Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jon Henrik drabbades av PTSD – så tog han sig ur den tuffa perioden

11 jan, 2023 
Ebba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT
Jon Henrik Fjällgren är aktuell i SVT:s Stjärnorna på slottet och snart intar han även Melodifestivalens scen, när han ställer upp för fjärde gången.
Artisten har tidigare varit öppen om sin psykiska ohälsa, men avslöjar nu att han även lidit av PTSD.
– Värst var det på kvällarna när man skulle lägga sig, då var jag mest sårbar, förklarar han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 saker du kanske inte visste om Jon Henrik FjällgrenBrand logo
7 saker du kanske inte visste om Jon Henrik Fjällgren

Som över en natt blev Jon Henrik Fjällgren känd i hela landet, efter hans medverkan i tv-programmet Talang år 2014. Renskötaren från samebyn Mittådalen berörde på djupet med en jojk, ett samiskt kulturbärande sångsätt, tillägnad sin bästa vän Daniel efter dennes död.

Jon Henrik fann tröst i musikens kraft efter att ha förlorat sin vän, och det var även många som fann tröst i hans innerliga musik, utan text som gick att sjung med i – bara känsla!

När vi når artisten är han aktuell i SVT:s populära tv-program Stjärnorna på slottet tillsammans med fyra andra folkkära profiler; komikern Pia Johansson, konstnären Lars Lerin, allkonstnären Carolina Gynning och skådespelaren Anja Lundqvist.

Annons

Jon Henrik drabbades av PTSD: ”Har sin förklaring”

Nästa vecka sänds det avsnitt i vilket Jon Henrik delar med sig av sin historia. På pressträffen inför premiären berättar han för oss om hur livets tyngre ämnen påverkat honom genom åren.

Bland annat om hur han drabbades av PTSD under en av de gånger han tävlat i Melodifestivalen. Sedan genombrottet har han ställt upp i tävlingen tre gånger, senast med låten Norrsken (Goeksegh) år 2019.

– Allt gick så fort under den där tiden. Det var posttraumatisk stress jag drabbades av, säger han och fortsätter:

– Det har sin förklaring. Olika händelser i livet som inte var så bra, säger han.

I Melodifestivalen 2019 tog sig Jon Henrik Fjällgren till en imponerande fjärdeplats.
I Melodifestivalen 2019 tog sig Jon Henrik Fjällgren till en imponerande fjärdeplats.

Efter att han ställt upp i Melodifestivalen första gången, år 2015, berättade han att han hade mått så dåligt att han övervägt självmord. Något som är vanligt bland renskötare och samer. Genom åren har han förlorat flera nära vänner på precis det sättet, men också till droger, sjukdom, olyckor och även mord.

Annons

Även familjelivet har varit tufft för Jon Henrik Fjällgren. Han och exflickvännen Maret Nystad bröt upp en månad innan deras dotter Ella Sáve kom till världen. Sedan hennes födsel i oktober 2020 har dottern bott med sin mamma i Norge, något som gjort det svårt för artisten att träffa sin dotter.

Han är dessutom politiskt aktiv och sitter sedan 2021 som folkvald sametingsledamot för partiet Samerna, där han arbetar hårt för att förbättra livet för minoritetsgruppen.

Jon Henrik och dåvarande flickvännen Maret Nystad på en efterfest i samband med Melodifestivalen 2019.
Jon Henrik och dåvarande flickvännen Maret Nystad på en efterfest i samband med Melodifestivalen 2019.

Så tog han sig ur den tuffa perioden

Under intervjun med oss berättar artisten, i detalj, hur han upplevde den posttraumatiska stressen då. Han poängterar också att han ibland själv undrar hur han klarat av att tackla alla livets motgångar.

Annons

– Det är svårt att förklara. Man är som inne i en bubbla av ångest och oro… och stress. Det är det som posttraumatisk stress innebär. Man upplever händelser som man har förträngt och man känner samma känsla som när det hände ungefär. Det är typ som en demon som sitter på axlarna och trycker ner en och gör en illa, dag och natt. Värst var det på kvällarna när man skulle lägga sig. Då var jag mest sårbar, i min ensamhet med mina egna tankar. Det var en jobbig period, säger Jon Henrik.

Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa migBrand logo
Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa mig

Hur gjorde du för att hantera det då och hur lever du i dag för att inte hamna där igen?

– Det var tack vare många nära och kära som stöttade mig. Men också mig själv, att jag tog tag i vissa saker och började söka efter svar och ljus och kärlek. Gick i olika former av terapi. Jag tog, helt enkelt, hjälp av olika saker.

Annons

Han berättar att han lägger mycket tid på träning, musik och att vara ute i naturen med djuren. Det är exempel på aktiviteter som främjar hans välmående.

Föräldrarna, mamma Ulla och pappa Jan, har alltid funnits där för Jon Henrik. När han ställde upp i Melodifestivalen år 2017 var de på plats för att heja på sonen.
Föräldrarna, mamma Ulla och pappa Jan, har alltid funnits där för Jon Henrik. När han ställde upp i Melodifestivalen år 2017 var de på plats för att heja på sonen.

Inför Melodifestivalen 2023: Skrivit låten till en speciell person

År 2023 drar Sveriges största musiktävling Melodifestivalen ut på turné igen och Jon Henrik återfinns i startfältet.

Hur känner du inför att vara med i år?

– Det känns bra, pirrigt. Jag har lärt mig att ta vara på det liv man har och de chanserna man får i livet. När vi skapade låten kände jag att den hade en väldigt stort mening för mig personligen. Jag hoppas att den ska beröra.

Är du orolig för att du ska drabbas av PTSD igen?

– Nej, inte direkt. Det handlar om att man måste omge sig ljuset och det som skänker positivitet. Men vi alla är ju sårbara, så jag vet ju inte vad som händer i min framtid. Vad som kan drabba mig.

Jon Henrik beskriver låten som han ska tävla med, Where you are (Sávean), som en kraftfull och annorlunda låt. En låt som också kommer att hjälpa honom under tävlingens gång, eftersom den ger honom styrka.

– Jag har det här starka bandet och kärleken till låten, som jag också har till den personen jag har skrivit låten till, berättar han avslutningsvis.

Foto: Jessica Gow/TT

Annons