Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Allt du vill veta om programledaren David Sundin

04 feb, 2020 
Minna Wallén-Widung
David Sundin som programledare för den första deltävlingen av Melodifestivalen 2020 i Linköping.
David Sundin verkar synas i de flesta tv-sammanhang nuförtiden, inte minst som programledare för Melodifestivalen tillsammans med Linnea Henriksson och Lina Hedlund. Men vem är han egentligen och hur startade hans bana i showbusiness? Här är allt du behöver veta om David Sundin!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Iseptember 2019 avslöjade SVT vem som blir programledare för Melodifestivalen 2020. Vid sidan av artisten Linnea Henriksson och Melodifestivalen-veteranen Lina Hedlund, presenterades också David Sundin som en i programledartrion.

Linnea Henriksson, David Sundin och Lina Hedlund i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2020 i Linköping.
Linnea Henriksson, David Sundin och Lina Hedlund i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2020. Foto: Karin Törnblom/TT

Och även om vi inte tidigare har sett honom i tv-rutan i samband med just Melodifestivalen, är han ingen novis i sammanhanget. Han har nämligen tidigare jobbat som manusförfattare för hela arrangemanget. Och – han älskar Melodifestivalen.

– Jag har tittat på Melodifestivalen, jag har jobbat med Melodifestivalen, jag älskar Melodifestivalen. Under alla de här åren har jag såklart inte kunnat undvika att tänka ”där uppe skulle man allt stå en dag…”. När jag nu äntligen får göra det kommer jag att ge mitt absolut bästa och njuta och ha roligt varenda liten sekund, sa han i pressmeddelandet.

Annons

David Sundins uppväxt i Gimo

Men vem är han då, David Sundin? Och hur hamnade han i tv-branschen?

Jo, David Sundin – som enligt sin Wikipediasida egentligen heter David Kai Lennart Abel Baker Sundin – föddes den 23 maj 1976 i östgötska Väderstad. Men under uppväxten bodde han främst i bruksorten Gimo, som hör till Östhammars kommun i Uppland. Orten präglas av metallindustrin och här bor cirka 3 000 personer i dag.

David Sundin intervjuas av Aftonbladet i samband med Melodifestivalen 2020.
David Sundin. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

– Det är en liten bruksort. Det finns en stor fabrik och en affär, sedan var det bra med den saken. Farsan jobbade på fabriken (som ingenjör) och mamma jobbade med att hyra ut lägenheter till dem som jobbade på fabriken, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Hit kommer Melodifestivalen 2020:

Videon kunde inte hittas

Förutom mamma och pappa hör också fyra år yngre brorsan Karl Sundin till familjen. David Sundin gick mediegymnasiet i Uppsala och började i mitten av 1990-talet att göra hemsidor hemifrån pojkrummet i Gimo, något som skulle vara början på hans framgångsrika karriär inom reklambranschen.

– Jag prickade det ganska bra, det var det mest eftertraktade då, folk som kunde göra hemsidor, har han sagt till Aftonbladet.

David Sundin gjorde karriär i reklambranschen

I tidningen Café har han berättat att han under den här tiden blev anställd av Nöjesguiden, där han bland annat blev upphovsman till det numera klassiska intervjugreppet Döskalle & Mästerligt.

Babben Larsson och David Sundin som programledare för Kristallengalan 2019 på Cirkus i Stockholm.
Babben Larsson och David Sundin som programledare för Kristallengalan 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Ett år senare startade han webbyrån Speedway Digital Army tillsammans med två kompisar. Affärerna gick bra och efter ett tag gick man ihop med två andra byråer och startade Abel & Baker, som snart hade hundra anställda och kontor i flera länder. David Sundin var en av byråns prisbelönta copywriters, men hoppade av 2001. Han drog i gång en ny byrå vid namn Great Works, som sedan såldes 2007 till ett japanskt företag. Fyra år senare hade företaget gjort en miljonförlust och köptes då tillbaka av grundarna. Men 2014 sålde David Sundin sin del av bolaget för andra gången.

Annons

Fick en fot in i humorvärlden

Medan han fortfarande var kvar i reklambranschen började David Sundin jobba för humorgruppen Killinggänget. Enligt Café började han skriva skämt på gruppens sajt Spermaharen, fast han egentligen anställts för att koda hemsidan. Han jobbade också med humorsajten 1000 apor, och drev en egen humorblogg vid namn Fantasinyheter.

Han anlitades så småningom av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons program Öppna dagar som inslagsproducent och myntade där det stående inslaget "Bra eller anus". Med tiden blev tv-jobben allt fler och han anlitades bland annat som inslagsproducent för Sen kväll med Luuk och Roast på Berns.

David Sundin stand up

Trots att han länge närt en dröm om att hålla på med stand up, skulle det dröja länge innan han vågade göra slag i saken eftersom han hade scenskräck. Under åren i reklambranschen tänkte han ofta att han kunde ha humorn som något att falla tillbaka på, ifall allt annat gick åt skogen. Men 2013 tog han tag i sin dröm och gick en kurs i stand up på Norra Brunn i Stockholm.

David Sundin och Kristin Kaspersen på Idrottsgalan 2019 i Globen i Stockholm.
David Sundin tillsammans med Kristin Kaspersen på Idrottsgalan 2019. Foto: Karin Törblom

– Till slut blev det att jag kände att nu får jag skärpa till mig. Om jag vill hålla på och skämta så måste jag ju ställa mig där uppe. Inte bara skriva åt andra eller…Jag får testa, och så åker vi bara, har han berättat för Café.

Annons

Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt och David Sundin har medverkat i mängder av olika sammanhang i nöjesbranschen. Han har uppträtt på en rad stand up-klubbar och 2014 kom han tvåa i SM i ordvitsar. Samma år debuterade han som skådespelare, då han hade en roll i humorserien Inte OK. För rollen blev han nominerad i kategorin Bästa manliga skådespelare på Kristallengalan året därpå.

Programledare för Bäst i test

Sedan 2017 är han tillsammans med komikern Babben Larsson programledare för Bäst i test i SVT, där kända svenskar tävlar i minst sagt udda grenar. 2019 utsågs programmet till årets program på Kristallengalan. Han har också deltagit i – och vunnit – Alla mot alla med Filip och Fredrik tillsammans med Suzanne Axell.

David Sundin, Anders "Ankan" Johansson, Hedda Stiernstedt och Henrik Dorsin som är aktuella med filmen "Se upp för Jönssonligan".
David Sundin tillsammans med resten av huvudrollsinnehavarna i kommande filmen Se upp för Jönssonligan – Anders "Ankan" Johansson, Hedda Stiernstedt och Henrik Dorsin. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Och även om 2020 är första året han står på Melodifestivalens scen, har han stor erfarenhet av att leda galor. Bland annat Kristallengalan, Idrottsgalan och Barncancergalan står på meritlistan, liksom otaliga företagsgig.

Annons

David Sundin förlorade tre miljoner

Även om David Sundin har tjänat bra med pengar under sin minst sagt framgångsrika karriär, har han inte alltid varit så duktig på att investera pengarna – något han också varit öppen med. För Café har han berättat att han förlorat ungefär tre miljoner kronor på felaktiga placeringar. En gång investerade han en miljon i ett företag som bröt uran.

– Det var en ren aktieinvestering efter ett tips som jag fick av en person som senare skrev boken Så förlorade jag en miljon på börsen. Det var ju svårt för mig att veta då att han skulle göra det, men jag gick in på bara det tipset och stoppade in över en miljon. Sen sålde jag med brakförlust, har han sagt i podcasten Våra Vänner.

Hon är David Sundins fru

Maria Sundin och David Sundin med dottern Betty på galapremiären av Ben 10.
David Sundin tillsammans med frun Maria och dottern Betty. Foto: Charlotte Brunzell

Och privat då? David Sundin gifte sig 2019 med flickvännen Maria Ericson, som han faktiskt träffade när han jobbade som manusförfattare för Melodifestivalen och hon jobbade som projektledare för hela evenemanget. 2019 fick de också sitt första gemensamma barn, dottern Lotta. Sedan en tidigare relation har han också sjuåriga dottern Betty.

Annons

David Sundis föreställning Nya svenska ord

David Sundin är högaktuell för tillfället. Förutom att han alltså leder Melodifestivalen, syns han också i rollen som Dynamit-Harry i den kommande filmen Se upp för Jönssonligan, i regi av Thomas Alfredson. I höst ska han också ut på turné med den egna humorföreställningen Nya svenska ord. Den där scenskräcken verkar vara som bortblåst.

– Jag har ruvat på en egen föreställning ett tag men inte vågat, för att jag har tänkt ”kommer någon och ser mig?”. Men nu ska det bli av. Jag ska lansera lite nya svenska ord, det är den röda tråden. Och att jag trycker in allt jag har tänkt i 43 år. Det är hundra procent skratt. En del har jag kört och testat, en del är nyskrivet, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Annons