Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Korsordsfrälst? Här är bokstavskombinationen som kommer driva dig till vanvett

15 dec, 2021 
Johanna Svan
Kvinna med ett korsord i handen ser fundersam ut.
Varning alla korsordsälskare – du kommer att tänka på detta i timmar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den som har löst korsord ett tag har säkert snappat upp en hel del småord som eda, keo och nor. Dessa är flitigt använda av korsordskonstruktörer för att fylla ut ordflätorna och få det stora ordpusslet att gå ihop.

Lite mer griller i huvudet brukar så kallade konsonantkluster orsaka. Dessa är, som ordet antyder, ord med flera konsonanter staplade på varandra utan någon vokal som skiljer dem åt. Bokstavskombinationen kallas också för konsonantklunga, konsonantkombination eller konsonantgrupp.

Älskar du korsord? Klicka här för att komma till tidningen med vårens bästa kryss!

I vissa språk, till exempel serbiska, finns hela ord utan några som helst vokaler, till exempel betyder ordet srpski just serbiska. Andra språk, som till exempel hawaiiska har inga konsonantklungor överhuvudtaget eftersom språkreglerna där förordar att konsonant följs av vokal, som i ordet för den hawaiianska huvudstaden Honolulu.

Annons

Konsonantkluster på svenska

I svenska språket är standard att konsonanter kommer maximalt tre i följd som till exempel i springa och strand. Det finns dock undantag och det är när konsonanterna kommer i slutet av ordet. Språkvetaren Adolf Noreen som var verksam i början av 1900-talet lyckades få ihop hela åtta konsonanter i slutet av ett svenskt ord; Herbstskts. Det är efternamnet Herbst följt av -sk som markerar adjektiv, sedan -t för neutrum och -s för ägande, så kallade genitiv-s.

Hur många konsonanter kan DU komma upp i?

Tidning med roliga korsord

Älskar du också korsord? Just nu finns Vårens bästa kryss med korsord att köpa från oss! Den fullmatade utgåvan innehåller hundratals sidor härlig mix av lätta och medelsvåra korsord och massor av roliga sudokun. Läs mer och köp tidningen här.

Vårens bästa kryss

Se också: Visste du det här om korsord?

6 saker du inte visste om korsordBrand logo
6 saker du inte visste om korsord
Annons