Jessica Almenäs fina hyllning av åldrandet på Instagram

Porträtt av Jessica Almenäs som berättar om sin syn på åldrande.
Jessica Almenäs slår tillbaka mot den negativa synen på åldrande i ett inlägg på Instagram. Hon skriver bland annat att hon inte vill vara 20 år igen – och att det är fascinerande att gammal är den värsta förolämpning man kan få. Läs hela inlägget här!

Att åldras borde vara det mest naturliga som finns, men i dag anses det ofta finare att vara ung än gammal. Det här har programledaren Jessica Almenäs reagerat på och har därför gjort ett vackert inlägg på Instagram där hon hyllar åldrandet och den hon har blivit.

På bilden i inlägget är hon 21 år gammal och hon skriver att det inte är en tid hon längtar tillbaka till. Nu vet hon ju vad hon hade framför sig då – perioder av att må dåligt och dålig självkänsla.

Hon uppmanar också sina följare att dela med sig av sina egna tankar kring åldrande.

Jessica Almenäs text om åldrande

”Tycker det är fascinerande att unga människor tror att den absolut värsta förolämpningen man kan få är att man är gammal. ‘Du är snart 70, du ska hålla käften’, ‘du borde sitta på ålderdomshem’, ‘gamla kärring’, ‘jävla tant’, ‘hur kan du som är så gammal tro att du har rätten att uttala dig om något’ osv.

Jessica Almenäs: ”Alla borde gå i terapi”

Okej, jag har ganska långt kvar till både 70 och ålderdomshem. Ålder är relativt, för en 18-åring är jag gammal men för en 60-åring fortfarande ung. Jag är 44 och har absolut NOLL problem med det. Tack gode gud för att jag har fått bli 44! Alternativet hade varit fruktansvärt. Hoppas på 44 bra år till.

Alla vill inte vara 20 igen förstår ni. På bilden är jag 21 och jag skulle aldrig vilja backa tillbaka till det. Fy fan vilken vinglig väg som väntade. Ångest, må dåligt, hata sig själv, vara ensam, göra bort sig, söka sin identitet osv. Men mycket skoj och fint och lärorikt också förstås. Så som livet är.

Även ni som tror att gammal är det värsta man kan bli kommer (förhoppningsvis) en dag att bli äldre och då kommer ni att inse att inuti är man precis likadan. Hela livet är man samma, förutom att man blir lite mer erfaren, lugnare, tryggare, mer obrydd, smartare och bättre. Bättre än tidigare versioner av sig själv. Misstag gör man hela livet, men när man blir äldre inser man att allt inte är svart eller vitt och det är väldigt få saker som är på liv och död.

Nä jag kan inte för mitt liv förstå hur det skulle vara en förolämpning att säga till någon att den är gammal. Hur tänker ni kring ålder? Spännande att höra.”

View this post on Instagram

Tycker det är fascinerande att unga människor tror att den absolut värsta förolämpningen man kan få är att man är gammal. ”Du är snart 70, du ska hålla käften”, ”du borde sitta på ålderdomshem”, ”gamla kärring”, ”jävla tant”, ”hur kan du som är så gammal tro att du har rätten att uttala dig om något” osv. Okej, jag har ganska långt kvar till både 70 och ålderdomshem. Ålder är relativt, för en 18-åring är jag gammal men för en 60-åring fortfarande ung. Jag är 44 och har absolut NOLL problem med det. Tack gode gud för att jag har fått bli 44! Alternativet hade varit fruktansvärt. Hoppas på 44 bra år till. Alla vill inte vara 20 igen förstår ni. På bilden är jag 21 och jag skulle aldrig vilja backa tillbaka till det. Fy fan vilken vinglig väg som väntade. Ångest, må dåligt, hata sig själv, vara ensam, göra bort sig, söka sin identitet osv. Men mycket skoj och fint och lärorikt också förstås. Så som livet är. Även ni som tror att gammal är det värsta man kan bli kommer (förhoppningsvis) en dag att bli äldre och då kommer ni att inse att inuti är man precis likadan. Hela livet är man samma, förutom att man blir lite mer erfaren, lugnare, tryggare, mer obrydd, smartare och bättre. Bättre än tidigare versioner av sig själv. Misstag gör man hela livet, men när man blir äldre inser man att allt inte är svart eller vitt och det är väldigt få saker som är på liv och död. Nä jag kan inte för mitt liv förstå hur det skulle vara en förolämpning att säga till någon att den är gammal. Hur tänker ni kring ålder? Spännande att höra 👵🏻

A post shared by JESSICA ALMENÄS (@jessicaalmenas) on

Följarnas svar om hur det är att bli äldre

Inlägget har fått många kommentarer från följare som också skriver att de njuter av att bli äldre och att de absolut inte önskar sig tillbaka till när de var 20 år:

Jessica Almenäs om HSP: "Passar inte in någonstans"

”Är 49 och håller med dig i det du skriver. Mår bara bättre o bättre och är så tacksam för varje dag”.

”Precis så! Det är verkligen ett privilegium att få bli äldre. Och visst är det häftigt att man är samma person inombords (minus ängsligheten)?”.

Foto: TT