Kändisar som berättat om sina trassliga familjerelationer

Prinsessan Mette-Marit och bloggaren Isabella Löwengrip
Komplicerade familjerelationer är något vi sällan talar högt om – trots att det är vardag för många. Här är exempel på sju kändisar som trotsat tabun och delat med sig av sina erfarenheter.
TV: Se 5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt
1:9

Efter reklamen: TV: Se 5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt

(1:9)

Slå på ljud

Blod är inte alltid tjockare än vatten, men trots det är knepiga relationer något vi sällan talar högt om. Här är exempel på sju kända personer som valt att trotsa tabun och öppet berätta om sina svajiga familjerelationer:

1. Kenza Zouiten Subosic

Kenza Zouiten om relationen till sin pappa

Foto: Eero Hannukainen/TT

Kenza Zouiten Subosic har under åren som influencer varit öppen med sin komplicerade relation till sin pappa. I sociala medier har hon flera gånger berättat om hur han har missbrukat hennes förtroende och hur alkoholen trasslat sönder deras relation. Till slut gick det till och med så långt att hon helt och hållet bröt kontakten med honom.

Efter flera år isär valde de slutligen att återförenas, och på sin blogg skrev hon om beslutet:

”Sommaren 2016 tog jag upp kontakten med pappa igen och träffade honom för första gången på flera år. Jag trodde aldrig det skulle hända för jag var så säker på att jag hade gått vidare med mitt liv och lämnat min barndom bakom mig. Anledningen till varför jag och mina syskon träffade honom var för att han hade fått diagnosen lungcancer, en väldigt spridd sådan. Vi träffade pappa och satt ner och hade ett långt och svårt samtal med honom, men efter det visste jag inte vad jag skulle göra. Alla gamla sår revs upp och jag trodde väl ett tag att jag skulle må bättre av att bara trycka undan detta och fortsätta mitt liv som vanligt. Vi höll kontakten, på mina villkor och i den mån jag orkade. Det kom att dröja ytterligare ett år innan jag var redo att förlåta pappa helt”.

I januari 2019 avled Kenzas pappa sorgligt nog.

2. Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip om relationen till sin pappa

Foto: Patrik Österberg/TT

Endast 14 år gammal flyttade Isabella Löwengrip hemifrån. Hon hade tidigare bott tillsammans med sin pappa, men deras relation blev mer och mer ansträngd. 2012 valde Isabella till och med att bryta kontakten med honom helt. Exakt varför relationen mellan Isabella och hennes pappa inte fungerade har hon inte gått ut med, men i sitt sommarprat berättade hon att hon tidigt fick ta väldigt mycket ansvar.

– Det var en tuff uppväxt med honom. Som barn håller man sina föräldrar väldigt högt och skyddar dem mot allt men så kommer en gräns där man känner att man är vuxen och jag väljer mina relationer. Det är inte alltid de med blodsband som är bäst, har hon tidigare sagt i en intervju med Hänt.

Åren gick och Isabella och hennes pappa hade ingen relation alls, men 2018 skrev hon ett blogginlägg om att de tagit upp kontakten igen:

”Vet ni en sak? Imorgon ska jag äta middag med min pappa. Ja, ni läste rätt. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle skriva ut dom orden. Någonsin. Men jag är så glad. Vi har haft kontakt under de senaste veckorna och träffats. Det kanske inte fungerar i längden, vad vet jag. Det är mycket som behöver repareras, sju år som har gått och jag har blivit mamma under tiden. Men just nu gör det mig oerhört lycklig så jag unnar mig att få känna så även om framtiden är oviss”.

3. Jennifer Aniston

Jennifer Aniston om relationen till sin mamma

Foto: Sipa USA/TT

I en stor intervju med amerikanska ELLE valde Jennifer Aniston att tala ut som relationen till sina föräldrar. Hon berättade att de skilde sig när hon var nio år gammal, och beskriver därefter sin uppväxt som tuff. Efter skilsmässan bodde Jennifer hos sin mamma, och där var kritik och nedlåtande kommentarer en del av vardagen.

Sårande ord kring Jennifers vikt och pikar om att hon borde ta bättre hand om sitt yttre var nämligen mer regel än undantag.

– Min mamma sa sådana saker för att hon verkligen älskade mig. Det var inte att hon försökte vara en bitch eller förstod att hon orsakade djupa sår som jag skulle behöva spendera mycket pengar (på terapi, reds anm) för att komma över. Hon gjorde det för att det var det hon växte upp med, säger Jennifer bland annat i intervjun.

Som vuxen hade Jennifer ingen kontakt med sin mamma alls under tio år. Uppbrottet skedde efter att mamman skrivit en memoar där Jennifer spelade en nyckelroll. From Mother and Daughter to Friends: A Memoir heter boken som släpptes 1999.

När de väl sågs igen var relationen sporadisk, och Jennifer berättar att de aldrig har varit nära varandra. 2016 avled hennes mamma.

4. Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit om relationen till sin pappa

Foto: Jens Kalaene/TT

Mette-Marits uppväxt präglades av hennes pappas alkoholproblem, och under ett litteraturprojekt 2014 delade hon för första gången med sig av skamkänslorna hon burit på sedan hon var liten:

– Jag kände alltid att jag hade något att dölja när jag var liten eftersom mina vänner inte visste att min pappa var alkoholist, sa hon enligt Aftonbladet.

I stora delar av Mette-Marits liv har relationen till sin pappa alltså varit ansträngd – och förhållandet blev särskilt turbulent efter hennes giftermål med kronprins Haakon.

Då försökte nämligen pappan rida på Mette-Marits kungliga äktenskap och läckte uppgifter om hennes partyfyllda ungdom till norsk press. Ryktesspridningen ledde till och med till att han förbjöds ha kontakt med henne under ett par år.

Enligt norska medier ska Mette-Marit dock ha försonats med sin pappa kort innan han avled 2007.

5. Drew Barrymore

Drew Barrymore om relationen till sina föräldrar

Foto: Robyn Beck/TT

Drew Barrymore slog igenom redan som barn, men uppväxten var trots det inte en dans på rosor. Efter genombrottet i filmsuccén ET fick hon växa upp snabbt och hennes tillvaro kantades av droger och alkohol.

En djup spricka uppstod mellan Drew och hennes föräldrar, som gav henne stor frihet men lite stabilitet, och  som 15-åring ansökte hon om att bli myndighetsförklarad. Kort därefter bröt hon helt kontakt med sin familj.

I en intervju med The Telegraph har Drew sagt att en pusselbit i resan mot ett välmående liv har varit att sluta se sig som ett offer för sina föräldrars beteende:

– Man kan inte gå genom livet och skylla alla misstag på sina föräldrar. Alla har sitt bagage. Jag insåg att det var slöseri med tid att vara arg på mina föräldrar och tycka synd om mig själv.

6. Malou von Sivers

Malou von Sivers om relationen till sin pappa

Janerik Henriksson/TT

Sommar i P1 berättade tv-profilen Malou Von Sivers för första gången upp om sin pappas terrorvälde under hennes uppväxt. En uppväxt kantad av fysisk och psykisk misshandel med ständiga vredesutbrott som gick ut över hela familjen.

– Varför stängde du in oss i förrådet så att mamma inte skulle höra vad som pågick, bara för att vi inte hade ställt skorna intill varandra eller hängt upp jackorna ordentligt. När jag var liten trodde jag att alla barn fick stryk om de trampade på mattfransarna, råkade göra fotspår i det nykrattade gruset eller råkade tappa en gaffel, säger hon bland annat i programmet, och fortsätter:

– Det är ett djupt sår som jag har fått ärva och som följt mig genom livet men samma sårbarhet har också format mig till den jag är, på gott och ont.

Efter flera år mötte Malou sin pappa på sjukhus efter att han opererats för cancer och låg på sin dödsbädd.

7. Sabina Ddumba

Sabina Ddumba om relationen till sin mamma

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Första gången Sabina Ddumba berättade att hon blev lämnad av sin mamma var i programmet Så mycket bättre på TV4. Hon förklarade att upplevelsen satt djupa spår i henne och att den präglat henne under hela livet.

– När jag var åtta år kände jag att nu har hon flyttat. Nu bor hon inte här längre, nu bor hon i Uganda. Det var skitjobbigt, jag grät säkert minst sju gånger per dag. Jag undrade ju varför, men jag fick aldrig något svar, säger hon bland annat i programmet.

I skolan blev hon ständigt påmind om att hennes mamma var frånvarande, och det som fick henne att hitta tröst var musiken. Där var det ingen som brydde sig om vad som pågick hemma, det var musiken och sången som var det viktiga.

– Jag skulle bara sjunga och folk tog emot det. Det var det enda det handlade om.

Av Emma Castman/Elle

Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT