Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tomas von Brömssen om livet med hustrun Dorte i dag – efter tuffa tiden: ”Vi tog oss igenom”

25 sep, 2023 
Tomas von Brömssen hittade kärleken i hustrun Dorte på äldre dar, efter en svår personlig tragedi.
I en ny intervju med Hänt berättar han om deras liv tillsammans – och tacksamheten över hur de tacklade pandemin gemensamt.
– Jag älskar att vara ledig även om det kanske inte verkar så, berättar han för nöjessajten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se också: Svenska skådespelare då och nu

Skådespelaren Tomas von Brömssen tillhör utan tvekan kategorin ”en av Sveriges mest folkkära”. Kanske inte så konstigt, med tanke på att nästan alla har någon typ av relation till honom. Under hans många år i rampljuset har han nämligen gestaltat otaliga omtyckta roller, som tilltalar generationer.

Du kanske känner honom bäst som ena halvan av Albert och Herbert? Eller som Evert Lind i svensk-norska thrillern Röd snö, som revystjärna på teaterscenen, som en av huvudpersonerna i dramaserien Saltön (baserad på Viveca Lärns romaner) eller kanske som farbrorn i den senaste delen i filmserien Göta kanal?

Annons

I en intervju med nöjessajten Hänt berättar skådespelaren om hur han ser på livet och hälsan efter 80 – samt hur han tillbringar vardagen med sin hustru Dorte.

Tomas von Brömssen om hälsan: Tacksam att jag kan gå och stå

När han fyllde år tidigare i våras passerade han 80-strecket. Något som fått honom att tänka mer på hälsan – och framför allt tacksamhet.

– Jag har inte tänkt så mycket på det där med att vara tacksam, men nu tänker jag mer på det. Att man kan få gå och stå. Och kan stå på scenen fortfarande. När jag hörde att jag fyllde 80... jag förstår inte riktigt själv men jag har ju gjort det, förklara han för sajten.

Tomas von Brömssen (t h) och Sten Åke Cederhök i rollerna som skrothandlaren Albert och hans son Herbert, i populära 70-talsserien Albert och Herbert.

Vidare under intervjun med Hänt berättar han att han inte tar den goda hälsan, ”att man kan få gå och stå”, för givet. Han lider med skådespelarkollegor som inte haft samma tur som honom, samtidigt som han understryker att han själv mår mycket bra som 80-åring.

Annons

– Ja, annars hade jag inte kunnat göra detta. Jag slipper det där. Jag såg att Tommy Körberg hade en svacka här, men han måste ändå upp och spela. Det är ju skitjobbigt om man inte mår bra, men ändå ska upp på scenen. Det är tufft.

Saltön-skådespelarna år 2013. Fr v Ulla Skoog, Tomas von Brömssen, Anki Larsson och Claes Malmberg.

Livet med hustrun Dorte i dag – efter tuffa tiden

Sedan snart två decennier har von Brömssen levt tillsammans med hustrun Dorte Pedersen, som han föll för på ålderns höst. De två gifte sig 2004, fyra år efter att de båda förlorat en närstående: makan och vännen Eva von Brömssen.

Annons

Efter 34 år tillsammans gick Tomas ungdomskärlek tillika hustru Eva von Brömssen hastigt bort. Det var en stor sorg och en svår chock. Tomas tog stöd av familj och vänner, däribland Evas vän och tidigare svägerska Dorte.

Senare övergick relationen mellan Tomas och Dorte i kärlek. Han har tidigare berättat att deras förhållande möttes av support från familjen, redan från start. Bland annat dottern Johanna.

Tomas von Brömssen och hustrun Dorte Pedersen på vimmel år 2005.

I intervjun med nöjessajten berättar han att han är glad över hur han och Dorte ställde om under pandemin, en tuff period som trots allt förde med sig positiva aspekter för Tomas del.

Annons

Bland annat är det andra aktiviteter som står på schemat när de tillbringar tid tillsammans.

– Alla mår bra och vi tog oss igenom pandemin. Jag tyckte det var ganska skönt på ett sätt, för jag fick så långt sommarlov. Jag älskar att vara ledig även om det kanske inte verkar så. Man ska inte säga att det var en positiv period, men man fick inse att man inte kunde göra någonting. Sen plötsligt fick man se sig själv och känna ”vad gör man då?”, och hitta ett annat sätt att leva på. Så det blev båtliv och bad, som man kunde ägna sig åt på sommaren till exempel.

Annons