Kronprinsessan Victoria: ”Semestra på hemmaplan”

Kronprinsessan Victoria under firandet på Victoriadagen den 14 juli
Passa på att upptäcka de kungliga slotten i Sverige i sommar. Kronprinsessan Victoria själv rekommenderar t.ex. alla vackra slottsparker.

Att semestra på hemmaplan har aldrig varit mer rätt och i tiden – inte minst ur ett klimatmässigt perspektiv. Och vad skulle kunna vara härligare än att lägga till en kunglig touch på semestern? Låt oss ge dig några tips – direkt från hovet (och kronprinsessan Victoria!)…

”Gör en utflykt till de kungliga slotten och besök platserna som varit centrala i vår kungliga historia. Slotten inrymmer fyrahundra år av konst och historia, och några av landets bäst bevarade interiörer”, skriver kungahuset på sin sajt.

Så har de kungliga slotten öppet i sommar

Under sommaren är samtliga tio kungliga slott – med tillhörande museer, parker, kapell, butiker och kaféer – öppna.

Annons

– Jag vill varmt rekommendera parkerna som omger flera av de kungliga slotten. Där möts natur och kultur, historia och nutid – där kan både stora och små har roligt och leka fritt på egna upptäcktsfärder, säger kronprinsessan Victoria själv.

Just nu är kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar på sitt älskade Öland. Här, i sommarvillan vid Solliden, kommer de tillbringa semesterns lata dagar med sol, bad och familjemys. Exakt hur kronprinsessparet tog sig till Öland kan du, för övrigt, läsa här, hos vår systersajt svenskdam.se.

Annons

I stället för att som vanligt ta flyget från Bromma flygplats valde vår miljömedvetna kronprinsessa att åka båt!

– De har tagit sjövägen till Öland denna gång, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef till Svensk Damtidning.

Prinsessan Estelle på Haga Slott.
Prinsessan Estelle beskådar sommarens vackra grönska från fönstret på Haga Slott.

Annons

”Allt fler får upp ögonen för närturism”

Kronprinsessan Victoria tänker på miljön i allt hon gör. Att semestra miljövänligt, på hemmaplan, är givetvis ett led i detta. Och det finns gott om saker att göra, i kunglig anda.

”Passa på att flanera i de vidsträckta slottsparkerna, besök vår slottsbutiker och koppla av i våra slottskaféer. Gör utflykter till Strömsholms, Tullgarns, Rosersbergs, Ulriksdals och Rosendals slott. Kungliga slottet och Drottningholms och Gripsholms slott är öppna året om, och dagligen under sommarsäsongen”, skriver man på Kungahuset.se.

Och det finns mer därtill:

Lustslottet Kina slott i Drottningholms slottspark och Gustav III:s paviljong i Hagaparken är öppna. Även Riddarholmskyrkan – Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka är öppen under sommaren.

– Allt fler får upp ögonen för närturism – att semestra på hemmaplan och upptäcka allt fint vi har, säger kronprinsessan Victoria.

Av Johanna Lejon

Foto: Erika Gerdemark/Kungliga hovstaterna, Karin Törnblom/TT

Mer nöjesinnehåll från allas.se: