Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lennart Jähkel om singellivet: Inte alltid bra att vara känd när man dejtar

26 sep, 2023 
Lennart Jähkel har passerat den allmänna pensionsåldern, men har inga planer på att sakta ner.
Efter tre decennier i rampljuset är han fortfarande en av våra mest omtyckta och produktiva skådespelare.
Men när det handlar om att dela med sig av privatlivet lägger han däremot ofta locket på – och föredrar att ha det så.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se också: Svenska skådespelare då och nu

Att han är ”en jähkel till skådespelare” är en ordvits som förföljt Lennart Jähkel under skådespelarkarriären. Han har själv förlikats med det fyndiga uttrycket och känner sig hedrar över andemeningen, det vill säga att han är en bra skådespelare.

Under karriären har han spelat många stora roller på såväl teaterscenen som på bioduken och i tv-rutan. En jägare och en pistvakt hör till några av de mest betydelsefulla rollerna för karriären – och för honom privat.

Han är även en mycket uppskattad röstskådespelare som gett rösten åt många älskade karaktärer, så som Pettson, Mulle Meck och Johanna Westmans hushållsmixern i barnprogrammet Rätt i rutan.

Annons

Lennart Jähkels mycket kända karriär står i stor kontrast till hans mycket okända privatliv. Så vem är han utanför scenen, tv-rutan och rampljuset?

Uppväxten i Timrå och kärleken till skådespeleriet

Lennart föddes i Piteå i mitten på 50-talet, som yngst i en syskonskara om tre bröder. Vid tolv års ålder flyttade familjen till Timrå utanför Sundsvall. Det var här drömmen om skådespeleriet satte klorna i den unga Lennart.

Uppväxten var stillsam. De hade mer än vad de behövde, men Lennart minns det inte som överdådigt.

–Min pappa var chef över skogen. Vi bodde fint. Men överklass vet jag inte. Mina äldre bröder blev ingenjörer. Jag var själv inställd på att bli ingenjör. Samtidigt drogs jag till skådespeleriet. Jag upptäckte att jag tyckte om att stå på scenen genom gymnasieföreningen Vigor i Sundsvall, berättade han för Hemtrevligt 2015.

Att han skulle kunna leva på en karriär som skådis var dock fortfarande otänkbart och han började därför läsa till väg- och vatteningenjör på KTH i Stockholm efter gymnasiet.

Annons

Men skådespelandet var ju det han tyckte var roligast, och efter tre misslyckade försök kom han till slut in på Scenskolan i huvudstaden. Hans föräldrar hemma i Medelpad stöttade yrkesvalet.

–Jo, det var inga problem. De hade inga åsikter om det. Nu är de döda, sa han till tidningen då.

Jägarna blev det stora genombrottet: ”Betytt mycket”

Jähkels stora genombrott kom år 1996, i rollen som Rolf Lassgårds osympatiska och kriminellt belastade bror, i den kultförklarade filmen Jägarna.

Jägarna… det är 26 eller 27 år sedan vi gjorde den. Min första stora filmroll. Det var en häftig upplevelse och den har ju betytt mycket för mig. Jag fick ju en Guldbagge. Den står hemma, i fönstret, berättade Lennart för Aftonbladet så sent som i fjol.

Skådespelarprestationen väcker än i dag upphov till spekulationer om Lennart Jähkels sångtalanger. Han berättar för kvällstidningen att han förvisso tog operalektioner i samband med rollen för att det ”skulle se rätt ut” med andningen när han mimade, men att det är Jesper Kemi, en svensk operasångare, vars röst man hör.

Rolf Lassgård och Lennart Jähkel porträtterade brödraparet Erik och Leif Bäckström i filmen Jägarna från 1996.

Efter det stora genombrottet för snart tre decennier sedan har rollistan stadigt fyllts på med karaktärer och tv-serier som kommit att definiera svensk tv.

Annons

c/o Segemyhr får man fortfarande höra att många tycker det var deras favoritprogram, berättar Jähkel för Aftonbladet.

Även Kay Pollak Så som i himmelen från 2004 blev en stor publikfavorit, och Lennart gjorde ett enastående porträtt av den konflikträdda körsångaren Arne. Filmen betydde mycket för Lennarts karriär, även om stämningen i teamet under inspelningen inte var ideal.

Så som i himmelen, där var det väl en del kontroverser under inspelningen, men det reddes ut, man tog tag i situationen, sa han till tidningen.

Jähkel: ”Pistvakt är det mest lustfyllda jag gjort”

Men om man ska prata om Jähkel och älskade karaktärer så är det ändå Pistvakt, som de allra flesta tänker på först. Inklusive Lennart själv.

Pistvakt är nog det roligaste och mest lustfyllda jag har gjort. Det var vår egen uppfinning och satt som hand i handske, berättade han för tidningen Här och Nu 2019.

Komdeiserien Pistvakt sändes för första gången på tv 1998. Den har även satts upp som pjäs och blev sedermera också film... och skivsläpp och Sverigeturné. De senare nämnda skedde när Pistvakt-bröderna Olle, Sven-E och Jan-E startade bandet Pjäx Pistols för att fira 20-årsjubileumet av seripremiären, 2008.

Tomas Norström alias Olle Marklund, Lennart Jähkel alias Sven-Erik Marklund och Jacob Nordenson alias Jan-Erik Marklund spelar de tre bröderna i Pistvakt.

Sorgen efter vännen Tomas Norström

2021 somnade en av de mest betydande personerna i Pistvakt-trion, Tomas Norström, in i sviterna av cancer vid unga 65 års ålder.

Annons

Lennart har tidigare berättat att Tomas var den som var mest drivande i att förverkliga den gemensamma Pistvakt-idén, genom att pitcha pjäsen för tv-bolagen.

När Jähkel gästade realityprofilen Nemo Hedéns podcast Nemo möter en vän samma år, berättade han om sorgen och saknaden efter vännen – och hur det var att försöka stötta en vän som låg för döden.

– Det är väl bara, jag vet inte. Det är väl bara att försöka vara en vän och lyssna, och vara på något sätt sig själv, tror jag. Om det är så att man kan vara stöd eller samtala, lyssna, träffas om den personen vill det, sa han då.

Han fortsatte:

– Det är väldigt tragiskt att han är borta, men vi hade många fina möten under tiden han var sjuk. Jag besökte honom några gånger, tyvärr inte under den sista tiden då jag var uppe och arbetade i Sundsvall, men vad jag har förstått så var han sig själv under den sista tiden.

Jähkel har inga planer på pension : Hälsan håller än

Den personliga saknaden efter vännen Tomas är fortfarande stor, men det är inget som hindrar honom från att göra det han älskar, nämligen skådespela.

Annons

Lennart Jähkel närmar sig 70 år, men är fortfarande en av våra mest produktiva skådespelare i branschen. Ständigt aktuell som man brukar säga.

När han gästade TV4:s nyhetsprogram Efter Fem tidigare i år, fick han frågan om åldrandet och om han planerat fortsätta ”ett bra tag till”?

– Ja, det hoppas jag att jag ska få göra, svarar Lennart och understryker att hälsan fortfarande är god efter den allmänna pensionsåldern.

Lennart Jähkels familj: ”Dock inga egna barn”

Precis som sin Pistvakt-karaktär har Lennart två bröder som utgör hans närmsta familj. Han har även fått äran att få bli farbror hela tre gånger och har under perioder i livet besökt släktingar på ”tremänningnivå” i Tyskland.

Under intervjun med Här och Nu från 2019 beskrev Lennart Jähkel beskrev Lennart Jähkel sin familj så här:

– Ja, dock inga egna barn. Två bröder och tre brorsbarn, samt släkt i Tyskland.

Därför är Lennart Jähkel så privat

Under hela karriären har Lennart varit mycket förtegen om sitt privatliv. Hans filosofi har alltid varit att ”hans privata känslor tillhör det privatliv som han föredrar att hålla utanför intervjuer”, enligt en tidigare intervju med Svenska Dagbladet.

Annons

Ibland låter han dock det privata känslorna skina igenom. I samma intervju berättar han nämligen att han kan känna igen sig i rollkaraktärer.

Piloten Tage G Petrén, huvudkaraktären i Kristina Lugns musikal Gråt inte mer Cecilia, och inte du heller Ursula, i vilken Lennart också hade en roll som pilot, var en sådan karaktär.

– Mycket kan man känna igen, som detta med längtan, drömmar och saknad, medger Lennart Jähkel under intervjun med SvD om musikalen.

På frågan ”vad betyder det?”, svarar Lennart:

– Jo, om man saknar något, om man har ett hål i sig på något sätt, då måste man tro att det går att fylla. Längtan skapar möjligheter, blir som en kraft i tomrummet.

Vad han fyllt sina egna metaforiska hål med framgår däremot inte. Det förblir privat.

Lennart Jähkel om singellivet: Inte alltid en fördel att vara känd

Lika privat har den folkkära skådespelarens kärleksliv förblivit under åren. Inga dejter eller förhållanden har någonsin visats upp i offentligheten, och under intervjuer har han ihärdigt framhållit att han lever som singel.

Annons

Under intervjun med tidningen Hemtrevligt fick vi en inblick i Jähkels syn på dejtande, och en förklaring till varför han ligger lågt på den fronten.

Efter en anekdot om en manlig skådespelarkollega som gick på en dejt med en kvinna, som inledde dejten med att poängtera att hon var mer attraherad av skådespelaren Mikael Persbrandt, får Jähkel frågan om hur han själv ser på kändisskapet i sitt eget dejtingliv.

–Både och. När jag var yngre kunde det kanske vara en fördel. Eller jag vet inte. I vissa situationer var det en fördel, i andra inte, förklarade han då.

Annons