Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Läckberg tillbaka med Fjällbacka-serien – därför har det dröjt fem år

03 sep, 2022 
Simon Nilsson Larsson
FotografTT
Camilla Läckberg
Det har gått fem år sedan sist, men nu är det dags för nästa del i Camilla Läckbergs Fjällbackaserien.
Nu berättar författaren varför det dröjt så länge, hur hon fick inspiration till Gökungen och om framtiden för Erica och Patrik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var 2003 som Camilla Läckberg fick sitt stora genombrott med Isprinsessan, det som skulle bli den första delen i hennes deckarserie som utspelar i Fjällbacka.

Snart kommer den elfte boken ut. Gökungen heter den, och är efterlängtad av många. Det var nämligen hela fem år sedan läsarna senast fick träffa de älskade karaktärerna Erica Falck och Patrik Hedström.

Se också: 6 saker du inte visste om författaren Camilla LäckbergBrand logo
Se också: 6 saker du inte visste om författaren Camilla Läckberg

Överraskades av maken Simon Sköld

När vi träffar henne har hon precis firat sin 48:e födelsedag.

– Det var jättemysigt. Jag visste ingenting om dagen som Simon hade planerat. Det var tårta på sängen med barnen och familjen på morgonen, och sen lunch på stan med min agent Lili Assefa och Simon, och sen kidnappade han mig i husbilen, säger hon och berättar att dagen avslutades med ett lugnt firande i Villa Lumos på Värmdö.

Annons

Deckardrottningen ser tillbaka på ett år där hon blivit bättre på att ta sig tid för återhämtning. I somras tog hon till exempel ledigt för att vila och ladda batterierna.

Vad ser hon då fram emot mest med året som kommer?

– Nu har jag ju släppet av Fjällbackaromanen väldigt nära förestående, det är den elfte boken och det har varit femårspaus, så det är en väldigt stor sak det här året. Sen ska jag och Henrik Fexeus börja skriva på den tredje och avslutande boken i vår trilogi, säger Camilla Läckberg.

”Jag kände inte riktigt glädjen och entusiasmen längre”

Efter den tionde delen av Fjällbackamorden har inspirationen till en ny roman i serien lyst med sin frånvaro, men till sist kom en idé om en mördare, ett motiv och en titel.

– Jag är otroligt luststyrd, vilket ibland driver personer i min närhet till vansinne. Det var inte direkt stående ovationer när jag för fem år sen sa att jag skulle ta en paus från Fjällbackaserien, utan att jag istället ville skriva en chicklit-, powergirl-serie om en kvinna som heter Faye. Det var liksom inte vågen som inföll sig då, säger Camilla Läckberg.

Annons

Hon berättar varför det har tagit så pass lång tid mellan Fjällbackaböckerna.

– Jag tog en paus för att jag kände att det började gå rutin i det, jag kände inte riktigt glädjen och entusiasmen längre. Jag kände att jag inte ville avsluta den, men jag behövde en paus och göra annat under tiden, säger Camilla Läckberg och fortsätter:

– Nu känner jag peppen igen och jag känner att det är jättehärligt att hänga med Erica och Patrik och det är superskönt att vara tillbaka i Fjällbacka. Det kändes underbart välbekant att kliva in i den världen igen.

Camilla Läckberg spelar också in sin nya tv-serie Strandhotellet som kommer 2023.
Camilla Läckberg spelar också in sin nya tv-serie Strandhotellet som kommer 2023.

Under den uppmärksammade kontroversen kring Svenska akademien för några år sedan var Camilla Läckberg aktiv i diskussionen, och hennes tankar kring det har varit en inspirationskälla.

Annons

– Det är någonting som väcker väldigt mycket känslor i mig, och som jag lagt mycket tid och engagemang på. Jag har ”Snille och smak” intatuerat i nacken till och med. Jag började koppla ihop det med titeln, Gökungen, och sakta började en berättelse växa fram, säger hon.

Uppmärksammade inlägget på sociala medier

I slutet av skrivprocessen för Gökungen delade Camilla Läckberg ett inlägg på Instagram som blev väldigt uppmärksammat. I en lång text förklarade författaren bland annat att hon inte hade tid att träffa sina vänner just då eftersom det var så stressigt.

– Jag vet faktiskt inte varför det väckte så stor uppståndelse, och det väckte väldigt skilda reaktioner. Vissa tyckte att det var bra att jag sade ifrån och att jag tog mig den tiden, och att det var bra att jag talade om att jag känner så för det är det många som gör. Det är den ena reaktion, säger Camilla Läckberg.

– Sen är den andra reaktionen ”hur kan du vara utarbetad, du som har råd att sluta jobba. Kom igen om du jobbar inom vården”. Det blev de jämförelserna. Och då är det svårt att förklara att det har att göra med hur jag är, och att jag älskar mitt jobb och att det är svårt att hitta en balans i livet.

Annons

Läckberg säger att hon inte påverkas för mycket av negativa kommenterar, och att hon inte kommer sluta vara sig själv på sociala medier.

– Jag är ju väldigt transparent, och tycker man att det är jobbigt att läsa behöver man ju inte följa mig, säger hon.

Läckberg om framtiden för Fjällbackaserien

Gökungen släpps den 12 september. Någon idé på nästa del i Fjällbackaserien finns inte än, men det finns heller ingen tanke på att avsluta sviten om Erica och Patrik.

– När jag är färdig med en Fjällbackabok så brukar det ta ett tag innan nästa idé kommer. Det är också i det stadiet som jag känner att jag aldrig kommer att få en idé igen. Så om du frågar mig nu kommer jag aldrig mer få en idé till Fjällbacka, men så har jag känt elva gånger tidigare, säger Camilla Läckberg och tillägger:

– Jag brukar skoja om att jag vill följa med dem in på pensionärshemmet, men jag gillar inte långtidsplaner. Det är kort fokus framåt hela tiden, men jag säger alltid att jag skriver om Erica och Patrik så länge jag tycker att det är roligt. Nu tycker jag att det är roligt, så jag vill inte sluta.

Annons