Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Ida Engvoll: Det vore häftigt att spela Bondbrud

06 dec, 2016 
Ann-Sofie Lindell
Ida Engvoll är redo att spela bondbrud.
En man som heter Ove blev en succé. Nu är Ida Engvoll tillbaka på bioduken med rymdkomedin Upp i det blå. Denna gång som dansk äventyrerska. Samtidigt kommer spännande förslag från Hollywood...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ida Engvoll får erbjudanden från Hollywood efter En man som heter Ove

Som liten drömde Ida Engvoll om att bli arkeolog, men hon valde att skriva historia själv i stället.

– Jag tyckte att det verkade så häftigt. Tänkte att jag skulle få åka på många upptäcktsfärder och gå på skattjakter. Men så träffade jag en arkeolog och fick höra att det mest var att titta på jordhögar och liknande. Inte alls så spännande som jag hade föreställt mig.

29-åringen är knappast någon gammal fossil i dag heller – utan en av landets hetaste skådespelare för tillfället.

Aktuell inom film, tv OCH teater

Hon är aktuell på många sätt inom både film, tv och teater. I oktober var det premiär för både biofilmen Upp i det blå och för pjäsen Ivanov på Dramaten i Stockholm. Vi ser henne i tv-serien Bonusfamiljen på SVT och dessutom är hon aktuell i TV4:s filmatisering av Åsa Larssons deckarserie om advokaten Rebecka Martinsson.

– Jag älskar verkligen mitt jobb och att få vara med i så många olika projekt. Just blandningen gör det väldigt intressant.

Annons

En man som heter Ove blev succé

Många känner igen henne som Oves fru Sonja i En man som heter Ove. Filmen lockade över 1 ½ miljoner människor till bio och valdes av Svenska filminstitutet till Sveriges bidrag i Oscarsgalan 2017 i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film.

– Det var fantastiskt att få vara med i en sådan stor film, det är ju en av de mest sedda på bio någonsin.

Men Ida känns igen från mycket annat också, bland annat tv-serien Bron och filmer som Mig äger ingen och Mördaren ljuger aldrig ensam.

Upp i det blå första barnfilmen

Med Upp i det blå gör hon sin första barnfilm – och spelar för första gången mot dockor.

– Jag provfilmande till och med mot en docka och det var grymt. Det är ju annorlunda när den man spelar mot ser exakt likadan ut hela tiden, även om den uttrycker starka känslor. Dockorna är fantastiska.

Ida berättar att tempot var högt genom hela inspelningen.

– Det är ju en annan teknik när man jobbar med dockor. Ibland ligger en person på golvet under dockan och styr den med sin hand, ibland är det en människa som tagit på sig en kostym och så använde vi även radiostyrda robotar.

En scen ur filmen En man som heter Ove.
En scen ur filmen En man som heter Ove.

Spelar en dansk äventyrerska

Filmen handlar om åttaåriga Pottan, som ska åka på ridläger i två veckor under sommarlovet. Av misstag släpper föräldrarna av henne på en återvinningsstation hos några riktigt märkliga typer. De tar motvilligt hand om Pottan, som upptäcker deras hemlighet – en hemmagjord rymdfarkost…

Annons

Ida agerar rollen som Miss Il, en dansk äventyrerska som är både ond och god och som vill bli den första astronauten att åka till rymden med en hemmagjord rymdraket. Mitt i allt det hamnar Pottan…

– En dansktalande person som försöker prata svenska, det har jag inte gett mig på tidigare…

Spelar Tjechov på Stadsteatern

Ida är anställd på Dramaten och har också arbetat på Stadsteatern i Stockholm, där hon ingått i ensemblen på många uppsättningar de senaste åren. Just nu spelar hon rollen som Emelin i Anton Tjechovs Ivanov – som regisseras av Alexander Mørk-Eidem.

– I originalet heter rollfiguren Sasja. Men Alexander döper ofta om till skådespelarens förnamn för att göra det mer tillgängligt och aktuellt – eller som i mitt fall mitt andranamn Emelin.

Älskade pjäser som barn

Ida är uppvuxen i lilla Stråtjära mellan Bollnäs och Söderhamn i Hälsingland med sina föräldrar och två systrar. Hennes pappa har norskt påbrå och mamman är från Sverige.

Redan som liten älskade hon att spela pjäser, både på skolan och fritiden – och hon spelade gärna in filmer med videokamera.

Annons

– Men det var först när jag läste det estetiska gymnasieprogrammet i Bollnäs som jag började förstå att man kan jobba med det. Innan var det ingen dröm eller något jag satsade på, att bli skådespelerska. När jag gick på Teaterhögskolan i Stockholm kände jag att jag verkligen älskar teatern, texten, ensemblen och huset. Jag tycker lika mycket om film och tv också. Allt handlar om berättelsen och karaktären.

Ida har även spelat i Bron och provspelat för två Bond-filmer.
Ida har även spelat i Bron och provspelat för två Bond-filmer.

Har provspelat i Bond

Alla framgångar har gjort att Ida vid två tillfällen fått förfrågningar om att provfilma för en James Bondfilm – både Skyfall och Spectre. Något hon också gjorde och det var väldigt spännande och roligt.

– Visst vore det häftigt och utmanande att vara med i en sådan megaproduktion som når storskaligt över hela världen. Samtidigt finns ju en viss feministisk problematik med att agera Bondbrud, ja du hör ju bara namnet egentligen, säger hon med ett skratt.

Annons

Hon har inte funderat särskilt mycket på en internationell karriär tidigare. Men tankarna börjar komma. Inte minst när andra svenskor som Alicia Vikander och Rebecca Ferguson gör succé i USA.

– Vi får väl se vad som händer. Jag är inte den som framhåller och marknadsför mig själv, sådant är jag inte särskilt bra på eller lockad av.

Kändisskapet lockar inte

Just kändisbiten och att många vet vem hon är på gator och torg är inte heller något som lockar.

– Jag är ju hellre erkänd än känd. Visst kan det vara kul när folk kommer fram och vill prata om en viss roll jag gjort och de allra flesta är ju väldigt positiva. Men ibland kanske man är stressad och har inte tid eller lust. Man representerar ju sig själv och det gäller att göra det på ett bra sätt.

Nästa år sänder TV4 fyra filmatiseringar av Åsa Larssons böcker om advokaten Rebecka Martinsson – med Ida i huvudrollen.

– Där kan jag tänka mig att genomslaget blir ännu större. Då får jag väl klä ut mig om jag inte vill bli igenkänd, skrattar Ida. Nej, men det ingår ju liksom i jobbet.

Text:Joakim Löwing
Bild:Peter Ericsson, Anders Wiklund/TT och Nordisk film

Läs också:

Karin Laserow i TV4:s Bytt är bytt: Livet är som en spann vatten!

Petra Mede om mammarollen

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons