Babben Larsson om sin nya man, nätdejting och karriären

Porträtt av komikern Babben Larsson som ser glad ut och ler mot kameran.

Babben Larsson är 63 år men funderar inte på att pensionera sig. Foto: Robert Eldrim

Vid 63 fyllda är Babben Larsson på höjden av sin karriär. Förfrågningarna haglar - och hon njuter av varje sekund. I höst är hon aktuell med en egen show som ska turnera i hela landet och i december kommer vi att se henne i årets julkalender.

Det är mycket just nu. Babben Larsson har ett fullspäckat schema och förfrågningarna haglar. Senast syntes hon i mello-finalen där hon – lite överraskande – framförde förra årets vinnarlåt med både pondus och allvar.

– Det gick bara inte att tacka nej till ett sådant hedersuppdrag. Jag har länge velat medverka i Melodifestivalen och har skickat in bidrag, men har aldrig nått ända fram. Så detta var ett sätt att ändå få delta, säger Babben entusiastiskt och berättar om all positiv feedback hon fick efter framträdandet.

Så här några veckor senare har hon landat mjukt i sin vanliga arbetsvardag som just nu mest handlar om att samla in idéer och intryck och skriva material till höstens föreställning Här kommer Babben Larsson Tjolahopp. Hon kommer att kuska land och rike runt med en helafton med musik och humor – men storstäderna är undantagna. I alla fall till att börja med.

Babben om coronaviruset och höstens show

– Mitt hjärta klappar för att komma ut i hela landet och möta publiken. Det ska bli jättekul, säger Babben, som dock har noterat att biljettförsäljningen, sannolikt på grund av coronaviruset, inte riktigt verkar ta fart.

Jag tillhör inte någon riskgrupp

– Det syns ganska tydligt i statistiken att många väntar med att köpa biljett, kan tänka mig att många är oroliga för att bli permitterade till exempel och inte vet hur det ska bli med deras ekonomi.

För egen del är hon inte särskilt orolig.

– Nej, jag är visserligen 60+ men tillhör inte någon riskgrupp i övrigt. Om jag blir sjuk stannar jag hemma så länge som rekommenderas och hoppas att jag slipper uppsöka sjukhus och belasta vården. Men man kan förstå att folk är oroliga. Det här med att hamstra mat och toapapper är kanske ett försök att ta kommando över sin oro, även om just toapapper är en konstig sak att hamstra, vi har ju en stark pappersindustri inom Sverige så det är troligen inget som riskerar ta slut.

– Själv har jag köpt extra mycket mat, mest färskvaror. Jag äter inte socker eller gluten och då går ganska många konserver och torrvaror bort så jag har fyllt frysen med grönsaker, kött och smör!

Porträtt av en leende Babben Larsson.

Komikern Babben Larsson hoppas att den speciella coronasituationen som i skrivande stund råder kan föra något gott med sig. Foto:

Även om situationen just nu är extraordinär hoppas hon att det svåra läget kan föra något gott med sig.

– Jag hoppas att vi ska se till våra grannar och våra nära och kära. Om jag själv är frisk kan jag kanske rycka in och handla åt någon annan som är gammal eller nedsatt så de slipper utsätta sig för smittan. Det vore väl underbart om våra goda sidor kom fram av krisen.

Så tvättar du händerna för att undvika coronasmitta:

Var olydig som barn

Som komiker, skådespelare och kreatör är Babben ständigt på gång med nya idéer och uppslag. Hon har med åren utvecklat en speciell blick och känsla för tillvarons absurditeter och hittar humor i saker som andra kanske inte ser. Hon antecknar, klipper ut från tidningar och samlar allt i en mapp som senare gås igenom. Inget är för obetydligt för att klura vidare på och kanske omvandla till en stå-upp.

Hon hämtar inspiration från egna erfarenheter och samhällsandan i stort.

– Som det här med alla unga tjejer som ska vara rebeller i dag. Det kan ju inte vara så lätt att vara föräldrar till Greta Thunberg.

Babben var själv rebellisk som ung, så hon känner igen sig.

– Det var såklart önskvärt att vara lydig, men det var inte jag. Pappa bannade mig, men jag tror att han innerst inne tyckte att jag var tuff som gick min egen väg!

Babben Larsson och David Sundin på Kristallengalan.

Svt-programet Bäst i test vann en Kristall. Babben Larsson och David Sundin tog emot priset. Foto: TT

Ett ämne som hon funderar på och tycker är lite lustigt är alla gamla talesätt som har formulerats om i takt med att de yngre generationerna inte lär sig dem ordentligt.

– Som ”den snabbaste kniven i lådan” i stället för ”den skarpaste kniven i lådan”. För att inte tala om den härliga rytmen i ”fackamannamässigt”, säger Babben med ett skratt.

Hon tycker att det låter snyggt, lite som rap och repeterar ordet som ligger skönt i munnen. Facka-manna-mässigt.

Nätdejtade och träffade kärleken

Ett annat ämne som hon gärna dryftar är hämtat ur egna erfarenheter. Det här med att försöka nätdejta seriöst efter 60.

Hon skakar på huvudet och låter blicken vandra iväg.

Det finns en hel del konstiga typer därute

Babben Larsson: ”Mina relationer har tagit stryk”

– Ja, det finns en hel del konstiga typer därute. Jag har varit ute på några sajter och upptäckte att jag kände igen många profiler, det är samma personer som hänger där. Det finns ett ymnighetshorn av potentiella partners, nätdejting blir lätt cyniskt, man ger inte folk en chans. Många går bara på utseendet. Men en riktig relation ska kännas, inte synas. Själv går jag på magkänsla. Jag vet vem jag är och vad jag vill, konstaterar Babben, som under sin nätdejtingperiod hann utsättas för en romantisk bedragare.

– Det var en man som påstod att han var från USA, men när jag undersökte det hela närmare så märkte jag att det var mycket som inte stämde. Ganska snabbt kom det här med pengar upp... jag drog förstås öronen åt mig. Senare upptäckte jag samma foto men med ett annat namn. Jag gick ju inte på det där, men det var en intressant erfarenhet.

Som kändis måste det vara lite speciellt att nätdejta; det går ju knappast att mörka vem man är.

– Nej, så är det ju. Men jag har haft tur. Jag träffade en trevlig man på en dejtingsajt och vi är numera tillsammans. Vi bor inte ihop för det är svårt med våra scheman. Han är hantverkare och stiger upp tidigt, medan jag jobbar på udda tider och somnar sent. Dessutom är jag alldeles för introvert för att vilja dela hela min vardag med någon. Jag behöver mycket egen tid. Men vi är samma andas barn och brukar försöka ses ett par dagar i veckan. Det känns toppen, säger Babben med ett leende.

Babben gick in i väggen

Hon poängterar att det här med egen tid och återhämtning är viktigt. Som artist och komiker hamnar man lätt in i honungsfällan. Jobbet är ju kul och kreativt och det finns inga vattentäta skott mellan arbete och fritid. Det är lätt hänt att man jobbar dygnet runt. Hjärnan är ständigt igång, idéerna flödar.

Mia Skäringer: ”Jag behövde en paus för att orka med allt”

Men myntet har en baksida. För 20 år sedan gick Babben in i väggen. Numera har hon satt upp regler för sig själv och ser till att bygga in ledig tid och träning – för att inte hamna där igen.

Komik måste skava litegrann för att kännas

– Jag ser till att ha lediga dagar också, då går jag och tränar och sitter och kollar på underhållningsteve dagtid. Det är mitt sätt att koppla av. Jag märkte tidigare hur jag liksom aldrig kom i säng och började fundera på varför. Och kom på att det berodde på att jag ofta satt och jobbade tills sent på kvällen. Så det blev ingen nedvarvningstid alls för mig. Det har jag blivit bättre på, att se till att kvällens sista timmar är mina. Jag läser, kollar på teve, slappar, säger Babben och berättar i nästa andetag att hon också har börjat läsa in högstadiematten.

Målet i slutändan är att göra högskoleprovet. För att se vilket resultat hon får.

