Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jenny Strömstedts nya framtidsbesked för karriären

07 jul, 2020 
simon nilsson
Jenny Strömstedt
Efter en händelserik, och säkert jobbig, vår tar nu Jenny Strömstedt ett nytt steg i karriären.
Resultatet av arbetet kommer till hösten och ligger helt rätt i tiden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jenny Strömstedt är en av Sveriges mest uppskattade programledare och journalister. För många är hon en trygg del av Nyhetsmorgon på TV4, kanalen där hon också syns i program som Brottsjournalen, Tillsammans med Strömstedts och sin egen talkshow Jenny Strömstedt som hon ledde fram till 2016.

Under våren har hon gjort två väldigt uppmärksammade insatser på TV4. Det var Jenny Strömstedt som intervjuade Paolo Roberto när han erkände att han köpt sex. Beslutet att låta Roberto komma till tals möttes av stark kritik, något som Strömstedt kommenterade så här i ett inlägg på Instagram:

Jenny Strömstedt och Niklas StrömstedtBrand logo
Jenny Strömstedt och Niklas Strömstedt

”Det var ett redaktionellt beslut att göra den här intervjun, men jag tycker personligen också att det finns en poäng med att visa att dagens sexköpare inte är ”någon annan”, utan också väletablerade män som lever framgångsrika liv i rampljuset och som finns mitt ibland oss”.

När utredningen om mordet på Olof Palme presenterades den 10 juni i år gjorde TV4 ett extrainsatt program som Jenny Strömstedt programledde. Åtminstone till en början. För under en intervju med förundersökningsledaren Krister Petersson kollapsade Strömstedt i direktsändning.

Annons

Kanalen gick till reklam, och när sändningen återupptogs satt istället Anders Kraft i rutan. Den otäcka händelsen slutade tack och lov bra, och några timmar senare lade Jenny Strömstedt själv upp ett inlägg på Instagram där hon berättade att det inte var någon fara.

Nya steget i karriären

Nu tar Jenny Strömstedt ett nytt kliv i karriären. Hon ska nämligen släppa en barnbok, vilket hon berättar om på sociala medier.

I höst kommer den – boken om Barn som förändrat världen som jag har grejat med tillsammans med Colette van Luik och Malena på bokförlaget Max Ström”, skriver hon.

Boken riktar sig främst till barn mellan 9 och 12 år och berättar om 17 unga personer som på ett eller annat sätt gjort skillnad i världen.

På omslaget, som är gjord av illustratören Beata Boucht, syns bland annat utbildningsaktivisten och Nobelpristagaren Malala Yousafzai, Anne Frank och givetvis klimataktivisten Greta Thunberg.

Barn som förändrat världen kommer att släppas i höst.

Det här är inte den första boken som Jenny Strömstedt har givit ut. Debuten kom redan 1997 med X-märkt: flickornas guide till verkligheten som hon skrev tillsammans med journalistkollegan Kristina Thulin. Duon har skrivit ytterligare tre böcker tillsammans, Bimbobakslaget som kom 2000, Längta barn: en antologi om barnlöshet (2004) och år 2008 kom den skönlitterära Vi som hade alla rätt.

Annons

Men det här är alltså första gången som Jenny Strömstedt skriver till yngre barn.

Hejaropen från vännerna

Hon får också många glada tillrop i kommentarsfältet, både från följare och kollegor. Soraya Lavasani skriver till exempel:

Men gud vad KUL!”, och Anders Pihlblad hejar på med applådemojis.

Stina Wolter skriver: ”Grattis till nedkomsten!”, och Kristina ”Keyyo” Petrushina berömmer omslaget: ”Ja!!! Så himla himla bra!!! Och Beata är magisk! ”, skriver hon.

Hänt söker Jenny Strömstedt för en intervju.

Bild: Eero Hannukainen/TT, Michaela Hasanovic/Expressen/TT

Annons