en hel show till Lill-Babs, var på plats. De tre var bordsgrannar vid middagen under inspelningen.

1989: Tillsammans med hustrun Eva Berghagen

Bild på Lasse Berghagen och hustrun Eva Berghagen 1989, i en loge efter en lyckad kväll på scenen.

Annons

Paret träffades redan på 1960-talet, men blev inte ett par förrän 1974, och äkta makar två år därpå.

– Jag träffade henne när jag var gift med Barbro, för Eva var tillsammans med Barbros bror, så hon var i familjen så att säga. Hon satt ofta barnvakt åt Malin, min äldsta dotter. Eva var med långt innan vi slog våra påsar ihop, har Lasse tidigare berättat för Expressen.

1990: Gästar Leif ”Loket” Olsson i Bingolotto

En av Sveriges mest folkkära artister, Lasse Berghagen, gästade en av Sveriges mest folkkära tv-format, Bingolotto, 1990. På den tiden var Leif ”Loket” Olsson programledare för det direktsända underhållningsprogrammet, som räknas som än i dag anses vara en del av svenska folksjälen.

Annons

1994: Blir programledare för Allsång på Skansen

År 1994 markerar en viktig milstolpe i Lasses liv och de svenska sommartraditionerna. Det är nämligen året som Lasse axlar rollen som ledare för Allsång på Skansen. Han bidrog med att förnya programmet, vilket i sin tur gjorde att programmets popularitet ökade kraftigt. Han gjorde allsången till det den är i dag kan man säga.

Här poserar han med exhustrun Barbro, som medverkade i egenskap av gästande artist i den maffiga säsongsavslutningen av Lasses premiärsäsong.

Annons

1996: Gästar Söndagsöppet

I mitten på 90-talet var Söndagsöppet populär familjeunderhållning på tv. Ulf Larsson och Tina Leijonberg stod för programledarinsatserna 1996 när Lasse Berghagen gästade tv-programmet.

1997: Trivs på Skansen

Lasse Berghagen trivs i rollen som ledare för Allsång på Skansen. Här poserar han med en av de bofasta invånarna på friluftsmuseet Skansen, nämligen en liten lemur som också trivs framför kameran.

Annons

1997: Stockholm i mitt hjärta blir ledmotiv

När Lasse Berghagen tog över allsången 1994 gav han programmet ett nytt ledmotiv med den egna hitlåten Stockholm i mitt hjärta, som än i dag är synonym med programmet i svenskarnas ögon. Ett av den folkkära underhållarens många arv när det kommer till allsångstraditionen.

1998: Teddybjörnen Fredriksson blir barnbok

Teddybjörnen som Lasse Berghagen sjunger om i den folkkära visan Teddybjörnen Fredriksson blir barnbok 1998. Lasse debuterar som barnboksförfattare med boken Teddybjörnen Fredriksson: Jakten på silverhåven.

Annons

2001: Lasse Berghagen får Kvällspostens Edvardpris

2001 mottar Lasse Berghagen Kvällspostens Edvardpris, ett prestigefullt pris som årligen tilldelas en betydande personlighet inom svensk underhållning. Lasse var på plats med sin fru Eva Berghagen och deras gemensamma dotter Maria Berghagen.

Enligt nyhetsbyrån TT slutade kvällen i dramatik för Berghagen-trion som fick åka akut till sjukhus efter att Eva drabbats av en svår allergisk reaktion efter ett getingstick i foten.

2001: Den blåa kavajen

Sommar efter sommar intar Lasse Berghagen Sollidenscenen i egenskap av programledare för Allsång på Skansen. Han bär mer ofta än sällan en klarblå kavaj, något som kommer att bli hans signum.

Annons

2003: Får medalj av kungen

Kung Carl XVI Gustaf delar ut medaljen Litteris et artibus i åttonde storleken med högblått band till sångaren Lasse Berghagen på kungliga slottet i Stockholm. Medaljen delas ut för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Annons

2003: Lämnar över allsången till Anders Lundin

2003 leder Lasse Berghagen Allsång på Skansen för sista gången. Han lämnar över till Anders Lundin mitt under säsongen. Tiotusentals människor hade sökt sig till Djurgården för att se och uppleva artistens känslosamma avslutning.

– Det kändes i hjärteroten när jag gick därifrån efter sista programmet, har den folkkäre underhållaren senare sagt om upplevelsen i en intervju med Expressen.

2003: Chinarevyn med kompisarna

Lasses hastiga avsked från Allsång på Skansen, mitt i säsongen, hade en orsak. Nämligen Chinateatern, där han och några andra välkända underhållare (Magnus Härenstam, Loa Falkman, Sisela Kyle och Helen Sjöholm) satte upp showen Chinarevyn.

Annons

Enligt tidigare uttalanden av Lasse ska beslutet ha föregåtts av att vännen tillika Chinarevyn-kollegan Magnus Härenstam ska ha sagt: ”Sluta nu, Lasse, när du är på topp. Sluta innan stjärnan dalar” om Allsång på Skansen-giget.

2004: Lasse Berghagen och Pernilla Wahlgren

De två artisterna Pernilla Wahlgren och Lasse Berghagen fotade vid en konsert i Båstad, där de båda uppträdde 2004. I dag har de även Allsång på Skansen gemensamt.

När Pernilla Wahlgren 2022 axlade rollen som allsångsledare efter hennes företrädare Sanna Nielsen, sa Lasse så här till Expressen i en kommentar:

Annons

– Det där kommer hon att göra bra, jag är övertygad om att hon passar som handen i handsken. Det är rätt person. Så det ska bli kul att titta på. Pernilla fortsätter säkert att göra det till ett program för hela familjen.

2005: Tävlar i Så ska det låta

Under åren har Lasse gästat många andra härliga musik- och underhållningsprogram, så som exempelvis SVT:s långkörare Så ska det låta. Här med Lotta Engberg, Robert Wells, Peter Harryson, Anders Berglund, Vivian Cardinal och Lasse Kronér.

Annons

2006: Har kul ihop med Magnus Härenstam

Magnus Härenstam och Lasse Berghagen i vimlet på Pridefestivalen 2006. De två underhållarna var mycket goda vänner privat. När Magnus lämnade jordelivet 2015 kände Lasse stor sorg, men också ilska.

– Jag blev faktiskt förbannad på honom för att han dog, för vi hade så roligt ihop, sa han under en intervju i Sveriges Radio P4 år 2021.

2007: Lasse och Lasse gästar Allsång på Skansen

Efter sortin från Allsång på Skansen, i egenskap av programledare, har Lasse Berghagen intagit scenen många gånger, i egenskap av musiker och gästande artist. Här med sin goda vän och namne Lasse Holm.

Annons

2007: På golfrunda med Parnevik

Lasse Berghagen i sällskap av golfproffset Jesper Parnevik och de två Hollywoodskådisarna Nicko McBrain och Bill Murray vid golfturneringen JP Challenge på Ullna golfklubb norr om Stockholm.

Den folkkära artisten är känd för en golfprestation på 90-talet som bidrog till att han kom in i Guiness rekordbok. Prestationen? Han chippade en golfboll genom Norge, Sverige och Finland vid Treriksröset.

Många år senare fick prestationen konkurrens av kända golfaren Tiger Woods som slog en boll från Europa till Asien i ett jippo på Bosporenbron i Istanbul. Efter vilket Lassa skämtsamt sa till Aftonbladet:

Annons

– Klart mitt är bättre. Som jag sa då: det var inget stort steg för mänskligheten men jävligt roligt.

