Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hemliga detaljerna bakom kronprinsessan Victorias Nobelklänning

14 dec, 2022 
Kronprinsessan Victorias nobelklänning signerad Camilla Thulin blev en stor snackis under den gångna helgen.
Nu avslöjar designern att det finns ett antal krav som en prinsessklänning måste uppfylla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022Brand logo
Se vad kungligheterna bar på Nobelbanketten 2022

Kronprinsessan Victoria valde svensk design av Camilla Thulin till den årliga Nobelbanketten 2022.

Nu berättar den uppmärksammade designer om det intensiva sex veckorna det tagit att arbeta fram den vackra kreationen – och kraven som klänningen måste uppfylla!

– Det ska mer vara som en läkarrock, det är hennes arbetskläder, förklarar Camilla i en ny intervju med Expressen.

Så var kronprinsessan Victoria klädd på Nobeldagen 2022

Den 10 december varje år hamnar Sverige i rampljuset globalt. Då firas nämligen Nobeldagen till Alfred Nobels minne och, i enlighet med dennes testamente, prisar man även de personer som på något sätt bidragit till ”nytta för mänskligheten” inom en rad forsknings- och ämnesområden.

Annons

Efter prisceremonin hålls en Nobelbankett, som i år ägde rum i Stadshuset i Stockholm. Under banketten är det stort fokus på gästernas galavärdiga klädval och den pampiga menyn.

Representater från svenska kungahuset var sedvanligt på plats och blickarna riktas naturligtvis mot kronprinsessan. Vilken klänning skulle hon bära i år?

Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin, Svante Pääbo, och kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm den 10 december.
Nobelpristagaren i fysiologi eller medicin, Svante Pääbo, och kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten.

Kronprinsessan Victoria har, genom åren, premierat både svensk design och ett hållbarhetstänk.

I år bar hon en rosa dröm med en kjol i sin prinsessanda. Klänningen tog sex veckor att kreera och är ett nära samarbete mellan designern Camilla Thulin och skräddaren Reza Ismaili.

Hemliga detaljerna bakom kronprinsessan Victorias Nobelklänning

I en ny intervju med Expressen berättar Camilla om det gedigna arbetet som hon och Reza lagt ner på uppdraget. De två har jobbat tillsammans i 18 år och den här upplevelsen har definitivt varit en av höjdpunkterna.

Annons

– Jag har jobbat mer eller mindre varje dag i sex veckor och ofta tolv timmar om dagen. Jag har verkligen lagt ner hela min själ i den här klänningen, säger Camilla till tidningen.

Hon berättar att arbetet inleddes med en diskussion mellan hennes team, kronprinsessan, dennes stylist och dennes kammarjungfru Tina Törnquist gällande förväntningar på klänningen. Då diskuterades bland annat färgval, detaljer och material.

Camilla Thulin på Guldbaggegalan 2022.
Camilla Thulin på Guldbaggegalan 2022.

Men Thulin understryker att det inte bara handlar om att göra en klänning, utan att det i allra högsta grad är ett funktionsplagg.

– Det finns massa parmetrar man måste tänka på, skrynklighet, att man ska kunna gå i den, föra sig. Kunden måste så klart tycka om både modellen och färgen, men framför allt måste den vara bekväm, förklarar hon och fortsätter:

– Kronprinsessan kan inte sitta där med någonting som skaver. Nobelfesten är en tolv timmar lång arbetsdag för henne. Det är inte som om jag, eller någon annan vanlig person, skulle gå på fest och det skaver lite. Då kan jag dricka fem glas vin och sedan känns det inte att det skaver längre. Så kan inte hon ha det, det ska mer vara som en läkarrock. Det är hennes arbetskläder.

Foto: Christine Olsson/TT, Pontus Lundahl/TT

Annons