Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet

13 jul, 2022 
Linda Strömbäck
FotografTT
kungen och drottningen i unga dar
Har du koll på hur kungaparet egentligen träffades? Och hur länge de var tvungna att hålla sin relation hemlig? Vi har samlat hela kärlekshistorien om kung Carl Gustaf och drottning Silvia här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
VIDEO: Så blir svenska The Crown – hovet bekräftar samarbeteBrand logo
VIDEO: Så blir svenska The Crown – hovet bekräftar samarbete

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har varit gifta i 46 år. Tillsammans med tre barn och åtta barnbarn har de skapat sig ett rikt äktenskap och en stor familj. Här är den sagolika historien om hur kungaparet först blev kära.

Så träffades kungen och Silvia

Historien om kung Carl Gustaf och Drottning Silvia börjar den 26 augusti 1972. Silvia Sommerlath som då var 27 år gammal arbetade som utbildningsansvarig för OS-värdinnorna vid de olympiska spelen i München. På VIP-läktaren träffade hon en man som endast stod ett par meter framför henne, men med en kikare riktat åt hennes håll – Sveriges dåvarande kronprins Carl Gustaf. Efter den flirtiga inviten på läktaren skickade sedan kronprisen fram sin adjutant på en cocktailmottagning och bjöd Silvia till en privat familjemiddag.

Annons
En ung Silvia Sommerlath
En ung Silvia Sommerlath

Kungen och Silvias första dejt

Samma kväll anslöt Silvia till sällskapet som bestod av kronprinsen, prins Bertil och Lilian, prinsessan Birgitta och hennes man prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen.

– Vi hade väl hunnit ta oss ett glas innan Silvia anlände, så alla var väldigt glada och plötsligt ville prins Bertil leka tjurfäktning. Silvia hade en sådan där lång svart cape på sig över sin OS-dress och den fick hon hålla upp och så låtsades vi att den var det röda skynket. Stackars Silvia, hon trodde nog att vi var helgalna! berättade prinsessan Birgitta tidigare för Svensk Dam.

Annons

Senare under kvällen besökte kronprinsen och hans dejt nattklubben Kinki där de fastnade på bild tillsammans.

Kronprinsen och Silvia Sommerlath på nattklubben Kinki
Kronprinsen och Silvia Sommerlath på nattklubben Kinki

Carl Gustaf och Silvias hemliga relation

Carl Gustaf och Silvia hade därefter kontakt via telefon där deras relation utvecklades till en början. Sedan började de resa till varandra mellan Sverige och Tyskland och Silvia blev tvungen att bära peruk och anlita dubbelgångare för att undvika fotografer. Paret åkte sedan på hemliga resor till Alperna och Sardinien där de umgicks med kronprinsens närmaste krets. Men en sommardag på Öland fastnade paret på bild när Carl Gustaf tankade sin Porsche vid en bensinmack – och snart skulle alla veta att kronprinsen hittat kärleken i Silvia Sommerlath från Tyskland.

Annons
Carl Gustaf och Silvia
Carl Gustaf och Silvia

Kungaparets förlovning

Däremot fick en förlovning vänta för det nyblivna paret. Kronprinsens farfar kung Gustaf VI hade nämligen en konservativ syn på giftermål med icke kungliga. Vilket resulterade i att kungen väntade med att offentliggöra sin förlovning med Silvia tills hans farfar gått bort.

Fyra år efter första mötet under olympiska spelen 1972 kom sedan nyheten att kronprinsen förlovat sig. Den 12 mars 1976 mötte Carl Gustaf och Silvia pressen på det kungliga slottet i Stockholm.

Annons

– Det sa klick, sa kungen när han berättade om mötet med Silvia.

Den kungliga förlovningen
Den kungliga förlovningen

Kungen och drottningens giftermål

Vigseln ägde rum senare samma år den 19 juni i Storkyrkan i Stockholm. 180 000 människor samlades vid Kungliga slottet och i kyrkan satt 1200 gäster och inväntade brudparet.

Brudparet 1976
Brudparet 1976

Kungen bar sin amiralsuniform och Silvia var klädd i en elfenbensvit haute couture-klänning från Dior. I sin brudbukett bar hon liljekonvalj, doftranka och orkidé. I vapenhuset kysstes sedan de nyblivna makarna.

Annons

Det är den enda kyssen som fångats på bild.

Den enda kyssen som fångats på bild
Den enda kyssen som fångats på bild
SE OCKSÅ: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparetBrand logo
SE OCKSÅ: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet
Annons

Källa: Aftonbladet, Foto: TT

Annons