Leif GW Persson: Min fru har lämnat mig tre gånger

Polisprofessorn och programledaren Leif GW Persson var notoriskt otrogen mot sina två första fruar. Men sedan han träffade sin nuvarande hustru Kim Persson har han slutat med både det och med att ljuga. "Kim är jag ganska glad i, ska du veta. Hon är en utmärkt kvinna", säger han till Expressen.

Ständigt aktuelle Leif GW Persson, 73, ger i slutet av juni ut sin nya biografi, Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: Berättelsen om mitt yrkesliv. I boken berättar han om hur det gick till när pojkdrömmen om att bli mästerdetektiv blev sann och hur han ägnat sitt liv åt att studera brott och straff.

Polisprofessorn, programledaren och författaren Leif GW Persson.

Leif GW Persson. Foto: IBL Bildbyrå

Men boken ger också utrymme för en del personliga avslöjanden. Bland annat berättar Leif GW Persson om detaljer från sina första två äktenskap. ”Jag är otrogen på ett sätt som antar närmast rutinmässiga former och sannolikt är det ännu ett sätt för mig att manifestera mina yrkesmässiga framgångar”, skriver han bland annat i boken, som citeras av Expressen.

Leif GW Perssons fru Kim

Han berättar för tidningen att han i efterhand har försökt att gottgöra sina snedsteg. Bland annat hjälper han sina ex-fruar ekonomiskt – till en av dem har han betalat underhåll sedan 1991 och har inga planer på att sluta.

1995 träffade han sin nuvarande fru, civilekonomen Kim Persson, 60, på en vernissage. Han hade kommit dit med en annan kvinna – men det var Kim som stannade kvar i hans tankar.

– Jag tog reda på var Kim bodde och vad hon hade för telefonnummer och när hon kommit hem ringde jag. Hon blev något förvånad. Hon var inte så road. Jag hade ett jävla dåligt rykte på den där tiden, trots att jag hade börjat sköta mig, säger han till Expressen.

Har blivit lämnad

Men något måste Kim ändå ha sett i Leif GW, för nu har de två varit ett par i över 20 år. Leif GW Persson säger att han för länge sedan har slutat både vänsterprassla och ljuga.

Leif GW Persson med sin fru Kim Persson på Gröna Lund i april 2018.

Leif GW Persson och frun Kim Persson. Foto: IBL Bildbyrå

Men han avslöjar också att han trots det inte är så lätt att leva med alla gånger, och att Kim faktiskt har lämnat honom vid upprepade tillfällen.

– Ja, tre gånger. Jag är ju knepig att vara med. Om jag är på gott humör pratar jag oavbrutet. När jag inte är på gott humör eller har en massa annat omkring mig kan jag hålla käften i tre månader och det är ganska besvärligt att leva med en sådan. Jag har ju en massa så kallade intellektuella intressen som tar tid.

Leif GW Persson fick blodpropp

Vid varje tillfälle har paret hittat tillbaka till varandra. Och tur är väl det – Kim har faktiskt räddat Leif GW:s liv vid ett tillfälle, då hon hittade honom kippande efter andan efter att ha drabbats av en blodpropp i sömnen. Dessutom stod hon kvar vid hans sida då han genomgick en stor livskris i början av deras relation, avslöjar han i boken.

– Det hände efter bara några månader, men hon klarade ju det också. Det var mitt svagaste jag. Henne är jag ganska glad i, ska du veta, säger han till Expressen.

Leif GW Perssons familj och barn

Leif GW Persson har varit gift tre gånger. Från sina två första äktenskap har han fyra barn – en son och tre döttrar, varav en är prisbelönta författaren Malin Persson Giolito. Han har dessutom två bonusbarn och inte mindre än elva barnbarn.

Leif GW Persson och han fru Kim bor i en lägenhet Solna och på en gård i Sörmland.