Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kändisarna som blivit Barbiedockor

29 jun, 2022 
Michaela Lindahl
Drottning Elizabeth II på hennes 96-års firande, som egen hög person och som barbieavbildning
Det är 63 år sedan den första Barbiedockan lanserades av Mattel, men än är de små dockorna fortfarande en populär leksak bland små barn och samlare. Det lanseras ständigt nya dockor – ibland i form av kända personer. Här är ett axplock av dem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vid Drottning Elizabeth IIs 96:e födelsedagsfirande, tillika platinajubileum för hennes 70 år på tronen, lanserade Mattel en specialutgåva av drottningen iklädd en av hennes mest ikoniska utstyrslar med klänning och tillhörande tiara från hennes bröllop. Den eftertraktade specialutgåvan sålde slut på tre sekunder!

Drottning Elizabeth som barbiedocka
Drottning Elizabeth II som Barbiedocka

Kronprinsessan Victoria tillhör skaran av Barbie-hyllade kändisar

Barbie-avbildningen av drottningen är också en del av Mattels hyllningskollektion Barbie Tribute Series, som blivit mer av en samlingskollektion än en faktiskt leksak. I samma kollektion hittar vi också en Barbie-fierad version av vår egen HKH Kronprinsessan Victoria och prinsparet Prins William och Kate Middleton – men så även den första italienska kvinnan i rymden, Samantha Cristoforetti, medborgarrättsaktivisterna Maya Angelou och Rosa Parks, NASAs matematiker Katherine Johnson och artisterna Cher och Marilyn Monroe.

Annons
Kronprinsessan Victoria som barbie
Kronprinsessan Victoria
Se också: Victorias 11 mest magiska klänningarBrand logo
Se också: Victorias 11 mest magiska klänningar
Annons
Maya Angelou som barbie docka
Maya Angelou
Samantha Cristoforetti som barbie
Samantha Cristoforetti
Annons
Katherine Johnson som barbiedocka
Katherine Johnson
Rosa Parks som barbiedocka
Rosa Parks
Annons
Cher som barbiedocka
Cher

Inspirerande kvinnor blir Barbie-förebilder

2015 startade Mattel en kampanj som idag består av 50 dockor som representerar kvinnor som på något sätt gjort ett avstamp på historiens tidslinje. Efter att Barbiedockan under senare år varit i blåsväder för dess snedvridna kroppsideal bestämde Mattel sig för att trycka lite extra på det som alltid varit dockans motto: You can be anything with Barbie – och skapade en serie av kvinnliga idoler som istället ska inspirera unga flickor att gå sin egen väg, utifrån filosofin att man inte kan bli det man inte kan se.

Annons
Barbie Role Models

Från journalister till lastbilsförare och kroppsaktivister

Eftersom Mattel är ett amerikanskt företag så finns det tyvärr inga skandinaviska namn på listan över inspirerande kvinnor som fått sitt ansikte på en barbiedocka. För den som är sportintresserad finns det däremot en hel del kända namn så som Naomi Osaka, Kristina Vogel, Abby Wambach och Gabby Douglas. Listan är även fylld av kända skådespelare, låtskrivare, artister, läkare, högt uppsatta chefer, entreprenörer och även en av de kvinnliga forskare som var med och framtog covid-19 vaccinet.

Annons
Sarah Gilbert, professor i vaccinologi
Se också: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-taletBrand logo
Se också: 5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet
Annons

Källor: Barbie Media, TT, Mattel Inc.

Annons