Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kristin Kaspersen skrev bok om tacksamhet efter förlusten

19 dec, 2019 
Marina Nilsson
Porträtt av Kristin Kaspersen som har skrivit bok om tacksamhet.
Efter att Kristin Kaspersen förlorade sin mamma, allas vår Lill-Babs, skrev hon en bok om allt som hon är tacksam för i livet – både stort och smått.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kristin Kaspersens senaste bok Tacksamhet är en inspirerande bok om hur man kan tänka för att förvandla tillvarons små förtretligheter, och även stora sorger, till något värdefullt.

Bakgrunden till boken var att att Kristin för några år sedan hörde talas om att en känd amerikansk skådespelerska varje kväll skrev ner fem saker som hade gjort henne glad under dagen.

5 saker du kanske inte visste om Kristin Kaspersen:

Videon kunde inte hittas

"Jag började att göra som hon. Jag skrev ner det jag uppskattat och som gjort mig glad. Nu behöver jag inte skriva ner saker lika ofta. Att uppskatta det lilla i vardagen har blivit en naturlig del av livet”, skriver hon i boken, och nämner bland annat hur hon lärt sig att vända vardaglig besvikelse av typerna ”ånej, vi har inga ägg hemma och jag som var sugen på omelett” och ”typiskt, nu glömde jag stänga av väckarklockan och vaknade tidigt fast jag hade sovmorgon” till positiva upplevelser – som ett nytt recept, och en skön frukost framför tv:n.

Annons

Även sorgen efter mamman behandlas i boken, med tacksamhet och i en dagboksliknande form.

Kristin Kaspersen om tacksamhet och boken

Hur gör du i stressiga, svåra perioder för att verkligen komma tillbaka till här och nu?

– Jag tittar på vad jag kan förändra och vad jag inte kan påverka. Sen lägger jag fokus på själva förändringen. Jag försöker också undvika inre stress och se det som är bra.

Boken har ju vissa dagboksliknande drag, som i brevet till din mamma. Har det skrivna ordet varit något du har använt själv som verktyg för tacksamhet?

– Jag älskar att skriva, men för mig handlar arbetet framförallt om att jag har lärt mig att välja mina tankar. Det känner jag enorm tacksamhet över och den känslan är fantastisk. Det är så mycket vi kan göra själva. Genom att välja tankar så tar vi ansvar för var vi står just nu och kan sedan påverka det utifrån våra förutsättningar.

Annons

Hur kommer man ifrån känslan att det känns lite, lite fånigt att tacksamhetsträna, i alla fall till en början?

– Fokus är inte tacksamheten, den är en konsekvens. Fokus är att välja tankar och det kan man verkligen träna på. Det blev en kul sport för mig ett tag!

Om man har lite krämpor och känner ”men vad har JAG egentligen att vara tacksam för?” Hur gör man för att lyfta blicken då?

– Alla människor är olika och gör det här på olika sätt. En sak som jag gjorde och som jag vet hjälpt andra är att varje kväll skriva ner de där sakerna som har gjort dig glad under dagen. Det kunde vara att någon log mot mig, att någon sa hej, öppnade en dörr… inte så stora saker. Ser vi de små sakerna i vardagen som gör oss gott så ändrar vi fokus från det som är negativt. Negativa tankar skapar en inre stress och i slutändan tror jag att det ger ännu fler krämpor. Välj att se det du mår bra av, acceptera det du inte kan förändra, och se möjligheter i det du kan förändra!

Annons

Kristins brev till sin mamma Lill-Babs

(Utdrag ur boken Tacksamhet)

Det är mors dag och du är inte här. Jo, du är alltid här men inte fysiskt. Ibland är jag så arg. Du blev inte gammal. Du blev åttio år ja, men du nådde aldrig ålderdomen. Just det tycker jag är så orättvist. Du ville sluta jobba för att vara med oss mer. Och då togs du ifrån oss. Men som du säger, det är inget roligt att vara arg, det tar bara massor av energi. Oftast är jag bara stolt, lycklig och extremt tacksam över att just du är min mamma och mina barns mormor. Idag ska vi hylla dig och minnas dig för allt du är. Vi samlas i Storkyrkan, men det vet du säkert. Om det blir fullsatt vet jag att du vill att vi håller dörrarna öppna, du sa alltid att ingen får stängas ute. Vi lovar! Din publik, dina kollegor och vänner har omfamnat oss systrar och våra barn så enormt mycket sen du somnade in. Du är så extremt älskad. Den kärleken får även vi nu och den har stärkt mig enormt. Jag pratar till dig som tidigare. Jag tänker att du är i rummet bredvid. Tack mamma för all obeskrivlig kärlek och för att du alltid är så närvarande även nu.

Annons

Andra böcker om tacksamhet

Tacksamhet (HarperLife) av Kristin Kaspersen.

Ökad livsglädje genom tacksamhet (Libris förlag) av Patricia Tudor-Sandahl Genom korta, dagliga övningar får du hjälp att närma dig den livsglädje som vi alla bär inom oss.

Tacksamhet är toppen – en bok för barn om tacksamhet (Bornelings förlag) av Michaelene Mundy. Den här boken erbjuder föräldrar, pedagoger och andra vuxna i barnens liv en hjälp att förmedla vikten av tacksamhet till barnen.

Annons