Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kim Kärnfalk är tillbaka i rampljuset: "Det känns verkligen som att komma hem"

19 jul, 2022 
Joakim Löwing
Kim Kärnfalk hemma i trädgården.
Kim Kärnfalk har spelat in ny musik och trivs med att vara tillbaka i rampljuset.
De hysteriskt intensiva åren med gruppen Friends gjorde henne till slut utbränd. Nu är Kim Kärnfalk tillbaka på musikscenen – med låtar som hon skrivit tillsammans med sin man. Paret gifte sig 2005, bestämde sig för att skilja sig 2013 – men ändrade sig innan ansökan gick igenom…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På senare år har Kim Kärnfalk framför allt gjort sig känd som uppskattad programledare för Postkodmiljonären på TV4, Karlavagnen på Sveriges Radio P4 och det nuvarande uppdraget som programledare och reporter för P4 Väst.

Efter att länge varit borta från rampljuset på scenen släppte sångerskan under våren fyra låtar – en balladversion av sin tidigare grupp Friends superhit Lyssna till ditt hjärta, samt tre nyskrivna och personliga singlar tillsammans med maken Anders Löwstedt.

– Det känns verkligen som att komma hem, så fantastiskt roligt och musik är en stor del av mitt välmående. Att sedan få skriva och spela in låtarna tillsammans med den man älskar, ja, det kan inte bli mycket bättre än så, ler Kim.

Anders har en lång musikerbakgrund bakom sig och har samarbetat med bland annat Atomic Swing, Eros Ramazotti, Owe Thörnquist och Popsicle.

Annons

– Det är han som är den utbildade musikern av oss och vi kompletterar varandra på ett jättebra sätt. Perfekt att vi har en egen studio hemma i huset i Uddevalla, så att vi kan gå in där direkt om någon av oss får en melodi i huvudet.

Deras låt Fan det är vi är till stora delar självupplevd.

– Många gånger hör man människor som ångrar att de inte vågade satsa i ett förhållande eller att de inte gick ifrån en relation tillräckligt snabbt. Jag tror de flesta av oss också kan relatera till en relation som man kanske hade velat ha, men som man inte var mogen eller redo för då.

Det här är Kim

Namn: Kim Kärnfalk.

Född: 1 november 1974 i Uddevalla.

Familj: Gift med Anders Löwstedt, som hon har gemensamma dottern Edie (12) med. Anders har tre vuxna barn sedan tidigare, som alla har flyttat hemifrån. I hushållet ingår även katten Puzzel (som de tog hand om i ett katthem för några år sedan).

Bor: I ett hus i Uddevalla.

Intressen: Plocka svamp på hösten, kolla på tv-serier och hänga med familjen. Och skriva musik såklart.

Aktuell med: Har återupptagit musiken och släppt fyra nya låtar på Spotify, som hon har skrivit tillsammans med maken Anders. Jobbar annars heltid som programledare och reporter på Sveriges Radio P4 Väst.

Annons

Paret träffades under en rekrytering till programmet Söndagsöppet då Anders jobbade på SVT – och gifte sig hemma i vardagsrummet på nyårsafton 2005.

Åtta år senare var de överens om att skilja sig – båda skrev på skilsmässopappren.

– På något sätt tappade vi bort varandra under småbarnsåren. Men eftersom vi hade en då fyraårig dotter tillsammans behöll vi förstås kontakten och insåg ändå ganska snart att ingen av oss ville leva utan den andra. Så vi rev vår ansökan innan den gått igenom och sedan dess är vi väldigt starka som par.

Stark och känslosam är också deras nya låt Flyg i väg – om en människa som har gått ur tiden eller är på väg att göra det och hur mycket man önskar att en person ska få flyga iväg och bli fri från all smärta.

Hade ett helt hysteriskt schema

Texten hedrar alla som har gått bort under pandemin – men framför allt handlar den om förlusten av Kims älskade mormor May år 2000.

Annons

– Jag växte upp med bara min mamma, eftersom pappa var ute ur bilden, och var även väldigt mycket hos min mormor – som betytt enormt mycket för mig. När hon blev sjuk i lungcancer hade jag precis slagit igenom med Friends och vi jobbade otroligt mycket. Något som gjorde att jag missade mycket av hennes sista tid. Det kändes som att jag svek henne och hade väldigt dåligt samvete.

Se också: Lena Philipssons stilresa genom åren

Se Lena Philipssons stilresa genom årenBrand logo
Se Lena Philipssons stilresa genom åren

Att Kim kom två timmar efter att mormodern somnat in på sjukhuset är något som har grämt henne mycket.

Annons

– När jag klev in i rummet kände jag att jag ville sjunga för henne – och det fick bli The Rose av Bette Midler som hon tyckte så mycket om. Precis när jag hade sjungit kom en sista utandning. Det var som att hon väntade på mig.

Friends skapades genom en dokusåpa – Friends på turné – som sändes på TV4 1999. Av 600 sökande valdes sex medlemmar ut till dansbandet. Först var Nina Inhammar och Paula Pennsäter sångerskor – innan Kim tidigt ersatte Paula.

2001 vann de Melodifestivalen med Lyssna till ditt hjärta – och fick representera Sverige i Eurovision song contest, där de placerade sig femma.

– Vi hade redan ett hysteriskt schema med spelningar och annat runtom i Sverige, så Nina och jag sa till varandra att hoppas vi inte vinner. Då skulle vi antagligen inte ha fått träffa våra familjer på ett år eller liknande, haha.

Nina Inhammar och Kim Kärnfalk i gruppen Friends.
Nina Inhammar och Kim Kärnfalk slog igenom med gruppen Friends.

Friends var otroligt populära och igenkända så gott som överallt.

– Var vi än befann oss, om det var i en butik eller på en badstrand, kom det fram folk och ville ha autografer och ta bilder. Det var givetvis roligt att många gillade oss, samtidigt som det ibland blev skrämmande. Flera gånger hände exempelvis märkliga saker som att folk efter att vi hade ätit sprang fram och tog våra burkar och annat som vi hade hållit i. Jag kunde ofta känna mig jagad och blev nästan lite rädd för att gå ute bland andra människor.

Annons

En tid hon aldrig kommer att glömma

Samtidigt hade skivbolaget satt ihop ett extremt spelschema – där både två och tre spelningar på en dag inte var ovanligt.

– Vi kunde uppträda i två olika städer på dagen på något köpcentrum eller på stan, för att sedan kasta oss in i bilen och köras till ett tredje ställe där vi skulle ha konsert på kvällen. Så gott som alltid åkte vi bil, en form av van, även om det var en resa ända från Ystad till Haparanda.

Trots ett minst sagt hektiskt schema, sa gruppmedlemmarna inte ifrån.

– Även om jag var totalt slut och efter några år till sist blev utbränd var det ju det roligaste som fanns. Innan hade jag suttit hemma och drömt om att få uppleva något liknande och när det gick i uppfyllelse fanns det inte på kartan att tacka nej. Och det är heller inget som jag ångrar i efterhand att jag inte gjorde. Det här var en tid som jag aldrig kommer att glömma.

Annons

7 snabba frågor

Vilken hushållssyssla undviker du in i det sista?

– Tvätta fönster, det är jag även helt värdelös på (skratt). Däremot är jag duktig på att mangla. Vi har en mangel i källaren som jag älskar att använda samtidigt som jag lyssnar på musik.

Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och var tvungen att spendera dem samma dag?

– Oj, då skulle jag skänka dem till Talita – som hjälper och stöder prostituerade kvinnor till en annan väg i livet.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Bäst vet jag inte om jag är, men det är roligt att spela kortspelet stress. När vi spelar det i familjen gäller det att ha vassa armbågar, haha. Dottern Edie har väldigt snabba reflexer och är svår att slå där...

Vad är det konstigaste du har ätit?

– En form av gröt när jag var i Namibia under inspelningen av Postkodmiljonären på TV4. De var inte gjord på restaurang och deras bakterieflora är ju en helt annan än vår, så jag ombads att tugga och i smyg försöka spotta ut det. Kändes väldigt oartigt.

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – var skulle du då åka?

– Till när jag och Anders gifte oss 2005 – en underbar dag och fantastiskt rolig fest. En sådan skulle jag vilja uppleva igen. Vi borde gifta om oss vid något tillfälle för festens skull (skratt).

Hur ofta googlar du dig själv?

– Det har bara hänt några få gånger i livet och det var när jag skulle se om jag kunde hitta några bilder på mig tillsammans med min mormor – som har gått bort.

Om du måste delta i en dokusåpa – vilken hade du då valt?

– Haha, jag säger Hollywoodfruar, men det kommer förstås aldrig att inträffa...

När Friends splittrades i början av 2003 fortsatte ändå Kims och Ninas samarbete – i form av gruppen Nina & Kim.

Annons

– Vi var trötta och inte överens i bandet. Det blev betydligt enklare med bara oss två. Jag flyttade till Stockholm 2003, för att komma bort lite i mängden.

Året därpå gick även Kim ut med att hon var bisexuell. ”Jag letar efter den rätta, man eller kvinna spelar ingen roll”, sa hon då.

– Även om samhället blivit mycket mer öppet sedan dess är det sorgligt att man ska behöva komma ut på det sättet fortfarande. Men det är ändå viktigt att göra det för att hjälpa andra som inte vågar vara sig själva fullt ut.

2004 medverkade Nina & Kim i Melodifestivalen med låten En gång för alla – som både blev en listframgång och viktigt inom HBTQ-rörelsen. Detta eftersom textinnehållet var könsneutralt – där kärleken inte bara skildrades mellan en kvinna och en man, utan även kunde gälla enkönade par.

Från samma album släpptes också singeln Bortom tid och rum – som översattes till Universe of love och blev den officiella låten för Stockholm Pride 2004.

Annons

Pratar gärna om känsliga ämnen

2008 gav Kim även ut självbiografin Mamma, mormor och jag – som kretsar kring uppväxten på Skogslyckan i Uddevalla. Den fick utmärkelsen Årets bok på QX Gaygalan 2009.

Kim Kärnfalk bor i Uddevalla med sin familj.
Kim Kärnfalk bor i Uddevalla med sin familj.

Att prata om känsliga ämnen är med andra ord inget som avskräcker henne – tvärtom. Och det var även något hon fick göra en hel del under de tre åren som programledare för Karlavagnen på P4.

– Ett fantastiskt fint program och bland det roligaste uppdraget jag har haft i karriären. Många människor som ringde vågade verkligen öppna upp och berätta om sina innersta tankar och funderingar. Jag älskar att prata med människor och radio är helt perfekt för att komma nära lyssnarna. Det är inget jag vill släppa, även om jag vill satsa lite mer på musiken igen, säger Kim Kärnfalk.

Annons