Kungen ska hjärtopereras – prinsessan Madeleine reser hem

Kungen

Foto: Ola Axman/TT

I ett pressmeddelande skriver Hovet att Sveriges kung Carl XVI Gustaf ska operera hjärtat. Enligt uppgifter till Svensk Damtidning är prinsessan Medeleine på väg hem till Sverige.

Den 20 februari ska kungen opereras i hjärtområdet med så kallad titthålssteknik. Till Expressen berättar kungens livmedikus, Viveka Frykman Kull, överläkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, att det inte rör sig om ett stort kirurgiskt ingrepp. Det är på hennes inrådan som kungen ska opereras.

Se också: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet
0:54

Efter reklamen: Se också: Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet

(0:54)

Slå på ljud

– Rent generellt kan man säga att man kan gå in med titthålsteknik i egentligen alla organ utan att behöva öppna upp med ett stort kirurgiskt ingrepp, säger Frykman Kull till Expressen.

I pressmeddelandet skriver Hovet att kungen mår bra men att han efter operationen kommer att behöva vila. Hans åtaganden fram till den 3 mars ställs därför in. Kronprinsessan Victoria kommer inte att träda in under kungens frånvaro.

Åsa Linderborg har granskat kungahuset: ”Jag förstår att kungen inte vill träffa mig”

Enligt Svensk Damtidning är prinsessan Madeleine, som annars bor i Florida, på väg hem till Sverige på grund av operationen.

– Nu samlas alla på Drottningholm för att stötta kungen i det här allvarliga läget, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall till Svensk Dam.

Kungen, som firar femtio år på tronen i år, fyller 77 år den 30 april.