Kunglig elefantunge är född på Kolmården

Foto: Kolmårdens djurpark
En frisk och alldeles bedårande söt liten elefantkalv har fötts på Kolmårdens djurpark. Mamma till kalven är kung Carl XVI Gustafs elefantko Bua, och pappa är danska drottning Margrethes elefanttjur Tonsak.

Natten till den 17 mars föddes en asiatisk elefantkalv på Kolmårdens djurpark. Födseln är den andra lyckosamma nedkomsten för en asiatisk elefant någonsin i Sverige.

Mamma till kalven är kung Carl XVI Gustafs elefantko Bua, och pappa är danska drottning Margrethes elefanttjur Tonsak. Båda är gåvor från Thailands kung till de respektive kungahusen.

Se filmen på elefanten här:

Den asiatiska elefanten är starkt utrotningshotad och Kolmårdens elefanter ingår i ett internationellt bevarandeprogram för att rädda arten. I nuläget bor fem asiatiska elefanter på djurparken.

– Den nyfödda kalven är en viktig del i Kolmårdens uppdrag att bevara den asiatiska elefanten för framtiden. Det är viktigt att vi håller genetiskt friska och välmående elefanter i Europas djurparker. De fungerar som en back-up för sina släktingar i naturen som hotas av människans utbredning i Sydostasien, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

Nyfödd elefant gosar med sin mamma på Kålmårdens djurpark.
Den lilla elefantkalven uppges må bra. Foto: Kolmårdens djurpark

Kungen är glad över nyheten

Födseln gick bra och mamma Bua har tagit utmärkt hand om sin kalv redan från första stund.

Sex positiva nyheter om coronaviruset

Precis som för alla nyfödda är den första tiden extra kritisk och därför hålls kalven, som är en tjurkalv, under tillsyn av såväl djurvårdare som djurparkens veterinärer.

– Det är en fantastisk känsla att äntligen se den lilla kalven springa runt sin mor. Väntan har varit lång, Bua har varit dräktig i 21 månader och vi har noggrant följt utvecklingen för att försäkra oss om att de båda mått bra, berättar Markus Svedin, djurvårdare för elefanterna.

Kungen skriver i en hälsning till djurparken att han som morfar, i dubbel bemärkelse, blir både glad och lycklig över den roliga händelsen i dessa ansträngda dagar och att Hans Majestät och övriga familjen ser fram emot att besöka den lilla tjurkalven så snart som möjligt.

Källa: Kolmårdens djurpark

Här är kattkaféet där du kan adoptera en ny mjuk vän

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: