Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Journalisten Ulrika Norberg: Allt i romanen har hänt på riktigt

26 jan, 2023 
Birgitta Lindvall Wiik
Ulrika Norberg porträtt
Ulrika Norberg har jobbat som journalist i många år. När hon nu debuterar som författare utspelar sig hennes roman i en välbekant miljö. Bokens tidning står inför stora förändringar, precis som magasinen hon jobbade på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

SSLjuset flödar in i vardagsrummet i 20-talsvåningen i centrala Helsingborg. Designklassiker som Bruno Mathssons Karin-fåtölj, John Kandells pilasterhylla och fina loppisfynd skvallrar om Ulrika Norbergs design- och inredningsintresse.

Det här är inte bara Ulrikas hem, det är också hennes skrivarlya. Hit flyttade Ulrika, 57, och hennes man Stefan Ohlsson, 52, för mindre än ett år sedan. De sålde villan strax utanför stan för att börja ett nytt kapitel sedan döttrarna Anna, 21, och Lisa, 20, flyttat hemifrån.

Se också: Camilla Läckberg om näthatet: "Kallade min man toyboy"Brand logo
Se också: Camilla Läckberg om näthatet: "Kallade min man toyboy"

Livet har rört på sig rätt mycket för Ulrika under de senaste åren. Hon har tidigare varit chefredaktör för flera av våra stora livsstilsmagasin, de senaste 12 åren på Femina. När redaktionen för tre år sedan flyttades från Skåne till Stockholm bestämde hon sig för att kliva av.

Annons

– Jag hade ingen lust att rycka upp familjen igen och var inte sugen på att jobba med det nya arbetssätt som infördes, säger Ulrika.

Ulrika Norberg

Hon berättar att hon fick ett års betald uppsägningstid och fick ganska snabbt ett nytt jobb som generalsekreterare för den ideella hjälporganisationen Star for Life. Något helt annat än tidningsvärlden.

– Jag har alltid haft en tanke att någon gång jobba med välgörenhet och nu kom chansen. Den ideella organisationens idé är att stärka ungas självkänsla, att de ska utbilda sig och ta hand om sin hälsa. Tanken var att jag i stor utsträckning skulle jobba från Sydafrika och Namibia, men redan efter några resor slog pandemin till.

Annons

Lön i ett år

När Ulrika efter ett par år lämnade över stafettpinnen till nästa generalsekreterare ville hon återvända till skrivandet och drog i gång sin vilande frilansfirma.

– Jag har alltid vetat att jag ville bli journalist. Efter gymnasiet bodde jag i Kanada i tre år. Mina föräldrar hade nyligen flyttat dit från Småland, där jag växte upp. Efter tre år i Vancouver och Montreal följde jag min dröm och sökte till journalisthögskolan i Göteborg.

Ulrika hann bland annat jobba på lokaltidningen i Småland och som vikarie på en av de stora kvällstidningarna innan hon hittade rätt i journalistiken.

– Jag skrev ett brev till Elles dåvarande chefredaktör och berättade att jag gärna ville jobba där, och så blev det, minns hon.

Redaktör, redaktionssekreterare och redaktionschef – Ulrika hann pröva på många roller innan hon landade i chefredaktörsstolen. Där blev hon kvar i många år, även om de officiella titlarna växlade.

Ulrika Norberg
Ulrika Norberg vid sin samling av Upsala-Ekeby stengods som har hedersplats i lägenheten i centrala Helsingborg.

– Jag har jobbat på Elle, Elle Decoration, Elle mat & vin, Hus & hem och till sist Femina. Mat och vin var inte riktigt min grej, men jag älskade att jobba med inredning. Även med livsstilsmagasin där det gällde att hitta den bästa mixen av innehåll för målgruppen.

Annons

Ulrika säger att hon är en tidningsmakare ut i fingerspetsarna som trivdes med att alltid ha läsarnas bästa för ögat, och att jobba tillsammans med en grupp duktiga yrkesmänniskor.

– Att vara med under hela processen, och att även skriva själv var en ynnest.

Ulrika blev kvar i Stockholm i mer än 20 år. Där träffade hon maken Stefan, och där föddes de två döttrarna Anna och Lisa.

Flickorna var fem och sex år när flyttlasset gick till Skåne. Ulrika hade fått jobb på Femina och redaktionen fanns i Helsingborg. Ulrika bestämde sig för att flytta till jobbet, och familjen följde med.

Här rotade sig familjen, barnen började i skola och hon och Stefan köpte ett hus vid havet där de trivdes.

Flyttade till Skåne

När redaktionen flera år senare flyttades till Malmö var det ingen big deal. Ulrika satte sig på pågatåget och tyckte att det var rätt mysigt att ha sitt yrkesliv i storstan.

Ulrika Norberg
Ulrika Norberg berättar att karaktärerna i hennes bok är en mix av människor hon mött genom åren.

Det var turbulenta tider på slutet

– Men när flyttlasset skulle gå till Stockholm ville jag inte längre följa med. Det hade pratats om en eventuell flytt ett tag, så jag hade tid att förbereda mig på det nya som väntade. Över huvud taget har det skett stora förändringar i medielandskapet det senaste årtiondet, med mer fokus på digitala kanaler och ett nytt sätt att jobba, med material som delas mellan redaktionerna. Det var turbulenta tider på slutet.

Annons

Den här förändringen är något som Ulrika fångat i sin feelgoodroman Tvekan är för veklingar som kom ut i höstas.

Den utspelar sig i redaktionsmiljö på ett livsstilsmagasin i kris. Det ska sparas pengar, de styrande propagerar för ett större utbyte av material mellan mediehusets titlar, innehållet utarmas och det väntas uppsägningar.

– Karaktärerna i boken är en mix av människor jag mött genom åren, men händelserna på redaktionen har jag varit med om på riktigt, även om jag skruvat på saker och ting. En del gamla kollegor tycker att jag kunde ha varit bitskare i min beskrivning men det här ska vara läsning som underhåller. Tanken är inte att vara bitter, men visst får bokens chefredaktör Vera säga en hel del av det jag själv tänker, skrattar Ulrika.

Ulrika Norberg
Ulrika skrev synopsis på flera tänkbara böcker, både faktaböcker och romaner. Redaktören nappade på hennes idé om chefredaktören Vera.

Skrev för Damernas värld

Boken handlar inte bara om magasinsredaktionen, den speglar också en oväntad vänskap och den gemensamma kampen för tidningens framtid.

Annons

– Egentligen hade jag inga planer på att skriva en bok, även om jag – liksom många andra skrivande journalister – lekt med tanken då och då. Mitt fokus var att frilansa för inredningstidningar och skriva personporträtt för Damernas värld, säger Ulrika och berättar att det var förlagschefen på bokförlaget Historiska media som sådde fröet.

Jag letade efter den där boken i mig och tänkte att ja, kanske hade hon rätt?

– Vi lunchade ihop när hon plötsligt sa att hon trodde att jag hade en bok i mig. Jag gick hem efteråt och kände efter. Jag letade efter den där boken i mig och tänkte att ja, kanske hade hon rätt?

Ulrika skrev synopsis på flera tänkbara böcker, både faktaböcker och romaner. Redaktören nappade på hennes idé om chefredaktören Vera, VD-sekreteraren Sally och den pensionerade och hemlighetsfulla Lilian och berättelsen om en tidning där allt förändras.

– Att boken gavs ut nästan samma vecka som beslutet kom att en rad familjetidningar skulle flyttas från Malmö till Stockholm är en ren slump, men det gör ju berättelsen extra aktuell.

Annons

När förlagsredaktören föreslog att Ulrika skulle skriva en serie med totalt tre böcker var hon inte sen att nappa.

– Det blir en bok för varje huvudkaraktär. Den pensionerade Lilian har kanske en mer framträdande roll i min första bok. I tvåan får chefredaktören Vera ta lite större plats. Den första boken utspelas i huvudsak i Skåne och i nästa bok befinner sig karaktärerna i Marbella, säger Ulrika.

Hon är redan i full gång med att skapa fortsättningen på berättelsen om de tre vännerna. Den kommer att ges ut under hösten 2023.

Fakta. Ulrika Norberg

  • Ålder: 57 år.
  • Familj: Maken Stefan ­Ohlsson, 52, som är ­företagare. De utflyttade barnen Anna, 21 och Lisa, 20 samt bonussönerna Tim, 31, och Erik, 28.
  • Bor: I lägenhet i centrala Helsingborg.
  • Gör: Journalist och författare.
  • Aktuell med: ­Feelgood-­romanen Tvekan är för ­veklingar (Historiska ­Media).
Annons