2007: Svensktoppen firar 45 år

Svensktoppen firade 45 år 2007. Lasse Berghagen i sällskap av en drös folkkära artister; Carolina Norén, Thomas "Orup" Eriksson, Sonja Aldén, Siw Malmkvist och Sanna Nielsen, markerade jubileet med prinsesstårta.

2010: Polarpriset med Eva Berghagen

Lasse Berghagen och hustrun fru Eva Berghagen på röda mattan inför Polarpriset-galan i Stockholm 2010. Artisten har tidigare berättat om hur han och Eva samarbetar även i arbetslivet. Lasse står för underhållningen på scenen och framför kamerorna och Eva sköter affärerna vid sidan om.

Annons

– Eva har varit ett otroligt bra bollplank. Jag har ju inte gjort ett jobb utan att först tala med henne om jag ska göra det eller inte. Så hon är ett otroligt stöd. Eller stöd, det låter som att jag är handikappad, men hon pushar mig hela tiden. Mycket av min tid går ju annars åt till att sitta på kammaren och skriva dikter och texter, det är ju det jag tycker är roligast, har Lasse tidigare sagt till Femina.

2010: Premiärsäsongen av Så mycket bättre

Den första säsongen av TV4:s omåttligt populära underhållningsprogram Så mycket bättre hade premiär 2010 och tog svenska folket med storm. Lasse var en av de artister som medverkade i premiärsäsongen. Det gjorde även exhustrun Barbo ”Lill-Babs” Svensson. Bland de övriga deltagarna hittade vi Petter, Christer Sandelin, Per "Plura" Jonsson, Petra "September" Marklund och Thomas Di Leva.

Annons

– Det var hårt slit från sju på morgonen till två på natten. Men det har varit en jättekul upplevelse att ha varit med om. Jag tror att det kan bli en stor hit för TV4, sa Berghagen till kanalen då i en intervju.

2015: Med Benjamin Ingrosso på röda mattan

När Musikförläggarnas pris delades ut på Berns i Stockholm 2015 passade en ung Benjamin Ingrosso på att posera med Lasse Berghagen på röda mattan.

2018: På scenen med Sanna Nielsen

När det vankades Allsång på Skansen 2018 stod Sanna Nielsen vid rodret, trygg i Lasse Berghagens sällskap på scenen. Ett av många gästspel i programmet efter att Lasse hängde upp den blå kavajen och la allsångsskorna på hyllan.

Annons

2018: Barbro ”Lill-Babs” Svenssons begravning

Lasse Berghagen, med armen om ett barbarn, lämnar Järvsö kyrka efter begravningen för Barbro ”Lill-Babs” Svensson har har ägt rum. Barbro somnade in den 3 april 2018, efter en tids sjukdom.

I en intervju med Expressen berättade Lasse att han besökt henne på sjukhuset dagarna innan hon gick bort.

– Hon har betytt väldigt mycket för mig för mig och min karriär. Hon var en bra kompis, godhjärtad. Men döden måste man acceptera. Utan mörker finns inget ljus. Nu får hon vila i frid. Vi kommer att minnas henne som en underbar människa, sa han då.

Annons

Vidare berättade han om den egenskrivna dikten Nu som han läste upp under minnesceremonin, på dottern Malins begäran. Dikten skrev han när hans mamma gick bort 1997.

– Men jag använde den aldrig vid hennes begravning, jag blev så rörd. Och dikten blev liggande, berättade han för tidningen.

2021: Lasse Berghagens biografi Hej livet!

Lasse Berghagen kramar om Marcus Birro på vimlet under releasefesten för deras bok Hej Livet!: En biografi med en blandning av sött och salt 2021, som är en biografisk bok om artistens liv.

Annons

2021: Hemma hos Lasse Berghagen

2021 intervjuas den folkkära artisten Lasse Berghagen i sitt hem i centrala Stockholm. Hemmet är lika färgstark som han själv... och givetvis fullt av musikaliska instrument. Här sitter Lasse med en fin akustisk gitarr i knät.

Annons