Lars Lerins mörka förflutna: "Gjort kränkande saker"

Konstnären Lars Lerin står för feelgood i rutan. Men i podcasten Schulman Show berättar han om sitt mörka förflutna. “Jag har gjort hemska saker”, säger han i podcasten.

Konstnären Lars Lerin är en vår tids främsta svenska konstnärer och har blivit folkkär genom SVT-serien Vänligen Lars Lerin och dokumentärfilmen För dig naken.

Lars Lerin

Konstnären Lars Lerin. Foto: Jorma Valkonen/IBL Bildbyrå

I dokumentären från 2012, skildrades bland annat Lars Lerins problemfyllda barndom och tidigare drogproblem. I Alex Schulmans podcast Schulman Show berättar konstnären mera om sitt destruktiva förflutna och om hur han kunde bete sig när han hade tagit tabletter och alkohol.

– Jag har gjort hemska grejer, så #metoo är ingenting. Jag har gjort så många kränkande saker, särskilt mot mitt ex. Där bar jag verkligen mig åt som ett svin. Patologiskt rus, tror jag det kallas, där det bara bär iväg och man vet inte vad man gör. Jag slog sönder saker, tände eld på papperskorgar och sådant där, säger han i podcasten.

Bland det värsta han gjorde mot sin före detta pojkvän var att hälla en hink kallt vatten över honom när han låg och sov.

”Skäller som bandhundar”

Lars Lerin lever sedan ett antal år tillbaka nyktert och hans privatliv har stabiliserats. Sedan 2009 är han gift med dansaren Manoel ”Junior” Marques från Brasilien. Paret är också föräldrar till sonen Rafael.

Lars Lerin tillsammans med sin man Manoel "Junior" Marques och sonen Rafael

Konstnären Lars Lerin tillsammans med sin man Manoel ”Junior” Marques och sonen Rafael. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Även om livet i dag är betydligt mer harmoniskt än under de år då han missbrukade alkohol och droger, erkänner Lars Lerin att han fortfarande kan bli arg. Och ibland ryker han och maken ihop i ett gräl.

– Vi skäller bägge två som bandhundar, som vi säger i Värmland. Fast på varsitt språk då. Så fort vi blir ovänner tänker jag direkt – skilsmässa. Hur ska det här gå, hur ska vi göra med möblerna?

Själv tror Lars Lerin att hans destruktiva beteende bottnar i en dålig självkänsla som härrör från hans barndom, där han aldrig tilläts vara sig själv. Själv ville han helst av allt leka med flickor, men i stället tvingades han in i en roll han inte tyckte om. Han blev tvungen att spela fotboll och vara någon annan, säger han i podcasten.

”Jag kanske är lite trans”

Att hela tiden få höra att han inte dög och inte passade in, har satt djupa spår i Lars Lerin som än i dag kan ha svårt att se sig själv i spegeln. Han säger i Schulman Show att han inte tycker om sitt eget utseende.

– Jag har väldigt svårt för min kropp. Dels har det med åldern att göra, jag tycker inte om förändringen som gör att det börjar hänga hit och dit. Sedan har det kanske med kön att göra, jag känner mig inte riktigt bekväm i den jag är. Jag kanske är lite trans, och då kan jag inte älska så som jag ser ut.

I januari 2018 har Lars Lerins nya tv-serie premiär. Projektet går under arbetsnamnet Lars Lerins lärlingar och i serien ska personer med funktionsnedsättning få gå i konstskola, och också få dela med sig av sina livshistorier.

Läs också: Lars Lerin och Filip Hammar om föräldraskapet

Missa inte: Lars Lerin blir SVT:s julvärd 2020