Babben Larsson: ”Mina relationer har tagit stryk”

Babben Larsson
Hon kunde ha blivit bonde på Gotland. Men pälsallergin satte stopp för Babben Larssons jordbrukarkarriär. I stället gick hon scenskolan och blev en av landets mest folkkära komiker och programledare. I vår sätter hon på sig poliskostymen i dramaserien Den inre cirkeln.

Förra året firade Babben Larsson 30 år som ståuppkomiker. Hon har varit programledare för bland annat Babben & Co, Stjärnor hos Babben och tv-aktuella Bäst i test, samt spelat både teater och i tv-serier.

Men karaktären som polis i nya dramat Den inre cirkeln är hennes första lite större roll i en serie.

– Det var jättekul och jag fick verkligen mersmak på att filma mer, säger hon och ler.

Serien bygger på romanen I maktens öga av Per Schlingmann. Det är ett politiskt spänningsdrama i åtta delar som utspelar sig undernågrahetadagar på Almedalsveckan i Visby.

– När den svenska statsministern hoppar av blir det maktkamp mellan två kandidater som vill ta över. I handlingen får vi följa med bakom fasaden och uppleva hur en kraftig mediestorm påverkar högt uppsatta politiker.

Dessutom begås ett mord på en journalist.

Jag är stolt att jag hållit mig kvar i branschen så länge.

Babbens figur är en av poliserna som utreder brottet, innan Stockholmspolisen kommer och vill ta över på den gotländska ön.

– Jag som mest sysslat med komik innan tycker att det är väldigt roligt att göra något helt annat. Samtidigt breddar det ju mitt register. Jag tycker inte att det var så svårt att göra en mer allvarlig karaktär. Det brukar ju sägas det är lättare för en komiker att göra en sådan här roll än för exempelvis en dramatiker att plötsligt gå in och vara rolig.

Babben Larsson i en röd soffa.

Mångfacetterad. Babben Larsson är kanske mest känd som komiker men gillar även att göra lite seriösare jobb. Foto: Peter Ericsson

För egen del är hon mycket samhällsintresserad och allmänbildad. Det bevisar om inte annat semifinalplatsen i På spåret på SVT 2003, där hon tävlade med Herman Lindqvist.

De förlorade mot Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Cecilia Hagen med 50-52, vilket är den högsta totalsumma två lag haft i programmets över 30-åriga historia.

– Vi kompletterade varandra väldigt bra och jag fick visa en annan sida av mig själv som tittarna kanske inte kände till. Jag konsumerar mycket nyheter hela tiden, och inför mina ståuppgig får jag nästan tänka på att inte vara för påläst. Ska jag skämta om till exempel politiker måste jag ta hänsyn till att folk generellt sett inte är lika insatta.

Babben på turné i Sverige

Babben har också skaffat sig bra koll på många små orter runtom i Sverige med sin turné Expedition Babben. Den inleddes våren 2016 och samtliga landskap i landet ska besökas. Kravet har varit att hon aldrig uppträtt på platsen innan och att lo kalen tar minst 200 åskådare.

– Under mars och april har jag tre landskap kvar att besöka – Ångermanland, Jämtland och Härjedalen. Därefter har jag varit på totalt 104 små orter, som bland annat Långträsk, Ytterhogdal och Österbymo. Jag vill komma dit folket befinner sig, de ska inte behöva ta sig någonstans. Gärna till platser som aldrig annars får besök av välkända namn.

Expedition Babben, Babben Larsson

I april kommer föreställningen Expedition Babben bland annat till Dvärsätt, Hackås och Vemdalen. ”Jag åker gärna till platser som aldrig annars får besök av välkända namn”. Foto: Pressbild

När Babben arbetar är det alltid ordning och reda, hon är mycket noga med att förbereda sig. Men hemma i lägenheten i Stockholm kan det stundtals vara lite si och så med att hålla ordning.

– Jag är mer slarvig än pedantisk. Jag kan slänga av mig en kofta på en köksbänk som kan bli liggande någon dag, även om jag som regel röjer upp innan jag går och lägger mig. Fast det hände ibland att min dotter fick gå och plocka efter mig när hon bodde hemma.

Jobbet har gått i första hand och mina relationer har tagit stryk.

Dottern Sofia har hunnit fylla 27 år och är utflugen sedan flera år tillbaka.

– Hon är väldigt ordningsam av sig och kunde inte plugga när det var stökigt i lägenheten. Det tycker hon säkert är skönt att slippa i dag, om hon inte behöver plocka efter pojkvännen i stället, haha.

Inspelningen av Den inre cirkeln skedde på Gotland där Babben är född och uppvuxen, och det var som att komma hem några veckor.

– Gotland är verkligen hemma för mig. Jag brukar åka dit över påsken, minst en vecka i augusti och ibland över julen. Det senaste året har det även blivit en del jobb där.

Slog igenom 1988

Föräldrarna var bönder och hoppades att hon skulle jobba vidare på familjens gård som varit i släktens ägo ända sedan 1500-talet.

– Jag har alltid älskat djur och tyckte att det var kul på gården. Sedan drabbades jag av pälsdjursallergi, vilket ju försvårade ganska mycket. Dessutom drömde jag om att bli skådespelerska. Jag hade talang och uppmuntrades av en ledare när jag gick en kurs på Gotland som 19-åring och han slussade mig vidare till scenskoleproven i Stockholm, där jag kom in på andra försöket.

Numera är gården såld.

– Ibland måste man våga bryta traditioner, även om de är flera hundra år gamla. Det var ett ungt, mycket trevligt par som tog över och det kändes väldigt bra att lämna över till dem.

Babben Larsson i Den inre cirkeln

I Den inre cirkeln spelar Babben en polis som utreder ett journalistmord. Foto: Pressbild

1988 slog Babben igenom som ståuppkomiker och gjorde sig framför allt populär via tv-programmet Släng dig i brunnen som sändes från Stockholmskrogen Norra Brunn.

– På den tiden var Ulla Skoog Sveriges enda kvinna inom den här genren och först var jag ett andrahandsalternativ till henne. Jag fick ta de uppträdanden hon inte hann med. Men sedan blev det mer och mer.

Babben menar att ståuppkomik är ett hantverk som man lär sig efterhand.

– I grunden är det nog lite som musikalitet, antingen har du det eller inte. De viktigaste egenskaperna för att lyckas är humor, timing och närvaro.

Då och då händer det att Babben funderar över hur livet sett ut om hon arbetat kvar på gården.

– Jag hade säkert trivts bra som bonde också, om jag kunnat arbeta vidare med djuren. Men då hade jag säkerligen också målat eller musicerat för att få utlopp för min konstnärliga sida.

Brände ut sig ordentligt

Babben har svårt att förstå att över 30 år har gått sedan genombrottet.

– Det känns helt galet och nästan ofattbart. Samtidigt är jag stolt över att ha hållit mig kvar i branschen så pass länge. Skämtklimatet är lynnigt, det kan räcka med två felsteg så är man borta. Eller om man inte längre är relevant och publiken tröttnar.

En av förklaringarna till att populariteten ökat stadigt är hennes ständiga nyfikenhet.

Men efter en period med många uppdrag höll det på att sluta illa.

– Jag tyckte att det var så roligt och hade svårt att säga nej till gig, trots att jag egentligen borde. Jag vägrade att lyssna på min kropp när den sa ifrån.

När jag väl ger mig på något går jag all in.

En morgon 1997 vaknade hon och var plötsligt totalt tömd på all energi.

– Kalendern var fullbokad sju månader framåt och jag var så stressad att jag inte ens reagerade på stress. Ändå körde jag på ända tills det bara small till. Då hade jag bränt ut mig ordentligt och det var bara att boka av allting.

Babben Larsson och David Sundin i Bäst i Test på SVT.

Tillsammans med David Sundin programleder Babben Larsson underhållningsprogrammet Bäst i test på SVT. Foto: SVT

Babben fick en mentor som lärde henne slappna av och som gav henne uppgifter i självkännedom. Hon provade olika former av terapi och försökte dessutom bli av med sitt sockerberoende och började motionera.

– Jag gjorde inte ett enda framträdande inom ståuppkomiken på sju år. I stället började jag efter en tid att jobba med humorgruppen R.E.A, spela teater och sjunga jazz i ett storband.

I dag är hon inte rädd för att drabbas av utbrändhet igen.

– Nej, det har gått över 20 år och jag har lärt mig lyssna på min kropp och att tidigt upptäcka varningssignalerna. Men i början av 2000-talet var jag faktiskt på väg att åka dit igen. Inte på grund av mitt yrke, utan hundsport. När jag väl ger mig in på något går jag nämligen all in. Jag kör på i 180 kilometer i timmen, vad det än gäller. Men nu har jag blivit bättre på att dra i bromsen, den existerade inte förut.

Babben har dragit nytta av sina erfarenheter och har de senaste 20 åren föreläst i ämnet under rubriken Friskvård à la Babben.

– Jag gör cirka 20–25 föreläsningar per år, det kan vara hos olika fackförbund eller på inspirationsdagar, och det man kan konstatera när jag träffar många människor runtom i landet är att ett skrämmande antal håller på att jobba ihjäl sig. Hundratals personer dör varje år i Sverige på grund av stress. Vi måste bli bättre på att prioritera och ta hand om oss själva. Det krävs samtal på samhällsnivå för att få bukt med problemet.

Reser gärna själv

Sedan flera år tillbaka har hon ingen att anpassa sig till hemma och gör gärna resor på egen hand, som till Afrika för att åka på safari och fotografera vilda djur.

Men bara för att hon inte har några problem med att leva själv innebär det inte att hon alltid vill vara det.

– Jobbet har gått i första hand i många år och det har förstås gjort att mina relationer tagit stryk. Men visst hade det kunnat vara trevligt att ha någon. Jag attraheras av humor, närvaro och omtänksamhet. Det är viktigt att känna sig sedd och omhändertagen, utan att bli styrd eller kontrollerad. Jag vill inte bli ”fixad” eller ”anpassad” och vill ha en partner som är trygg och känner sig själv, säger Babben Larsson.

8 snabba frågor till Babben Larsson

Vilken mat bjuder du helst på?

– Något med kyckling, det går så gott som alltid hem. Gärna med bland annat apelsin och grädde.

Beskriv dig själv när du gick i skolan!

– Ungefär som i dag, en ganska slagfärdig person. Men jag trivdes inte med mig själv och hade en massa komplex. Jag kände mig inte utanför, däremot lite udda.

Har du någon gång åkt fast för fortkörning?

– Ja, men bara en gång och det var som 18-åring när jag nästan precis tagit körkort. Hade tur som kom undan då, haha.

Har du några husdjur?

– Nej, jag hade hund i 15 år, men nu är jag bara dagmatte åt dotterns hund. Det är kul, men skönt att slippa problemet att skaffa hundvakt när jag turnerar.

Vem beundrar du mest?

– Det finns flera stycken. Men av de jag tänker först på är Mia Skäringer med sin fantastiska föreställning och på vilket sätt hon fungerar som förebild för andra kvinnor.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Trivial Pursuit, jag gillar kunskapsspel och är allmänbildad. Jag prenumererar på flera dagstidningar och hänger noga med vad som händer i världen.

Har du någon gång ringt larmnumret 112?

– Ja, när en bil snurrade och körde av vägen precis framför mig när jag åkte moped hemma på Gotland.

Vilken bok läste du senast?

Ett jävla solsken, en biografi om Ester Blenda Nordström. Mycket intressant.

Vem är Babben Larsson?

Född: 29 oktober 1956 i Dalhem, Gotland.

Familj: Dottern Sofia, 27.

Bor: Lägenhet i Solna, fritidshus i Enköping samt en stuga tillsammans med sin syster på Gotland.

Intressen: Musik, underhållning, jobbet, resa, djur, fotografering, trädgårdspyssel i fritidshuset.

Aktuell med: Dramaserien Den inre cirkeln på Viaplay, Bäst i test säsong 3 på SVT, samt den egna föreställningen Expedition Babben, som hon turnerar med genom landet fram till 7 april.

Av Joakim Löwing

Läs också:

Pernilla Månsson Colt gick in i väggen: ”Jag var som en trasa”

Marianne Mörck: ”Jag har levt ensam i 13 år – och älskar det”

Malena Ernman om krisen: Min kropp kollapsade