Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Komikern Katrin Sundberg om nya showen, mannen och Häxan Surtant

15 apr, 2020 
AvMaria Zaitzewsky Rundgren
Porträtt av komikern Katrin Sundberg.
Den intellektuella klasskillnaden som finns idag gör komikern Katrin Sundberg både ledsen och förbannad. Foto: Pressbild
Vår tids gränslöshet och självupptagenhet är något som både oroar och roar. I sin nya show funderar komikern Katrin Sundberg kring livets stora och små frågor – som vad det egentligen innebär att vara influencer och varför man aldrig är snygg i håret på sin bröllopsdag?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det händer att komikern och skådespelaren Katrin Sundberg får frågan om hon ser sig som en feministisk fanbärare när hon som medelålders kvinna kör en egen show som hon kaxigt kallar Jag gör vad fan jag vill. Eller när hon lägger ut minutkorta klipp på sociala medier; hur man som 50+ kvinna utövar parkour. Eller hur man tar sig rätten att spana på unga killar på Tinder.

Katrin Sundberg visar parkour i sociala medier

– Det är ju ingen hemlighet att det är svårare för kvinnor att åldras i den här branschen. Män vägrar att acceptera att de blir äldre och tar för givet att de ska fortsätta som alltid. Medan kvinnor bedöms utifrån sitt utseende och inte får några roller efter en viss ålder. Det värsta jag vet är när jag hör kommentarer som ”hon måste ha varit snygg som ung”… men jag vill understryka att det jag gör inte är ett statement. Jag är inte fanbärare utan komiker, säger Katrin med eftertryck och tillägger att det är rätt förolämpande att anta att hennes främsta syfte som komiker måste vara att stå upp för kvinnor och feministiska frågor – bara för att hon är kvinna och har en plattform att verka från.

Porträtt av skådespelaren och komikern Katrin Sundberg som är aktuell med ny show.
Katrin Sundberg ser inte sig själv som någon fanbärare. ”Ingen skulle väl förvänta sig att en manlig komiker ska vara fanbärare för sitt kön, sin ålder eller sin hemort. JAg gör vad fan jag vill!”, säger hon. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Ingen skulle väl förvänta sig att en manlig komiker ska vara fanbärare för sitt kön, sin ålder eller sin hemort. Nej, jag gör det jag tycker är kul och viktigt. Jag gör vad fan jag vill!

Annons

Aktuell med ny show

Så här dagarna innan premiären är Katrin både taggad och lite nervös. Det är hon ensam på en scen i nittio minuter. Nervkittlande och härligt på samma gång. För bra material har hon gott om.

– Jag hittar inspiration och ser humor överallt i min vardag, det kommer naturligt. Livet är fullt av absurditeter som går att skruva till och skratta åt. Jag ser det mesta genom ett humoristiskt filter, men letar inte aktivt utan låter det komma till mig. Jag lyssnar och tar in, iakttar. Och hämtar förstås ur mig själv och mina egna reflektioner.

Första gången jag gifte mig var hela ansiktet lackerat

Efter två lyckade provföreställningar har hon valt att göra små justeringar i programmet. Saker hon har funderat på och lagt till. Hon menar att en föreställning på många sätt är levande materia och ingen blir den andra riktigt lik, även om man har ett manus.

Annons

– Apropå det här med att vi svenskar bara går i kyrkan när vi gifter oss, döps eller begravs och att det är så viktigt för oss att poängtera att vi tror på en högre makt men inte på Gud, kom jag att tänka på hur man ofta ser ut lite som en idiot när man gifter sig, trots att det är den dag då man vill vara sitt vackraste jag. En massa sprej i håret, som blir stelt och konstigt och smink som ska hålla i typ ett dygn, för att man ska se fräsch ut under alla festligheter. Och så blir det precis tvärtom. Första gången jag gifte mig var hela ansiktet liksom lackerat och alldeles blankt. Jag såg inte klok ut. Inte min man heller.

Katrin Sundberg som programledare för Alla för en på SVT.
Katrin Sundberg har bland annat varit programledare för Alla för en på SVT. Foto: SVT

Katrin Sundberg om maken

Katrin skrattar till åt minnet och berättar att andra gången hon gifte sig, med maken Magnus Dahlberg, var det helt annorlunda. Det var bara de två på Mallorca. Ingen konstig håruppsättning och ingen stel mask av smink. Mycket bättre.

Annons

– Fast då svettades jag i stället så att sminket bokstavligen rann bort!

En annan lustig grej som hon har noterat i sin vardag och som hon skämtar om är folk som ”snackar hål i huvudet” på andra och som totalt saknar självinsikt.

Katrin Sundberg med sin andre make, Magnus Dahlberg, på premiär.
Katrin Sundberg med sin make Magnus Dahlberg. Foto: TT

– Sånt kan jag tycka är kul att driva med. Sedan har jag ett stort sjok i min föreställning om att vara kvinna i medelåldern. För ja, det är bara att erkänna. Där är ju jag. Jag levererar en slags checklista till publiken med tolv punkter att pricka av för att se om man är en medelålders tant. Tar du med en brassestol till stranden? Klarar du Melodikrysset lekande lätt? Har tantrasexet övergått till att bli tantsex? Den där känslan av att du borde vilja ha sex men hellre sätter på Netflix än din man?

Annons

Humorn och komik har gått som en röd tråd genom Katrins liv. Redan som barn förstod hon humorns styrka och kraft – och var själv rolig och gillade att skämta till saker.

– Min pappa var en stor inspirationskälla. Han var otroligt rolig och tack vare honom insåg jag att humor både kan användas som ett vapen och vara avväpnande. Det är ett sätt att lätta på trycket och jag kände tidigt att det var en väg att gå. Jag blir faktiskt rädd för folk som saknar humor, det är lite läskigt. Man måste kunna skratta åt sig själv och andra, säger Katrin, som själv inspireras av starka kvinnliga komedienner som Ellen Stritch och Madeline Kahn.

Kan bli fel när man skämtar

En gemensam nämnare med dem är musikaliteten.

– Att vara komiker är att vara musikalisk. Att ha gehör för nyanser och en fingertoppskänsla för timing. Timingen är allt i komik. Men också att man har livserfarenheter att studsa mot. Riktigt roliga människor har djup. Min pappas drivkraft att slå igenom som skådespelare föddes ur ett fall i barndomen. Han knäckte sin näsa, som blev sned. Han fick alltid kämpa mot det där och bevisa sig bortom sitt utseende. Han kompenserade med talang och massor av charm.

Annons

Kan man skämta om vad som helst?

Katrin tystnar ett ögonblick och låter blicken falla. Hon är mer eftertänksam än sprallig och svarar med integritet och skärpa.

– Om man kan hitta en intelligent vinkel på något som är svårt att tala om, så varför inte. Men det finns inget egenvärde i att skämta om allt bara för att. Ibland kan jag uppleva att många av dagens komiker vill provocera och tänja på gränserna för att se hur långt de kan gå. Men det kan bli väldigt fel. Man måste kunna stå för och bottna i det man skämtar om.

Se också: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

De största framstegen för feminismen de senaste 20 årenBrand logo
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

Reagerar på gränslösheten i samhället

Den här gränslösheten är något som Katrin funderar mycket på, inte bara när det gäller humor. Hon menar att den genomsyrar hela samhället.

Annons

– Det finns en skrämmande gränslöshet i vad som läggs ut på sociala medier och vad man säger till och om andra. Det görs oreflekterat och det gör mig både ledsen och orolig. Det går alldeles för fort. Med en knapptryckning har man fläkt ut allt på nätet och om man ställer frågan varför så får man en axelryckning till svar, ”äsch, jag bara gör det”.

Den enda man tror på är sig själv

Katrin lutar sig framåt så att glasögonen glider ner en aning över näsryggen. Hon är medveten om att hon kan låta som den medelålderns ”surtant” hon är; med en kritisk blick på dagens ungdom.

Skådespelerskan Katrin Sundberg som Häxan surtant på SVT.
Katrin Sundberg som Häxan Surtant på SVT. Foto: TT

– Nu generaliserar jag grovt, men det känns som att ingen tror på varken framtiden, gud eller politiken. Den enda man tror på är sig själv. Det mantrat hör man hela tiden. Tro på dig själv! Lyssna till din egen röst! Du är ditt eget varumärke! Man tar inte ansvar för något, man ska bara ha lite kul, man bryr sig inte. Och så finns det unga som är raka motsatsen. Som har ett bråddjup och verkligen engagerar sig och söker kunskap. Det är väldigt polariserat, en intellektuell klasskillnad som är enorm, säger Karin och tillägger att det här gör henne både ledsen och förbannad.

Annons

– Det är livsfarligt. Men jag tror att det kommer en backlash, så här kan det inte fortsätta. Snart kommer vi att skratta åt allt detta, att vi gick på det. Hon skakar på huvudet innan hon fortsätter på samma tema. Det märks att ämnet engagerar.

Vad gör influencers?

– Och så har vi alla program och serier som handlar om kändisars privatliv. Det gråts ut i teve, vi får följa dem på nära håll i deras hem. Det är inte vad de presterar, deras verk och kunskap, som är det viktiga. Utan vilka de är som privatpersoner. Ytterligare ett exempel på denna jag-fixering…

De här samtida iakttagelserna och funderingarna har fått ta plats i hennes show och hon driver bland annat med influencers, som besitter en enorm makt och tjänar massor av pengar. Men på vad egentligen?

– Ja alltså, jag fattar faktiskt inte vad influencers gör? De har skapat sig själva och lever på sponsorpengar och miljontals ungdomar följer dem på sociala medier och de har blivit vår tids stjärnor. De är förebilder och många barn och unga vill bli som dem. Men vad är det för slags jobb egentligen? Det är jättekonstigt tycker jag.

Annons

Det går knappast att undvika att nämna Häxan Surtant i samma andetag som Katrin Sundberg. För många barn och föräldrar är hon synonym med den fiktiva figuren som för första gången dök upp i SVT:s Julmorgon 2004 – 2005.

Blir hon igenkänd på gatan?

Katrin skrattar till.

– Oh ja, jag blir ofta igenkänd. Och blir lika förvånad varje gång. Det känns kul att den där figuren lever kvar. Jag får snälla kommentarer som ”Jag måste bara säga att jag ääälskar Häxan Surtant”. Det värmer.

Fotnot: Den här intervjun gjordes innan coronapandemin bröt ut.

Vem är Katrin Sundberg?

Skådespelerskan Katrin Sundberg.
Katrin Sundberg. Foto: Pressbild
  • Namn: Katrin Sundberg.
  • Ålder: 57 år.
  • Familj: Maken Magnus Dahlberg.
  • Bor: På Södermalm i Stockholm.
  • Gör: Skådespelare, musikalartist och komiker. Började sin karriär som dansare och koreograf. Vi har sett henne i musikaler som Hairspray, Dirty dancing, Flashdance och Karl-Bertil Jonssons julafton. Har även medverkat i ett flertal filmer och komediserier på tv. Det som gjort henne mest folkkär är karaktären Häxan Surtant på SVT, programmet belönades med tv-priset Kristallen.
  • Aktuell med: Föreställningen Jag gör vad fan jag vill runt om i Sverige våren 2020 (om inte coronaviruset ställer till det).
Annons