Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kung Carl Gustafs ex-flickvänner idag

05 jul, 2022 
Michaela Mastad
FotografPetterson Rolf/TT
Pia Degermark och kungen
Vår kära kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har varit gifta sedan 70- talet. Men innan han träffade Silvia så parades han ihop med en rad andra vackra kvinnor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under kungens ungdomsår var han en eftertraktad man. Det kom många friarbrev till slottet från kvinnor som ville gifta sig med den blivande kungen, något som Aftonbladet tidigare har berättat om.

Se också: Drottning Silvia genom tidernaBrand logo
Se också: Drottning Silvia genom tiderna

Den unge prinsen syntes ofta ute på dansgolvet i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet. Man kunde skymta honom festandes på alla populära diskotek i Stockholm och prinsen nyttjade minst sagt sina ungdomsår som singel. Det var baler, fester och seglingar i Sandhamn, party i Storlien och bjudningar och fester på Rivieran.

Annons

Det blev en hel del festande och resande under dessa år och flera kvinnor fångades på bild tillsammans med kronprinsen. Flera utav dem blev omnämnda som prinsens nya ”flamma”.

Kungens mest omskrivna romans

En kvinna som fångades på bild med kronprinsen var Pia Degermark. Bilden på duon är en utav de mest kända på grund av deras påstådda romans. Paret fångades på bild första gången under en sportlovsdans i Storlien, påsken 1966.

Men där var det inte så mycket till romans, de var vänner sedan flera år tillbaka och de hade lärt känna varandra under familjesemestrar och gick dessutom på samma skola.

– Det utvecklades aldrig till en större romans men när vi hade middagar skulle jag sitta bredvid Carl Gustaf. Kom inte jag fick platsen vara fri. Det var lite gulligt, har Pia Degermark skrivit i sin självbiografi Gud räknar kvinnors tårar.

Pia Degermarks påstådda romans med kungen var väldigt omskriven.
Pia Degermarks påstådda romans med kungen var väldigt omskriven.

Efter den påstådda romansen med kungen slog Pia igenom som skådespelerska och hon hade flera välkända roller. Men framgången tog slut när hon hamnade i ett amfetaminmissbruk, Pia blev hemlös och fick sedan avtjäna ett 14 månaders långt fängelsestraff.

Annons

Idag lever Pia Degermark ett lugnt liv, långt bort från rampljuset. Hon har flyttat till Norrtälje och brinner för hundar. Hon har även skrivit självbiografin Gud räknar kvinnors tårar.

Pia Degermark.
Pia Degermark lever ett lugnt liv idag och har tagit avstånd från rampljuset.

Liv var kronprinsens ”fästmö”

Men det slutar inte bara vid Pia. Liv Porjé var kronprinsens ”flamma” och ”fästmö” i damtidningarna i flera år i början av 1970-talet. Hon ingick i kronprinsens närmaste krets och var kronprinsens dam på baler, fester och seglingar i Sandhamn. Även om Liv hängde med kungen på hans resor och uppdrag så var det i ett litet hus på Djurgården som paret umgicks mest. I hennes lilla stuga på föräldrarnas tomt umgicks paret i hemlighet där de kunde gömma sig för alla nyfikna.

Annons

Idag är Liv och kungen goda vänner och Liv och hennes make har varit på flera tillställningar som kungaparet har anordnat, till exempel kungens 50-årsfest.

Liv Porjé och hennes man.
Liv Porjé och hennes man Anders Skog.

Charlotte kunde bli Sveriges drottning

Ett tag trodde många att den då 23-åriga Charlotte Klingspor skulle bli svensk drottning. Charlotte var en gammal skolkamrat till kungen från Sigtunaskolan och paret syntes sällan på bilder tillsammans. I stället träffades de i hemmiljö i Charlottes lägenhet, inte långt från det kungliga slottet i Stockholm.

Annons
Charlotte Klingspor och kungen.
Charlotte Klingspor var en nära vän till kungaparet.

Men kärlekssagan med kungen höll inte. Allt förändrades när det sa klick mellan honom och Silvia. Fast Charlotte blev kvar i kungens inre kretsar och blev en nära vän till Silvia.

Charlotte gick vidare i kärlekslivet och gifte sig med baronen Fritz-Rosenörn-Lehn och makarna slog sig ned på hans herrgård Rössjöholm vid Örkelljunga. När Charlotte var 53 skedde det fantastiska miraklet och hon blev mamma till sonen Carl.

Men några år senare avled tyvärr Charlotte i levercancer och kungaparet var på begravningen för att ta sitt farväl.

Charlotte Klingspor.
Charlotte Klingspors kärlekssaga med kungen höll inte.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons