Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Leif GW Persson fick åka ambulans efter hjärtproblem

30 maj, 2018 
Helena Sjögren
Författaren och polisprofessorn Leif GW Persson fick nyligen föras akut till sjukhus. Problem med hjärtat var orsak till ambulansfärden. "Jag kunde följa hur både mitt blodtryck och min puls satte ständigt nya rekord", skriver han i en krönika i Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter ett läkarbesök uppmanades Leif GW Persson av sin läkare att dra ner på alkoholen – för att överleva. I dag dricker han halvårsvis, men dras fortfarande med hjärtproblem.

I en intervju med Expressen 2016 uppskattade Leif GW Persson att han äter 80 tabletter varje vecka – flera olika sorters blodtryckssänkande och blodförtunnande mediciner – för sitt dåliga hjärta.

– Jag har 40 kilo på magen. Det är som att bära på en ryggsäck med 40 kilo stenar. Hjärtat är dubbelt så stort som på en normal människa, sa han då.

Fick föras till sjukhus

För ett par veckor sedan ledde hjärtproblemen till att polisprofessorn fick föras i ambulans till sjukhus. Det berättar Leif GW Persson själv i en krönika i Expressen.

”Beroende på mitt dåliga hjärta som jag har fixat till alldeles själv under ett långt och misskötsamt liv. Först ambulans till akuten där jag försågs med ett större antal slangar i redan befintliga kroppsöppningar plus ett par till där man öppnat de nya hål som omständigheterna tydligen krävde”, skriver han.

Annons

Leif GW Persson om Nya Karolinska

Efter ett par timmar på akutmottagningen fördes han till hjärtakuten på Nya Karolinska i Stockholm. Kostnaderna för sjukhuset är omstridda och Leif GW Persson kunde förstås inte låta bli att kommentera debatten med en ”inifrån-nya-Karolinska-spaning”.

”Väl på plats fick också prislappen på stället sin förklaring. Ett magnifikt enkelrum med eget badrum, eldriven säng och allt det där andra mekaniska som den akuta ohälsan kräver. Både duschen och den stora platta teven ovanför sängen var för övrigt av samma modell som jag har hemma i våningen i stan.”

Ingången till Nya Karolinska sjukhuset Solna.
Ingången till Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: IBL

Efter ett par dagar på sjukhus kunde Leif GW Persson åka hem igen, även om han själv tror att sjukhusvistelsen hade kunnat förkortas ytterligare.

Annons

”Sladdar och slangar kopplade”

”Det enda som störde mig var alla dessa slangar och sladdar som man kopplat från min usla lekamen till en blinkande och pipande stridsledningscentral som man ställt bredvid min säng där jag kunde följa hur både mitt blodtryck och min puls satte ständigt nya rekord. Nästa gång ska jag ta med mig mina hörselskydd och därmed förhoppningsvis kunna förkorta min vårdtid med något dygn.”

Läs också:

Leif GW Persson: Jag och Kim kommer hålla ihop tills vi dör

Familjens oro för Leif GW Perssons hälsa: ”Missbruk är svårt”

Brottsjournalen med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons