Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jonas Gardell får utlopp för corona-frustration – genom brodyr

19 maj, 2020 
Redaktionen
Komikern Jonas Gardell i tiara och rosa tyll på QX-galan.
Redan ett år innan coronaviruset bröt ut var Jonas Gardell arg – dock förmodligen av andra anledningar än corona. Här på QX-galan i februari 2019. Foto: Karin Törnblom/TT
Corona, corona, corona. Överallt corona. Är det någon som tröttnat på precis allt som har med pandemin att göra så är det komikern och artisten Jonas Gardell.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Vi är många som tröttnat på ämnet som totalt dominerar radio- och tv-sändningar, våra sociala medier-flöden och samtal med vänner och kollegor per videosamtal just nu.

Utöver det fruktansvärda i att våra nära och kära drabbas, och till och med dör av viruset, är frustrationen stor över att coronapandemin har satt vardagslivet på paus. Ingen vet när vi kan börja röra oss som vanligt i samhället och över landsgränser igen. Frågor som ”när är det över?” och ”hur vet jag om jag är immun?” blir aldrig besvarade och känslan av vanmakt bara växer.

För livet måste ju trots allt gå vidare, och någon som blivit mer än lovligt trött på det ständiga flödet med information om covid-19 är Jonas Gardell.

Rasar på Instagram

Till en bild på ett vackert broderi med texten "Kan inte alla bara hålla käften” skriver han på Instagram:

Annons

”Ärligt. Jag orkar fan snart inte läsa fler artiklar om bla bla Sverige gjorde fel, bla bla Sverige gjorde rätt, corona, corona, allt är inställt, alla dör, bla bla bla. Och R-tal hit och R-tal dit och forskare tycker si och forskare tycker så.”

I skrivande stund har över 22 000 personer gillat inlägget och många av Gardells följare stämmer in i kören i kommentarsfältet.

För att lätta upp stämningen i corona-bruset har Jonas och maken Mark Levengood nyligen dragit igång sin podd Mark & Jonas igen efter ett års uppehåll. Den fjärde säsongen har fått namnet ”Corona-special”, där paret peppar, tröstar och underhåller uttråkade och oroliga hemmasittare med historier och underfundigheter.

Och kanske skulle Gardell själv behöva någon som uppmuntrar honom i dessa tider. Han har helt klart fått nog av epidemiologer, inställda föreställningar och sjukdomshistorier och avslutar inlägget på Instagram med att citera broderiet:

Annons

”Helt ärligt. Bara en liten stund. Kan inte alla bara HÅLLA KÄFTEN. Med vänlig hälsning.”

Tröstar sig med broderier

Just broderier med dråpliga budskap är något som verkar falla Gardell i smaken just nu. Ett broderi av illustratören Lotta Sjöberg med texten ”Det blir som det blir” är kanske en tröst i dessa ovissa tider. Varken Jonas eller någon annan kan ju göra annat än att vänta.

Och det verkar inte bättre än att komikern själv får utlopp för både kreativitet och frustration med egna broderier. På en fråga om det är han själv som broderat den färgglada bonaden med texten ”Helvetes jävla skit” svarar Gardell kryptiskt i kommentarsfältet att man kan läsa om hans broderande som barn i romanen Vill gå hem.

Om detta är fallet ser vi nu fram emot en utställning med Jonas Gardells broderier i coronatider!

Annons