– Jag struntade i matten efter åttan. Nu längtar jag efter den där hjärnjympan, det är jättekul. Det finns många bra lärare på youtube som förklarar hur man räknar. Men som äldre elev inser man att matematiken inte alltid möter verkligheten. En uppgift gick ut på att räkna ut ytan på en flagga. Mitt svar blev fel… för att jag hade räknat med sömsmånen!

Babben Larsson lutar huvudet i handen i en biosalong.

Babben Larsson tillhör en av de mest erfarna komikerna i Sverige med sin lite drygt 30 år långa karriär. Foto:

30 år som komiker

Med sina drygt 30 år som komiker hör Babben till de mest erfarna kvinnliga komikerna i Sverige. Då, när hon började, var det bara hon och Ulla Skoog.

– Jag upplevde faktiskt inte att vi blev behandlade på något särskilt sätt bara för att vi var kvinnor. Vi var komiker. Punkt slut. Men senare, på 90-talet, när jag höll i stå-uppkurser märkte jag att killarna som deltagit fortsatte med stå-upp medan tjejerna försvann. Så vi samlade in tjejerna på en egen kurs för att stötta och stärka dem.

Babben tystnar en stund innan hon fortsätter:

Mitt budskap är att tuffa till sig och gå hem och analysera vad som gick fel

Allt du vill veta om programledaren David Sundin

– Tjejer reagerar ofta annorlunda än killar på ett dåligt gig. De tar åt sig och vill inte gå upp på scenen igen, medan killar lättare skakar av sig och menar att det var publiken det var fel på. Mitt budskap är att tuffa till sig och gå hem och analysera vad som gick fel. Stand-up är ett hantverk, inte ”magi”!

Mycket inom komiken har förändrats genom åren. I dag är det mera politiskt korrekt, man får inte skämta om vad som helst. Men det är som det är, menar Babben.

– Man måste till viss del anpassa sig till tidsandan. Det finns inget egenvärde i att säga n-ordet bara för att. Eller skämta om funktionsnedsatta. Men visst är det så att komik måste skava litegrann för att kännas. Man måste våga tänja på gränserna och dra det ett extra varv för att det ska bli kul och tänkvärt. Min ambition är att ge publiken en tankeställare, att det ska kännas ”aha, just det”.

Skådespelarna Sara Rhodin, Babben Larsson, Emanuel Kielin, Joel Adolphson, Annika Andersson och Johan Glans i julkalendern.

Sara Rhodin, Babben Larsson, Emanuel Kielin, Joel Adolphson, Annika Andersson och Johan Glans medverkar i julkalendern 2020, Mirakel. Foto: TT

Med i Bäst i test på Svt

Det går knappast att nämna Babben utan att också nämna teveprogrammet Bäst i Test, där hon just nu är aktuell. Hon lyser upp när hon berättar om hur kul hon tycker det är.

– Det är otroligt vilka galna lösningar deltagarna kommer på. Det är genvägar som ingen tänkt på. Jag älskar det! Jag tänker att det som ”gör” programmet är alla överraskningar och spontana reaktioner. När stressen slår till så låser det sig hos många. Alla har inte förmågan att prestera under press.

En annan anledning till att hon gillar programidén är att det är att deltagarna och programledarna går in för sina uppgifter med liv och lust.

– Underhållning ska alltid tas på allvar, det är mitt rättesnöre.

Någon pensionärstillvaro är inte aktuell än så länge. Babben hoppas på att de fantastiska erbjudandena fortsätter att komma och att hon får fler skådespelarroller – det var ju som skådis hon en gång började sin karriär.

– Och så vill jag skriva! Jag vill att man ska använda mig till manusskrivande. Jag har massor av erfarenhet och har mycket att dela med mig av.

Vem är Babben Larsson?

Babben Larsson – alltid aktuell. Foto: Robert Eldrim
  • Namn: Babben Larsson.
  • Ålder: 63 år.
  • Familj: Särbo samt dottern Sofia, 28.
  • Bor: I Solna och i fritidshuset utanför Enköping.
  • Gör: komiker, sångerska och skådespelare.
  • Aktuell med: Showturnén Här kommer Babben Larsson Tjolahopp med start i september.